2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
MAKALE #12991 © Yazan Sümeyye BÜYÜK | Yayın Ağustos 2014 | 4,740 Okuyucu
Tuvalet Eğitimine ne zaman Başlanmalı?

Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun hem bilişsel gelişiminin, hem dil gelişiminin hem de kas gelişiminin hazır olması çok önemlidir. 18.Aydan itibaren ortalama her çocuğun kas gelişimi tuvalet alışkanlığına hazırlanmaya başlamaktadır. Çoğu zaman eğitime başlamak için ideal yaşın 24 ay olduğu düşünülse de tuvalet alışkanlığını kazanma yaşı 18 ile 36 ay aralığında çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. 18-36 ay arasında, aile çocuğun hazır olup olmadığını aşağıdaki kriterlere göre anlamalı ve uygun bulduğu zamanda eğitime başlamalıdır.

Çocuğunuz;

Tuvaletini hissediyorsa, bunun ne olduğunu biliyorsa,
Genellikle gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa,
İsteklerini sözel olarak ifade edebiliyorsa
Basit emirleri anlıyor ve yerine getirebiliyorsa
Kendi kendine basit giysileri çıkarabiliyorsa,
Bunlar tuvalet eğitimine başlamanız için birer artıdır.

Ancak çocuk hastaysa, kabızlık-idrar yolları enfeksiyonu gibi bir sağlık problemi varsa, yaşamında önemli bir değişiklik olduysa (yeni bakıcı, yeni kardeş, taşınma, ölüm vb.) anne stresli bir dönemdeyse ve yeterli zaman ayıramayacağını düşünüyorsa tuvalet eğitimine başlamak için uygun zaman beklenmelidir.


Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalı?

Çocuğunuza öncelikle "tuvalet, kaka, çiş" kavramlarını öğretin. Tuvaletini bezine yaparken fark ettiğinizde durumu isimlendirin. "Çişini yapıyorsun galiba?”, “Kakan mı geldi?”, “Aa bak ne yapmışsın" gibi ifadelerle açıklayın.
Kendinizden örnekler vererek çocuğunuza model olun. “Ben banyoya girdiğimde ne yapıyorum biliyor musun?” ile başlayan konuşmalar yapın.
Başlamadan 2–3 gün önce, artık büyüdüğünü, bebek bezlerine ihtiyacı kalmadığını, tıpkı anne-babası gibi tuvaleti kullanacağını anlatarak çocuğunuzu bu duruma hazırlayın.
Her zaman anlayabileceği basit cümleler kullanın.
Tuvalete ihtiyacı olduğunda söylemesi için onu cesaretlendirin.


Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tuvaletini yaptıktan sonra, haber verdiğinde, her başarısında çocuğunuzu övün ve takdir edin.
Her başarıda sözel, sosyal ve bazen de maddi ödüller kullanın. (“Aferin”, “Harikasın”, gülümseme, sarılma, yiyecek, etiket, oyuncak vb.)
Başarısızlıkların üzerinde durmayın ve eleştirmeyin.
Sabırlı olun, tuvaletini yapmayınca acele etmeyin, gerilmeyin, kızmayın. Her çocuğun kendi gelişim hızı vardır.
Alışma sürecinde küçük kazalar sıklıkla olabilir, her durumda sakin kalın, altını ıslattığında ayıplamayın ve doğallıkla karşılayın. Bir sonraki sefer söylemesi için cesaretlendirin.
Çocuğunuzun tuvaletinin ne zaman ve hangi sıklıkta yaptığını gözlemleyin ve buna dayanarak 2-3 saatte bir tuvalete götürerek 5 dk. beklemesine izin verin.
Tuvaletini yaptıktan sonra lazımlığı çocuğunuzla beraber dökün ve bunu bir oyun haline getirin. Bu sırada tezahürat ve alkış ile çocuğunuzu onure ederek, yeniden yapmaya teşvik edin.
Tuvaletini yapmasını beklerken onunla birlikte olun ve onu eğlendirin.
Gündüz ve gece bezini aynı zamanda bırakın ki çocuğunuzun ne zaman beze yapıp ne zaman yapamayacağı konusunda kafası karışmasın. “Artık hiçbir zaman bez yok” fikri daha nettir.
Yatmadan 1-2 saat önce sıvı gıdalar tüketimini azaltın.
Çocuğunuzu düzenli olarak yatağa girmeden önce tuvalet ihtiyacını gidermesini ve geceleri oturağını yatağın yakınına koyarak oturağa kolay ulaşması sağlayın.
Ayrıca sıvı alımına bağlı olarak, gece belli bir saatte çocuğunuzu tuvalete kaldırmanız gerekir. Örneğin; saat 21.00’de uyumuş olan çocuğunuzu gece 2-3 saat sonra yani 23.00 – 00.00 sıralarında tuvalete kaldırın.
Gece kuruluğu nadiren gündüz kuruluğu ile aynı anda başlayabilse de, çoğunlukla gerçekleşmesi biraz daha zaman alabilir.

Tuvalet Eğitimi Araçları

Çocuğunuzla birlikte onun zevkine göre bir klozet adaptörü ya da lazımlık satın alın.
Lazımlıkla tanışma aşamasında çocuğunuzun giysileriyle oturmasına izin verin.
Özendirmek için çocuğunuzun hoşuna gidebilecek, rahat giyilip çıkarılabilen iç çamaşırları ve eşofmanlar satın alın.
Özel durumlarda beze dönmek yerine alıştırma külotu tercih edin.
Bir kartona yıldızlar çizerek banyonuzun kapısına asın ve her başarılı tuvaletten sonra bir yıldız boyayın ya da önceden hazırladığınız bir etiketi yapıştırın.

Hiçbir şey çocuğunuzla inatlaşmanıza ve aranızda duvar örülmesine sebep olmamalı. Çocuğunuz tepki verirse ve daha zamanı varsa ara verin daha sonra yeniden deneyin. Eğer çocuğunuz 36 ayı geçmiş ve tuvalet alışkanlığını kazanamamışsa bir çocuk gelişim uzmanından profesyonel yardım alın.

Çocuk Gelişim Uzmanı & Pedagog Sümeyye BÜYÜK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Sümeyye BÜYÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Sümeyye BÜYÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye BÜYÜK Fotoğraf
Sümeyye BÜYÜK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Sümeyye BÜYÜK'ün Makaleleri
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Burçak DEMİRKAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Parmak Emme Problemi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:49
Top