2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Yapılan Grip Aşısının Kbb Hastalıklarına Etkileri
MAKALE #12078 © Yazan Op.Dr.Mert BİLGİLİ | Yayın Ocak 2014 | 3,135 Okuyucu
Havaların soğumaya başlaması ile özellikle çocuklar üzerinde etkili olan “grip” vakalarında sayılar artmaya başladı. Yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve kas ağrısı gibi belirtileri olan grip, okula ya da kreşe yeni başlayacak olan çocuklarda daha sık görülebiliyor. Kışa girmeden önce yapılacak olan “grip aşısı” ile çocukların hastalığı daha hafif atlatmaları mümkün olabilmekte ve okul başarısı da olumu yönde etkilemekte.

Grip nedir?

Grip; burunda akıntı, tıkanma, yüksek ateş, öksürük, ağrı, kırıklık ve yorgunlukla seyreden viral bir hastalıktır. Basit bir nezleden farkı semptomlarının çok daha şiddetli olması, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalık gibi nedenlerle vücut direnci düşük olan kişilerde hastanede yatmayı gerektirecek kadar şiddetlenebilmesidir. Hatta zamanında tedavi edilmediğinde, zatürre gibi başka enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Grip hastalığının etkeni “İnfluenza” virüsüdür. Yaygın yapılan bir yanlış ise her nezlenin grip olarak düşünülmesidir.

Grip, çocuklarda yetişkinlere göre nasıl farklılıklar gösterir?

Sağlıklı yetişkinler grip enfeksiyonunu bir hafta gibi bir sürede atlatabilirken, çocuklarda ve bağışıklığı düşük diğer risk gruplarda hastalık çok şiddetli seyreder, iyileşme süresi çok daha uzun olabilir. İkinci başka enfeksiyonlar ortaya çıkar ve tedavinin hastaneye yatırılarak sürdürülmesi gerekebilir. Grip enfeksiyonu sağlıklı kişilerde basit ateş düşürücü ve soğuk algınlığı ilaçları ile atlatılabilirken, çocuklar ve risk gruplarında antiviral ilaçlar ve ikincil enfeksiyonlar varsa antibiyotikler kullanmak gerekebilir.

Grip aşısı nedir?

Grip aşısı, hastalığın etkeni olan İnfluenza virüsünün hastalık yapmayan parçacıklarından, antijenlerinden üretilir. Aşı vücuda uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi antijenleri yakalayıp etkisizleştiren antikorlar üretir. Sonrasında gerçek virüs çocuğa bulaşırsa üretilmiş antikorlar hastalıkla mücadeleye başlar ve hastalığı durdurur. İnfluenza virüsü her yıl antijen yapısını değiştiren bir virüstür. Bu nedenle her sene yeniden grip aşısı olmak gerekir.

Çocuklarda özellikle hangi yaş grubuna ve ne zaman yapılmalıdır?

Grip aşısı 6 aydan büyük tüm çocuklarda uygulanabilir. Grip, kış döneminde sık görüldüğü için aşı Eylül Ekim aylarında yapılmaya başlanır ve Aralık ayına sonuna kadar devam eder. Influenza aşısı , pnömokok aşısı gibi diğer aşılarla aynı anda yapılabilir. Özellikle sağlık çalışanı, öğretmen gibi hasta çocuklarla yakın temasta olabilecek kişiler ve kalabalık ortamda çalışan yetişkinlerin çocukları daha fazla risk altındadır ve aşılanmalıdırlar.

Uygulanışı ve aşı dozu nasıl olmalıdır?

• 6 ay-3 yaş arası çocuklarda, ilk kez grip aşısı yapılıyorsa bir ay ara ile 2 kez yarım doz uygulanır. Daha önce grip aşısı ile aşılanmış çocuklara ise 1 kez yarım doz yapılır.
• 3-8 yaş arası çocuklarda ilk kez yapılıyorsa bir ay ara ile 2 kez tam doz uygulanır. Daha önce grip aşısı ile aşılanmış çocuklara ise 1 kez tam doz yapılır.
• 9 yaş üstü çocuklara, her yıl tek doz uygulanır.
İntramüsküler (kas içi) veya derin subkutan (deri altı) enjeksiyon ile uygulanmalı ve işlem yapılmadan önce iyice çalkalanmalıdır.


Yan etkileri var mıdır?

Her ilaç gibi aşıların da yan etkileri olabilir. Ancak grip aşısının yan etkileri genellikle çabuk atlatılan, hafif grip benzeri semptomlardır. Ciddi yan etki ise alerji olmasıdır. Bu tür allerjik yan etkiler sıklıkla aşının yapıldığı ilk bir kaç dakika içinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle aşı yapılan kişiler, aşının ardından bir süre işlemin yapıldığı sağlık kurumunda bekletilirler.
Hangi çocuklara uygulanmamalıdır?
Daha önce aşı olduğunda yan etki göstermiş çocuklara, yumurta alerjisi olanlara ve Guillan Barre Sendromu geçirmiş kişilere grip aşısı uygulanmamalıdır.

Grip aşısı, grip geçirmiş kişilere yapılır mı?

Grip geçirmiş bir kişinin, zaten virüse karşı bağışıklık oluştuğu için o sene aşı olmasına gerek yoktur. Ama diğer sene virüsün antijenik yapısı değişeceği için tekrar aşılanması gerekir. Ancak bazen geçirilen hastalığın İnfluenza virüsüne bağlı olup olmadığı kesin saptanamayabilir. Şüphede kalınan, grip geçirmiş bir kişiye aşı yapılırsa da herhangi bir yan etki oluşmaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Yapılan Grip Aşısının Kbb Hastalıklarına Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mert BİLGİLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mert BİLGİLİ Fotoğraf
Op.Dr.Mert BİLGİLİ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin Makaleleri
► Çocuklarda Nezle-Grip Dr.Çağatay RUHİ
► Gebelikte Grip ve Grip Aşısı Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Grip ve Grip Aşısı Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Grip Aşısı Dr.Sevin KARALAR
► Mevsimsel Grip (Influenza) Dr.Yeşim KARA
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Gebelik ve Grip Aşısı Dr.Hüseyin ŞENYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Yapılan Grip Aşısının Kbb Hastalıklarına Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kulak Çınlaması Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:54
Top