2007'den Bugüne 92,769 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Sağlamlık (Duygusal Dayanıklılık)
MAKALE #22058 © Yazan Psk.Fatma Nihal ADA | Yayın Ocak 2021 | 2,520 Okuyucu
Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Kişilerin Özellikleri
Psikolojik Olarak Sağlamlığınızı Artıracak İpuçları



• Başkaları sorunlarına rağmen mutluyken ben neden yapamıyorum?

• Niçin bazıları bana göre daha dayanıklı?

• Niye o hemen toparlanabiliyor da ben hala kötüyüm?

• Benim çocuğum neden strese bu kadar dayanıksız?

• Başka çocukların hiçbir şeyi yokken benim çocuğum her şeye sahip ama benim ki dayanıksız, o çocuk güçlükler karşısında daha sağlam…

Niçin bazı insanlar zor, stresli ve travmatik olayların etkileriyle daha kolay baş edip uyum gösterebilirken, bazıları yaşadıkları zorluklar karşısında travmatize oluyor?



Psikolojik Sağlamlık Nedir?
Hastalıklar, kayıplar, yas, ayrılık, doğal afetler, ilişki problemleri, iş kaybı, psikolojik rahatsızlıklar…

Yaşamda başımıza birçok olumsuz olay gelebiliyor. Bu olayları engellememiz genelde mümkün değil. Kimi insanlar karşılaştıkları bu zorlukları çabucak atlatıp eski hallerine dönerken, kimileri desteğe ihtiyaç duyabiliyor. İşte bazılarını zorlu yaşam olayları karşısında esnek hale getiren bu özelliğin adı, psikolojik sağlamlık ya da duygusal dayanıklılıktır.

Psikolojik sağlamlık; zor durumlar karşısında adeta bir hacıyatmaz gibi yeniden ayağa kalkma ve toparlanma yeteneği, zor olaylar karşısında hemen toparlanmayı ve eski halinde dönebilmektir.

Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Kişilerin Özellikleri
Kendi kaynaklarının farkında,
Problem çözme, dikkat ve adapte olma yetenekleri gelişmiş,
Gerçekçi yaşam amaçları olan,
Duygularını düzenleyen,
Kendilerini oldukları gibi kabul eden,
Mizah anlayışlarının olan,
Değiştiremeyecekleri şeyleri kabul edebilen,
Fiziksel olarak aktif olan,
Başlarına gelen olayların geçici olduğunun farkında olan kişilerdir.
Aynı zamanda yapılan araştırmalar, psikolojik sağlamlığın içsel bir özellikten çok, çocuk ile çevre arasında devam eden etkileşimler sonucunda ortaya çıkan dinamik bir süreç olduğunu göstermektedir. Bireylerin psikolojik sağlamlığı ailelerine, içinde yaşadıkları sosyal çevreye ve topluma bağlıdır. Güçlü aile bağları ve anne-baba ile sağlıklı ilişkiler kurmak psikolojik sağlamlığı artırırken, yalnızlık psikolojik sağlamlık için bir risk faktörü.

Ailede kayıpların olması, düşük sosyo ekonomik düzey, kötümser olmak, problemleri kişisel almak, yaşantıları ve duyguları bastırmak, sürekli olmadığı biri gibi görünmeye çalışarak kendine yabancılaşmak, kendini sevmemek, hayatı anlamsız bulmak, “Ne yaparsam yapayım bir şey değişmeyecek” temel inancıyla öğrenilmiş çaresizlik içinde olmak, psikolojik sağlamlığı düşürüyor.

Psikolojik sağlamlık dinamik, gelişimsel bir süreçtir. Psikolojik sağlamlık aynı zamanda zamanla gelişen ve duygusal dayanıklılığı da içeren bir stresle baş etme yöntemi olarak da tanımlanabilir.

Bireyin eğer psikolojik sağlamlığı yüksek ise; iç ve dış stres yaratan durumlara karşı daha esnek, kendine güvenli ve psikolojik uyumu yüksektir. Oysaki psikolojik sağlamlığı düşük bireyler, stresli durumlarla karşılaştığında uyumsuz davranışlar sergilerler.

Psikolojik ve duygusal açıdan dayanıklı kişilere bunu nasıl başardıkları sorulduğunda; “Yapmak zorundaydım. Başka seçeneğim yoktu.” cevabı vermektedirler.

Psikolojik Sağlamlığı Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
1. Güçlü yönlerinizi fark edin: Fark etmek değişimin ilk adımıdır. Güçlü yönlerinizi yazarak başlayın.

2. Güçlü yönlerinizi analiz edin: En zor zamanlarınızda sizi neyin koruduğunu bulun. Bunun için en son ne zaman kötü bir şey yaşadığınızı ve sizi neyin tekrar ayağa kaldırdığını tespit edin.

3. Yalnız kaldığınız zamanı azaltın: Sosyalleşmek koruyucu bir faktördür.

4. Psikolojik sağlamlığı destekleyen rutinler oluşturun: Size iyi gelen kişileri, kitapları, şarkıları ve filmleri yakınlarınızda bulundurun. Bu rutinlerin size umut, iyimserlik ve yaşam becerisi sağlıyor olduğuna dikkat edin.

5. Profesyonel destek alın: Eğer tüm bunlara rağmen hala hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanıp güçlü yönlerinizi göremiyorsanız profesyonel destek alın.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Sağlamlık (Duygusal Dayanıklılık)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatma Nihal ADA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatma Nihal ADA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Nihal ADA Fotoğraf
Psk.Fatma Nihal ADA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatma Nihal ADA'nın Makaleleri
► Psikolojik Dayanıklılık Psk.Nilüfer ÖNDER
► Psikolojik Sağlamlık ÇOK OKUNUYOR Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Sağlamlık (Duygusal Dayanıklılık)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:08
Top