2007'den Bugüne 92,356 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,984 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelerde Psikolojik Sağlamlık ve İyi Oluş Kongre Bildiri Yazısı
YAZI #7783 © Yazan Uzm.Psk.Edibe Serra EROL | Yayın Ocak 2024
ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebelerde psikolojik sağlamlık ve iyi oluş için etkili faktörlerin, bu faktörlerin psikolojik süreçlerle nasıl bir etkileşim içinde olduğunun ve anne&bebek ruh sağlığına nasıl yansıdığının literatür nezdinde araştırılması olarak belirlenmiştir.

Yöntem: PubMed ve Google Scholar başta olmak üzere ilgili anahtar kelimeler kapsamında literatür taraması yapılması.

Tartışma ve Sonuç: Gebelik; fetüsün oluşumuyla başlayıp doğuma kadar devam eden, fiziksel ve psikolojik değişimlere neden olan süreçtir. Bu süreçte gebe; gebeliğe uyum sağlama, zıt duygular, duygu durum bozukluğu, depresyon, duygularını ifade etmede zorlanma, kırılganlık, pasiflik, ani ağlama nöbetleri, belirsiz ve ambivalans duygular, korku, stres, öfke, çaresizlik ve saldırgan davranışlar gibi bir takım psikolojik problemler yaşamaktadır. Literatür incelendiğinde, psikolojik sağlamlık ve iyi oluşu yüksek kadınların gebelik sürecini daha rahat geçirdiği öte yandan psikolojik problemleri olan ve bu bu problemlerle nasıl baş edeceğini bilemeyenlerin psikolojik sağlamlık ve iyi oluş düzeylerinin daha az olduğu görülmektedir. Gebenin yaşı, maddi durumu ve akademik seviyesi azaldıkça gebelikte stresin arttığı; yüksek riskli gebelik, çocuk sayısı ve alınamayan destek gibi durumların psikolojik sağlamlık seviyesini azalttığı çalışmalarda bildirilmiştir. Ayrıca, gebelik ve sonrasındaki psikolojik iyi oluş halinin, anne&bebek bağlanması ve psikolojik süreçler bakımından önemli olduğu belirtilmektedir. Anne&bebek ruh sağlığına olumlu etkileri olduğu kabul edilen pozitif psikoloji uygulamalarını Ryff’ ın iyi oluş basamakları kapsamında değerlendirdiğimizde ise gebenin kendine dair farkındalığı, olumlu ilişkilerinin varlığı, umutluluk hali ve iyimserliği, amaçlarının olması ve en önemlisi çevresel hâkimiyetinin varlığı gebelik dönemi için olumlu güçler olup, bu olguların sürece pozitif etkisinin olduğu söylenebilmektedir. Bu bağlamda gebelere yönelik oluşturulacak pozitif psikoloji uygulamaları temelli psikoeğitim ve terapötik programların gebelerin psikolojik sağlamlık ve iyi oluşlarına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, Psikolojik Sağlamlık, Psikolojik İyi Oluş, Prenatal
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Edibe Serra EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Edibe Serra EROL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Edibe Serra EROL'un Makaleleri
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Hamilelikte Psikolojik İyi Oluş Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,984 uzman makalesi arasında 'Gebelerde Psikolojik Sağlamlık ve İyi Oluş Kongre Bildiri Yazısı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:31
Top