2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?
MAKALE #13554 © Yazan Psk.Esra ORÇUNLU | Yayın Kasım 2014 | 4,579 Okuyucu
Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

Çocuğun Oyun Terapisinden Yararlanabileceği Durumlar

Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.

Oyun terapisi, çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların duygularını en iyi anlattıkları anlar oyun kurdukları anlardır.

Oyunun senaryosunu ve gidişatını çocuğun tespit ettiği, yani kontrolü tamamen elinde tuttuğu yaklaşımdır. Terapist çocuğun tüm oyunlarına katılır, sınırlamadan eşlik eder ve çocuğun sürecinin bir parçası olur. Çocuk oyun ile ona acı getiren sorunları ortaya koyup çözüme de kendisi gidecektir. Bu yaklaşımın sağladığı güven ilişkisi, çocuğun açığa çıkarmadığı duygularını terapistinin yanında ifade etmesini destekler. Çözemediğini düşündüğü sorunlar oyun sayesinde çözülebilir hale gelir. Çocuk böylece oyunda güçlendikçe iyileşme kendiliğinden gerçekleşir.

Oyun terapisi odasında çocuğun ne tür oyunlar tercih ettiği, oyuncakları nasıl kullandığı, kullandığı oyuncakların soyut ve somut anlamları terapistin farkındalığı sayesinde gerçek hayatı sembolize eder. Yani çocukların oyun oynarken oluşturdukları sembolik dil terapist tarafından çözümlenir. Çünkü çocukların konuşma becerileri yaşadıkları sıkıntıları bir yetişkin gibi dillendirmeye yeterli değildir.

Oyun terapisi 2-11 yaş aralığında uygulanır. Terapi süresini etkileyen unsurlar; çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel dönem ile yaşadığı hayal kırıklığının ne zaman gerçekleştiği ve derinliğidir. Haftada 1 ya da 2 seans gerçekleşen oyun terapisi seansları birkaç oturumda sonlanabileceği gibi birkaç ay da sürebilir.

Evdeki oyun ile oyun terapisinin farkı, çocuğun oluşturduğu sembolik anlatımı okuyabilen bir terapistin odada oluşudur. Evdeki oyundan farklı olarak terapist, çocuğun oyunda travmatik deneyimlerini aktardığı anlarda iyileştirici tepkileri verebilir ve aileyi yönlendirebilir. Çocuk oyun odasında yaşamdaki hayal kırıklıklarını yeniden canlandırır ve bunların üstesinden gelmek için yeni yollar bulabildiğini fark eder.

Hangi sorunların çözülmesine yardımcı olur?
Eğitimli bir oyun terapistinin eşliğinde, oynanan oyunda çocuğun duygusal alanda yaşadığı sorunlara odaklanılır ve anlamak istediğimiz ya da çözümsüz kaldığımızı hissettiğimiz durumlar çözümlenir.

Çocuğun Oyun Terapisinden Yararlanabileceği Durumlar:
• Aşırı kızgınlık, endişe, üzüntü ya da korku
• Saldırgan davranış (Kendine ya da diğerlerine zarar verme)
• Ayrılma korkusu
• Aşırı çekingenlik
• Özgüven sorunları
• Okul sorunları
• Uyku, yeme ya da tuvalet sorunları
• Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması
• Ailede yaşanan değişimleri uyum sağlamada yaşanan sorunlar
• Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, başağrıları gibi rahatsızlıklar
• Genel Kaygı Bozuklukları
• Travma sonrasında yaşanan kaygı bozuklukları (boşanma, ölüm)
• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
• Dürtüsellik
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Esra ORÇUNLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Esra ORÇUNLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra ORÇUNLU'nun Yazıları
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Oyun Terapisi Nedir ve Neden Etkilidir? Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top