2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatmalıyım?
MAKALE #12199 © Yazan Ebru EKİN | Yayın Şubat 2014 | 3,544 Okuyucu
3 yaş civarında bir çocuğunuz varsa pek çok konuda soru yağmuruna tutulmaya adaysınız demektir. Bu soruların başında da cinsel içerikli sorular gelebilir. Anne baba olarak 3 yaş sonrasında cinsel içerikli sorulara maruz kalıyorsanız, ''Evet çocuğumun cinsel eğitim alma zamanı gelmiş. 'diyebilirsiniz.
Çocuğunuzun size sorabileceği bir kaç soru şekli;
*Anne bu ne?
*Sen çisini neden farklı yapıyorsun?
*Kızların pipisi neden yok?
*Ben senin karnına nerden girdim?
*Senin karnında ne yedim, nasıl nefes aldım?
*Kızlar neden oturarak çiş yaparlar? gibi.
Her çocuk cinselliği merak eder ve keşfetmek ister. Bu tamamen gelişimin doğal bir sürecidir ve sağlıklıdır.3-4 yaşından sonra çocuğunuz sizi daha farklı gözlemlemeye başlar. Bu yaşlarda artık işin içine özdeşimde dahil olur. Kızlar anneleri gibi giyinmeye, makyaj yapmaya ve evcilik oynamaya başlarlar (anne ve kadın cinsiyetine ait roleplayingler) ,erkekler de babaları gibi giyinmeye, konuşmaya, yürümeye, tıraş olmaya başlarlar. Bu dönemde anne baba ile kurulan ilişkinin sağlıklı olması çocukların cinsel kimlik edinmelerinde önemlidir.
Çocuğunuzun cinsiyete ilişkin soruları karşısında hazırlıklı olmanız bu dönemin sağlıklı atlatılmasında çok önemlidir. Çünkü okul öncesi dönemde bulunan çocuğunuza vereceğiniz yanıtlar mutlaka onun seviyesine uygun basit, anlaşılır ve bilimsel olmalıdır. Örneğin çocuğunuza cinsel organının adını kutu, pipi gibi argo kelimelerle tanıtmak yerine biyolojik isimleriyle tanıtın. 'Kızların cinsel organının adı vajina erkeklerin cinsel organının adı penistir ''demelisiniz. Ben bu yaşlardaki oğullarıma bu isimleri şu örnekle öğrettim:
''Siz bana nasıl sesleniyorsunuz? ''Anne'' diyerek, evet ama benim bir adım var...Ebru, sizde cinsel organınıza pipi diyorsunuz ama onun da gerçek adı penistir'' şeklinde öğrendiler ve asla unutmadılar.
Şu unutulmamalıdır; Eğer çocuğunuz doğum, cinsiyet farkı, anne-babalık rollerini sizden doğru bir şekilde öğrenemezse başka kaynaklardan bu bilgiyi edinmeye çalışacaklardır, o zaman sonuç istendiği gibi olmayabilir.
Basitçe size dünyaya nasıl geldiğini soran çocuğunuza ''çocuklar doğar, büyür ve sonra da yetişkin olurlar. Yetişkin olunca evlenirler ve bir bebekleri olur'' diyebilirsiniz. Tamam ama nasıl diye devamını isterlerse ''Tüm canlılar, bitkiler ve hayvanlar birbirlerine benzeyen canlılar üretirler. Bebek annenin karnında çok rahat olan bir yerde büyür ve özel bir boşluktan doktorların yardımıyla dünyaya gelirler'' diyebilirsiniz. Cevapları olabildiğince basite indirgemelisiniz.8 yaş öncesinde cinsellikle ilgili detaylı bilgiler vermekten kaçınmalısınız. İleri görüşlülük adına yapılan açıklamalar çocuğu korkutur ve kafasını karıştırır. Çocukların soruları karşısında paniğe kapılan anne babalar ya bu durumdan bir çırpıda her şeyi anlatarak kurtulmak isterler yada çocuğunun sorusunu duymazdan gelerek geçiştirirler. Her ikisi de çocuğunuzun cinsel kimlik gelişimini olumsuz etkileyebilir ve çok küçük yaşlarda cinsel olayların pek de güzel şeyler olmadığı ve ilgilenilmemesi gereken bir şey olduğu küçük beyinlerine yerleşebilir.Çocuğunuzun sorularına yol açan sadece merak ve bilgi edinme isteği olduğunu unutmayınız, çocuğa cinsel konularda yaşına uygun bilgiler vermek ona tuvalet eğitimi vermekle aynıdır. Bu bilgilerden onu uzak tutmak, ileride karşılaşacağı olaylara karşı çocuğunuzu savunmasız bırakacak ve hayat boyu olumsuz izlerini taşımasına neden olabilecektir.
Gelin doğru ve abartısız bilgiler ile bu tabuların olumsuz etkilerinden çocuklarımızı koruyalım. Mutlu aileler ve sağlıklı nesiller yetiştirelim...
PDR EBRU EKİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatmalıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ebru EKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Ebru EKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru EKİN Fotoğraf
Ebru EKİN
Muğla
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Ebru EKİN'in Makaleleri
► Çocuğuma Ölümü Nasıl Anlatmalıyım Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatırım Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Boşanıyorum Çocuğuma Nasıl Söylemeliyim Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Çocuğuma Cinsel Eğitimi Nasıl Verebilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top