2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrı Nedir?
YAZI #813 © Yazan Dr.Kudret PARPAR | Yayın Haziran 2010
“Cana soluk veren vücuttur ve ızdırapister deride başlasın ister zihinsel imgede insanın etinde cereyan eder” diyor Dr.Antonio R. Damasio. Dünya sağlık örgütü de doku harabitiyle veaya başka nedenlerle oluşan hoşa gitmeyen yaşam deneyimi diye tarif ediyor.
Ağrıyı tarif etmek zor.Aşk gibi tek bir tarifi yok ancak herkes neden bahsedildiğini bilir çünki herkes hayatı boyunca bir kez bu iki deneyimi yaşamıştır.
Ağrı tarih boyunca hekimleri meşgül etmiş ve bunu tedavi etmek için çeşitli yollar denenmiş. Eski mısırlılar, inkalar, anadolu uygarlıkları afyon, koka yapraklarını ve daha pek çok otu ağrı kesici olarak kullanmışlar. Daha sonra özellikle rönasans ve sonrasında pek çok çalışma yapılmış sinir sistemini ve ağrının yolları hakkında pek çok bilgi edinilmiş. Basitçe ifade etmek gerekirse parmağınızla bacağınıza dokunduğunuzda bu hissi algılamanız kaç saniye sürdü? Saniyeden kısa mı? Nasıl oldu bu ? Derimizde nosiseptör denen algılayıcılar dokunma bilgisini aldı medulla spinalise yani omurgamız içerisinde gizlenmiş ve beyin ve vücut arasında otoban görevi gören yere gönderdi. Ordan da bilgi beyine ilgili yere ulaştı algılandı ve tekrar bacağınıza döndü. Ağrı duyusu dadokunma duyusu gibi, benzer yolu kullanıyor ancak otobanda ağrıyla ilgili bilgi geldiğinde geçmesine izin veren ya da vermeyen kapı var bu yüzden bazıağrılı uyaranlar ağrı olarak algılanmıyabiliyor. Vücudumuzda bir de kendi kendine çalışan otonom sinir sistemi var vegetatif sinir sistemi de deniyor. Bu da saç ve tırnak hariç vücudumuz ağ gibi sarıyor. Bu sistemin vücutta çok önemli işlevleri var size kaç Ya da savaş diyen sistem. Vücüt salgıları, sıvı dengesinin düzenlenmesi, tüm iç organlarımızın çalışması.Ağrının oluşum ve iletim mekanizmasında rol alıyor. Akut bir ağrının kronikleşmesine neden olabiliyor.

Akut ağrı vücudun savunma mekanizmasıdır ve yaralanmayı hatta yaralanma olmadan tehlikeyi bildiren bir durumdur. Ancak ağrı kendini bağımsızlaştırarak kendi başına bir sorun haline gelebilir.
Ağrının müzminleşmesi sürecinde ağrı uyarısının sürekli bombardımanı altında kalan sinir sistemi vücuda salgıladığı maddelerle ağrıyı artırır. Ayrıca ağrı, sinir sisteminde sinir hücrelerinin elektrik yüklü iyonlara karşı geçirgen hale gelmesine neden olur ve böylece daha fazla ağrı habercisi sinir sistemine ulaşır, ağrı artar yine kısır döngüye girirlir. Beyin sürekli ağrı ve rahatsız edici bilgi bombardımanına maruz kalınca zamanla depresyon gelişir. Depresyon sırasında mutluluk hormonu seviyesi düşer böylece ağrının yayılması artar yine kısır bir döngü oluşur. Ağrı müzminleşince depresyon gelişir yani halsizlik, uyku bozukluğu, yeme bozuklukları ,cinsel aktivitede bozukluk gelişir, sosyal hayat etkilenir bereber yaşanılan insanlar olumsuz etkilenir. Bir hastalığın birden çok kişiyi olumsuz etkilemesi ekonomik kayıplara neden olması ağrı tedavisini başlıbaşına uğraşılması gereken bir bilim dalı haline getirmiştir. Günümüzde pekçok Ağrı kliniği kurulmuş ve pek çok kişi de ağrı tedavisiyle ilgilenmektedir. Ağrı artık birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda olduğumuz bir durum değildir.
İYİ BİR AĞRI TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Ağrı bir hastalık belirtisidir ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Herkese deva olan bir yöntem yoktur. Herkesin ağrısı aynı isimle adlandırılsa bile aynı değildir. Süresi, şiddeti ve en önemlisi nedenleri farklıdır. Bu yüzden hastalık değil kişinin tedavisine yoğunlaşılmalıdır. İyi bir tedavi için ağrının nedeni var mı yok mu? Ne tür bir ağrı mekanizması vardır? Günlük yaşamı etkiliyor mu? Kişinin tedaviden beklentileri nelerdir? Eşlik eden şikayetleri ve hastalıkları nelerdir?
Ağrı tedavisi tek yöntemle sınırlandırılmamalı birbiriyle uyumlu ve mantıklı yöntemler birlikte uygulanmalıdır. Ağrı tedavisinde hedef ağrıyı dindirmek olmalıdır bu yapılırken de hastaya zarar verilmemelidir.
Dünya sağlık örgütünün özellikle kanserli hastalar için çıkardığı basamaklı ağrı tedavisi uygunsuz biçimde çok veya yetersiz ağrı kesici kullanımını önlemeye yöneliktir. Ağrının şiddetine göre ağrı kesiciler belirlenmeli, uygun dozda ve aralıklarda kullanılmalıdır.
Hipokrat “DİVİNUM EST OPUS SEDARE DOLOREM” ifadesiyle ağrı dindirmenin ilahi bir sanat olduğunu ifade etmiştir.
AĞRI TEDAVİSİNDE NEDEN TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMLERİ ?
Ağrı mekanizmaları çok karmaşık olduğundan tedavisinde sadece bir yöntem başarılı olamaz. Ameliyat, ilaçlar ve pek çok şey deneyen hasta umutsuzca yeni çareler arar. Alternatif tıpta böylee ortaya çıkar. Alternatif tıpla tamamlayıcı tıp aynı şeyler değildir. Adından da anlaşıldığı gibi bu yöntemler yaptığınız işi tamamlar. Bu yöntemler birbirinin alternatifi değildir tedaviye destek olmak süreci hızlandırmak ve daha etkili, kalıcı çözümler sunabilmek için tedavilerimize ilave ettiğimiz yöntemlerdir. Tamamlayıcı tıp yöntemleri hekim kontrolü altında uygulanır böylece beklenmeyen bir etki geliştiğinde müdahale edebilir. Ancak alternatif tıbbı tıbbiyeye hiç gitmemiş insanlar uygulamaktadır. Beklenmeyen bir olay geliştiğinde de sorumluluklarını üstlenmemektedirler. Alternatif tıp uğraşanları kullandıkları bitkisel tedavilerin veya diğer yöntemlerin dozaj, seans gibi aralılarını bilmiyorlar deneme yanılma yöntemiyle tedavi etmeye çalışmaktadırlar. Tamamlayıcı tıp öğeleri uzun zamandır kullanılan ve bilimsellikleri kanıtlanmış yöntemlerdir. Tamamlayıcı tıp kürsüleri artık avrupa üniversitelerde kurulmuştur . Avrupa ve amerikada pek çok tamamlayıcı tıp kliniği bulunmaktadır. Tamamlayıcı tıp yöntemleri:
Nöral terapi
akapunktur
Manuel terapi
osteopati
homeopati
manyetik alan terapisi
biofeedback
refleksoloji
Hipnoz
ayurveda
hidroterapi
sprituel tedaviler
relaksasyon terapisi
aromaterapi
müzik terapi
tai chi
yoga
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Kudret PARPAR
İstanbul
Doktor "Anestezi ve Reanimasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kudret PARPAR'ın Makaleleri
► Nöropatik Ağrı Nedir? Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Nöropatik Ağrı Nedir? Teşhisi Nasıl Konur? Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Ağrı ve Tedavisi Dr.Kenan KIBICI
► Covid 19 Pandemisi ve Ağrı Dr.İlker SOLMAZ
► Ağrı Bandı Kinesiotape Fzt.Sedat BAYRAK
► Sinüzit ve Üst Dişlerde Ağrı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Gebelikte Ağrı Kesici Kulanımı Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ağrı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:06
Top