2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Hastalıkları - Dil ve Konuşma Bozuklukları
MAKALE #11977 © Yazan Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2013 | 4,452 Okuyucu
‘Arı’ yerine ‘ayı’, ‘kar’ yerine ‘kay’ gibi çocuklar tarafından tam söylenemeyen ilk sözcükler, ailelere sevimli görünür. Ancak bu durum, yaş ilerledikçe düzelmiyorsa dil ve konuşma bozukluğun habercisi olabilir

Dil ve konuşma bozuklukları, özellikle okul döneminde çocukların başarılarını ve psikolojilerini olumsuz etkileyebilir.

Hangi durumlarda dil ve konuşma bozukluğundan şüphelenmek gerekir?

Çocuk, okuma ve yazma öğrenirken zorlanıyorsa, söyledikleri çevresindekiler tarafından anlaşılmıyorsa, okula devam etmek istemiyorsa, ödev yaparken zorlanıyorsa, anlatımı güçsüzse, kendisine söylenileni anlamada güçlük çekiyorsa, derslerde zorlanıyorsa, akademik başarısı yaşıtlarının gerisindeyse dil ve konuşma güçlüğünden şüphe etmek gerekir.

Dil ve konuşma bozuklukları öğrenmeyi olumsuz etkiler mi?

Öğrenme, iletişim yoluyla gerçekleşen bir süreç. Eğitim ortamında çocuk çevresindeki bireylerle iletişime girerek öğrenir. Dolayısıyla iletişimdeki yetersizlik öğrenmesini doğrudan olumsuz yönde etkiler. Okuma, yazma, dinleme, jest, mimik ve konuşma gibi becerilerde yaşıtlarından geride kalmasına yol açar. Dil ve konuşma sorunu yaşayan bir çocuğun akademik başarısının düşük olması kaçınılmaz.

Okuma ve yazmayısı da etkilenir. Konuşma, okuma ve yazmanın temelini oluşturur. Örneğin “r” sesi yerine “y” diyen bir çocuğun yazarken ve okurken de “r” yerine “y” kullanması beklenir. Yani “arı” yerine “ayı” yazacak ve “arı” sözcüğünü gördüğünde “ayı” diye okuyacak.

Bu konuda aileye ve öğretmenlere ne gibi görevler düşer?

Öğretmenlerle ebeveynler, çocukta dil ve konuşma bozukluğundan şüphelendiklerinde vakit kaybetmeden bu konuda uzman bir terapistine başvurmalı. Erken müdahale çocuğun dil, konuşma ve akademik becerilerde yaşıtları düzeyine gelmesini sağlar.
Terapi sürecinde de ebeveyn, öğretmen ve konuşma terapisti iletişim halinde olmalı. Böylece terapide öğretilen becerilerin günlük hayata aktarılarak genellenmesi mümkün olur ve terapiden maksimum fayda sağlanır.

ÖĞRETMENLERE TAVSiYELER

* Öğretmenler dil ve konuşma bozukluklarını araştırarak bilgi sahibi olmalı. Böylece uygun yönlendirmeyi yapabilir ve sınıfı çocuğun ihtiyacına yönelik düzenleyebilir.
* Diğer öğrencilerle konuşma bozukluğu olan çocuğun durumu hakkında konuşmalı, dışlama ve alay etmenin önüne geçmeli.
* Dil ve konuşma terapistiyle işbirliği içinde olmalı.
* Çocuk bir soruya cevap verirken ya da bir şey anlatırken sabırla dinlemeli.
* Sınıftaki okuma yarışmalarına çocuğu dahil etmemeli.

Dil bozukluğu: Çocuğun söyleneni anlamada ve kendisini ifade etmede güçlük yaşamasıdır. Bu çocuklar, yaşıtlarına göre daha kısa cümleler kurar, ekleri yanlış kullanır ya da hiç kullanmaz. Sözcük dağarcıkları sınırlıdır ve harfleri (sesleri) doğru sesletmede sorun yaşarlar.

Sesletim bozukluğu: Çocuğun harfleri doğru üretememesi ya da yerine başka bir harf üretmesidir. “S”yi kullanamadığı için “sarı” yerine “tarı” der.

Fonolojik bozukluk: Harfler çocuğun zihninde yanlış şekilde kodlanır. Sesleri birbirinin yerine kullanır, ses atar yada ekler, yerini değiştirir. Örneğin “kapı” yerine “tapı” derken, bir başka durumda “tapı” yerine “kapı” der.
Kekemelik: Çocuğun konuşmasının hece ve sözcük tekrarları, eklemeler, uzatmalar, bloklarla kesintiye uğramasıdır.

Ses bozukluğu: Üretilen sesin perde, rezonans ve yükseklik kalitesindeki bozulmadır. Ses kısık ya da kesik kesik çıkabilir. Çocuğun sesi gripmiş gibi çıkar. Çok bağırarak konuşan ve ağlayanlarda sık görülür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Hastalıkları - Dil ve Konuşma Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK
İstanbul
Uzman Dil Ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Dil ve Konuşma Bozuklukları Psk.Dnş.Semra KESKİN
► Dil ve Konuşma Bozuklukları Psk.Tuba ASLAN AKINCI
► Çocuklarda Konuşma Bozuklukları Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Konuşma Bozuklukları Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Asım EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Hastalıkları - Dil ve Konuşma Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Apraksi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:29
Top