2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Skar Endometrioma (Endometrioma Eksterna, Karın Duvarı Endometrioması)
MAKALE #10747 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2013 | 25,343 Okuyucu
SKAR ENDOMETRİOMA(ENDOMETRİOMA EKSTERNA, KARIN DUVARI ENDOMETRİOMASI)

Endometrioma nedir?

Bayanlarda rahimin iç yüzeyini örten hücrelerin, rahim dışında başka yerlerde bulunmasına endometriozis, bu hücrelerin bir kitle oluşturmasına endometrioma denir.
Skar endometrioma nedir?

Karında, ameliyat kesi izinin altında, endometrial hücrelerden oluşan bir kitlenin bulunmasına skar endometrioması denir.

Sebebi nedir?

Skar endometriomasının sebebi, geçirilmiş sezaryen ameliyatı esnasında rahim iç yüzey hücrelerinin derialtına ekilmesi ve orada çoğalması olduğu kabul edilir. Yani aslında sezaryen ameliyatının istenmeyen ve beklenmedik bir sonucudur.

Kimlerde görülür?

Öncelikle, sezaryen geçirmiş ve halen doğurgan çağda olan bayanlarda görülen bir hastalıktır.

Ne gibi şikâyetlere sebep olur?


Sezaryen ameliyatı yerinde kitle ve âdet dönemlerinde hassasiyet iki ana şikâyettir.

Endometrioma sezaryenden ne kadar sonra oluşuyor?


Genellikle sezaryen ameliyatında 1-2 yıl sonra gelişir ama birkaç ay sonra geliştiği de görülebilir.

Sezaryen geçirenler, âdet dönemlerinde karın hassasiyeti olunca endometrioma düşünmeli midir?

Skar endometrioma sezaryen ameliyatlarının ancak binde biri ila yüzde birinde görülebilir. Bu yüzden sezaryen geçirmiş ve karın ağrısı olan her bayanda endometrioma düşünmek yersiz bir endişedir.

Skar endometrioma nasıl teşhis edilir?

Sezaryen geçirmiş, âdet döneminde karında hassas kitle varsa endometrioma olabileceği düşünülür. Muayene ve ultrason ile ameliyat izinin altında kitle tespit edilirse teşhis konulmuş olur. Ancak bu hastalığın teşhisi genellikle gecikir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi kişi şikâyetlerini âdet dönemi sansılarına yorar ve hekime geç gider. İkincisi hekim de aynı şekilde bu şikâyetlerin âdet sancıları olduğunu düşünür ve tedaviyi buna göre yapar. Bir süre sonra şikâyetler geçmeyip ileri tetkik yapılınca skar endometrioma olduğu anlaşılır.

Biyopsi yapmak gerekir
mi?

Bu kitleler hemen derialtında yerleştiklerinden ve genellikle 2-4 cm kadar olduklarından biyopsi yapmaktansa toptan çıkarılmaları daha makuldür. Bu şekilde hem hastalık ortadan kaldırılır hem de teşhis kesinleşir.

Başka bir hastalık ile karışabilir mi?


Evet; kesi yeri fıtığı, yara iyileşme dokusu, kan ve sıvı birikimi, bazı derialtı tümörleri gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Ayrıca âdet sancılarıyla (premenstrüel sendrom) da karışabilir.

Ne zaman tedavi gerekir?

Hekim karın duvarında kitle tespit etmişse, kişinin şikayeti varsa ve bu kitlenin ortadan kaldırılmasını istiyorsa tedavi gereği oluşmuş demektir. Eğer kitle çıkarılmazsa her âdet döneminde karında ağrı ve hassas kitle kişinin günlük hayatını kısıtlayacaktır.

Tedavisi nedir?

Skar endometriomanın tedavisi, kitlenin toptan çıkarılması, yani ameliyattır. Karın duvarı ameliyatları genel cerrahinin alanı olduğundan bu hastalıkta ameliyatı genel cerrahi uzmanları yaparlar.

Ameliyat dışında bir tedavisi var mıdır?

Kitleyi ortadan kaldıracak en uygun yöntem ameliyattır. Ama bazı ilaçlar şikayetleri azaltabilir. Kitlenin içine bazı maddeler enjekte ederek zamanla küçültülmesi de bir tedavi yöntemi olabilir. Ama nadir görülen ve ameliyatla kolay ve başarılı şekilde tedavi edilen bir hastalık için çok fazla alternatif tedavi yöntemi gereği duyulmamıştır.

Ameliyat için hastanede ne kadar kalınıyor?

Bu kitlenin çıkarılması günübirlik işlemdir. Hastanede gecelemeden, işlemden sonra aynı gün eve gitmek mümkündür.

Ameliyat için hangi anestezi yöntemi kullanılır?


Daha çok genel anestezi kullanılır ama bazı hastalarda lokal anestezi de uygun olabilir.

Skar endometrioma kötü huylu bir hastalık mıdır?


Skar endometrioma kötü huylu bir hastalık değildir. Çıkarıldıktan sonra tedavisi bitmiş olur. Kişiye başka bir zararı olmaz.

Ameliyat sonrası dönem nasıldır?

Ameliyattan sonraki bir-iki gün ameliyat yerinde hassasiyet olabilir. Nadiren yara yerinde kanama, iltihaplanma olabilir. Bu aksilikler de erken fark edilip düzeltilirse kişinin normal hayatı etkilenmez.

Bir daha gebe kalmaya, sezaryen olmaya engel midir?

Skar endometriomanın kendisi veya tedavi edilmesi bir sonraki gebelik veya sezaryen için engel değildir.

Ameliyattan sonra tekrar eder mi?


Skar endometrioma zaten nadir görülen bir hastalık olduğundan çıkarıldıktan sonra tekrarı görülmemiştir.

Ameliyattan sonra ilaç tedavisi gerekir mi?

Ameliyatla skar endometrioma tamamen düzelir, başka tedaviye ihtiyaç kalmaz. Ama kişide âdet dönemlerinde ameliyat yerinde ağrı olursa bu ağrıları gidermek için ilaç tedavisi verilebilir.

Karın içinde endometrioma olabilir mi? Karın içini de kontrol etmek gerekir mi?

Skar endometrioması olan bazı bayanlarda karın içinde de aynı endometrioma odakları olabilir. Eğer kişinin bu yönde bir şikayeti varsa karın içini de kontrol etmek gerekir. Eğer karın içinde de endometrioma bulunursa kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Skar Endometrioma (Endometrioma Eksterna, Karın Duvarı Endometrioması)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Yara İzi (Skar - Nedbe) Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Karın Germe Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Karın Ağrısı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Skar Endometrioma (Endometrioma Eksterna, Karın Duvarı Endometrioması)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:25
Top