2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğe Etkisi ve Çocukta Beslenme ve Atıştırma
MAKALE #1008 © Yazan Dt.Ülkü KOLOĞLU | Yayın Mayıs 2008 | 5,068 Okuyucu
Hamilelik ve bebeğinizin ilk yılları çok özel zamanlardır. Hem kendi sağlığınız ile ilgilenmeli hem de bebeğinizin hayatının sağlıklı başlamasını sağlamalısınız. Ağız sağlığınız bütün vücut sağlığınızın çok önemli bir bölümüdür. İyi ağız bakımı alışkanlıkları hamilelik sırasında ağzınızda ortaya çıkabilecek problemleri engelleyecek, henüz doğmamış çocuğunuzun sağlığını etkileyecektir.

Beslenme

Size ve bebeğinize yararlı besinlerden doğru oranda alabilmeniz için dengeli beslenmelisiniz. Bu bebeğinizin gelişimini ve dişlerinin oluşumunu etkileyecektir. Bebeğinizin dişleri hamileliğinizin üçüncü ayında gelişmeye başlar. Dolayısıyla yeterli oranda besin; özellikle kalsiyum, protein, fosfor, A,C ve D vitamini almanız çok önemlidir.
Halk arasında hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum çekildiğine dair bir inanç vardır. Oysa bebeğiniz için kalsiyum beslenmenizden sağlanır, dişlerinizden değil. Eğer beslenmedeki kalsiyum yeterli değil ise, vücudunuz bu minerali kemiklerinizdeki depolardan kullanacaktır. Süt ürünlerinin yeterli alımı veya doğum uzmanınızın önereceği ek kaynaklar hamilelik süresince ihtiyacınız olan tüm kalsiyumu almanızı sağlayacaktır.

Gingivitis

Hamilelik sırasında hormon seviyeniz oldukça yükselir. Buna bağlı olarak hamileliğin ikinci ve sekizinci ayları arasında sık görülen gingivitis; kırmızı, şiş, gevşek ve diş fırçalarken kanamaya meyilli diş etlerine neden olur. Bu hassasiyet diş etlerinin plağa gösterdiği abartılı bir cevaptır ve sistemde artmış olan progesteron nedeniyle oluşur. Dişhekiminiz, ortaya çıkabilecek problemleri önlemek için ikinci üç ay içinde daha sık temizlik önerecektir. Eğer ağzınızda bir değişiklik hissederseniz dişhekimizi ziyaret ediniz. Hamilelik sırasında tedavi edilmemiş diş problemleri hem anne hem de bebek için problemlere neden olabilir

Hamilelikte dişeti problemi bebeğin düşük ağırlıklı olmasına neden olabilir!!!

ADA (American Dental Association) hamilelik sırasında dişeti problemi olan annelerde, bebeğin zamanından erken ve düşük ağırlıklı doğma riskinin artmış olduğunu bildirmiştir.

Günlük ağız bakımı

Diş çürüğünü ve periodontal hastalığı önlemek için dişlerinizi floridli bir diş macunu ile günde iki kere fırçalayın. Dişlerinizin arasını her gün diş ipi ile temizleyin. Dişhekiminize dişlerinizi nasıl doğru fırçalayacağınızı ve doğru dişipi kullanımını sorun.

Profesyonel diş bakımı

Hamileliğiniz sırasında ağız bakımınız ve profesyonel diş temizliği için düzenli olarak dişhekiminizi görmeye devam edin. Hamile olduğunuzu veya yakında hamile kalmayı planladığınızı dişhekiminize söyleyin. Sağlığınızdaki herhangi bir değişiklikten veya almakta olduğunuz ilaçlardan dişhekiminizi bilgilendirin.

ÇOCUKTA BESLENME VE ATIŞTIRMAS: Çocuğum için doğru beslenme nasıl olmalıdır?

C: Sağlıklı, dengeli beslenme; çocuğunuzun gelişimi için gerekli bütün besinleri içeren beslenmedir. Meyve ve sebzeler, ekmek ve tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta.

S: Çocuğumun beslenmesini dişleri açısından güvenli hale nasıl getirebilirim?

C: Öncelikle dengeli beslendiğinden emin olun. Sonra ne kadar sık şeker veya nişasta içeren besin tükettiklerini kontrol edin. Nişastalı ürünler içinde; ekmek, kraker, makarna ve patates cipsi vb .vardır. Birçok yiyecek bir veya daha fazla tip şeker içerir ve her tip şeker diş çürüğü yapabilir. Meyveler, bazı sebzeler ve birçok süt ürünü; en azından bir cins şeker içerir.

Şeker birçok fabrikasyon üründe bulunur, hatta şekerli tadı olmayanlarda bile.

Pedodontistinizden çocuğunuzun diyetini belirlemede yardımcı olmasını isteyin. Akıllıca alışveriş yapın! Dolabınızı sürekli olarak şekerli ve nişastalı ürünler ile doldurmayın. Eğlenceli yiyecekleri sadece özel zamanlarda alın. Atıştırma vakitlerini kısıtlayın, besleyici atıştırmalar seçin. Dengeli bir beslenme sağlayın ve şekerli gıdaları öğün zamanlarına saklayın. Eğer çocuğunuz sakız çiğniyor veya gazoz içiyor ise şekersiz olanları tercih edin.

S: Çocuğum şeker ve nişasta içeren bütün yiyecekleri bırakmalımıdır?

C: Kesinlikle hayır! Sadece onları akıllıca seçmeli ve sunmalısınız. Şekerli ve nişastalı bir yiyecek, atıştırma olarak değil de et ile beraber bir öğün olarak yenildiği takdirde dişler açısından daha güvenlidir. Kurutulmuş meyve veya toffie gibi yapışkan gıdalar, tükürük, su ya da süt yardımı ile ağızdan kolayca uzaklaştırılamazlar. Bu nedenle, daha hızlı temizlenen gıdalara göre daha çok çürük yapma potansiyeline sahiplerdir.

S: Dengeli bir diyet çocuğumun yeteri kadar florid aldığını gösterir mi?

C: Hayır. Dengeli bir beslenme çocuğunuzun dişlerinin kalıcılığı ve gelişimi için doğru miktarda florid aldığını garanti edemez. Eğer floridlendirilmiş bir çevrede yaşamıyor iseniz veya içme suyunuzda doğal olarak görülen florid miktarı ideal değil ise, çocuğunuz diş gelişimi yıllarında bir florid kaynağına ihtiyaç duyacaktır.

S: Benim en küçük çocuğum henüz katı gıdalar ile beslenmiyor. Onlar için herhangi bir öneriniz var mı?

C: Onları ağızlarında süt, ilaç, meyve suyu veya şeker katılmış sıvılar içeren biberonlar ile yatağa yatırıp uyutmayın. Uykuları sırasında ağızda yutulmayan her tip sıvı, bakterileri destekler ve asit üreterek dişleri tahrip eder. Emzik veya su içeren bir biberondan başka hiçbir şey ile yatağa yatırmayarak çocuğunuzu ciddi diş çürüklerinden koruyun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğe Etkisi ve Çocukta Beslenme ve Atıştırma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ülkü KOLOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ülkü KOLOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ülkü KOLOĞLU Fotoğraf
Dt.Ülkü KOLOĞLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ülkü KOLOĞLU'nun Makaleleri
► Hamilelikte Diş Sağlığı Dt.Murat TOPALOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğe Etkisi ve Çocukta Beslenme ve Atıştırma' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:19
Top