2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Nedir?
MAKALE #22619 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Aralık 2021 | 1,096 Okuyucu
Oyun terapisi, genellikle çocuklar için kullanılan bir terapi şeklidir. Bunun nedeni, çocukların kendi duygularını işleyememeleri, sorunlarını ebeveynlerine veya diğer yetişkinlere ifade edememeleridir. Ancak bu terapi şekli genç ve yetişkinlerde de kullanılabilir.

Oyun terapisinin birincil amacı, düşüncelerini veya duygularını ifade etmekte zorlanabilecek çocukların oyun yoluyla kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmaktır.

Sıradan bir oyun gibi görünse de oyun terapisi bundan çok daha fazlası olabilir. Eğitimli bir terapist, bir çocuğun problemlerini gözlemlemek ve iç görü kazandırmak için oyun zamanını kullanabilir. Terapist daha sonra çocuğun duygularını keşfetmesine ve çözülmemiş travması ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Çocuklar oyun yoluyla yeni başa çıkma mekanizmalarını ve uygunsuz davranışları nasıl yönlendireceklerini öğrenebilirler.

Oyun terapisi, psikologlar ve psikiyatristler gibi çeşitli lisanslı ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Aynı zamanda fizyoterapistler ve sosyal hizmet uzmanları tarafından da uygulanabilir.

OYUN TERAPİSİNİN FAYDALARI

İnsanlar genellikle oyun terapisini ve sağladıkları faydaları görmezden gelirler. Anne-babalar, çocuklarının “sadece oynamaktan” ne gibi yararlar elde ettiğini anlamakta genellikle güçlük çekerler. Bununla birlikte, gerçek şu ki, bir terapistin rehberliği olsun ya da olmasın, çocuklar, fark etmiş olsanız da olmasanız da, oyun yoluyla iletişim kurmayı severler.

Profesyonel bir kuruluş olan Play Therapy International'a göre, oyun terapisine yönlendirilen çocukların yüzde 71'e kadarı olumlu değişim yaşayabilir. Oyun terapisi, özellikle iletişim kurmakta ve kendilerini olumlu ve sağlıklı bir şekilde ifade etmekte zorlanan kişiler için faydalıdır.

İstismara uğrayan, aşırı derecede travmatik veya stresli olaylar yaşayan çocuklar, hayatlarında normallik duygusunu yeniden kazanmak için oyun terapisinden yararlanabilirler. Duygusal ve sosyal ifadelerini engelleyen belirli bozuklukları olan çocuklar, genellikle oyun terapisinden büyük fayda sağlar.

Bunlar, davranış bozuklukları veya öğrenme güçlüğü olan çocukları içerebilir. Aşağıdaki koşullara sahip çocuklar üzerinde oyun terapisinin etkinliği konusunda bazı araştırmalar yapılmıştır:

· Oyun terapisi, sözlü olarak iletişim kurmakta zorlanan çocuklara oyun etkinlikleri yoluyla kendilerini ifade etmelerini sağlar. Örneğin, konuşmayı reddeden bir çocuk bunun yerine düşüncelerini veya ihtiyaçlarını çizebilir veya boyayabilir.

· Bir çocuğun diğer daha geleneksel psikoterapi biçimleri yerine kendisi olmaktan rahat hissedeceği bir alan yaratır.

· Çocuğun terapi sürecinin sorumluluğunu üstlenmesini sağlar. Etkili oyun terapisi, çocuğun en rahat olduğu oyuncakları ve ortamları kullanmasını ve kendi hızında ilerlemesini sağlar.

· Özellikle daha önce bunu yapmakta zorlandılarsa, çocukların duygularını anlamalarına yardımcı olur.

· Çocukların zamanla iletişim ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bir dizi seanstan sonra konuşmayan bir çocuk birkaç cümle söylemeye başlayabilir.

· Belirli davranışlar için daha fazla sorumluluk almalarını sağlayabilir.

· Başa çıkma stratejileri ve yaratıcı problem çözme becerileri geliştirebilir.

· Öz saygılarına destek olur.

· Empati ve başkalarına saygı konusunda kendilerini geliştirirler.

· Kaygının hafifletecek yöntemler öğrenebilir.

· Duyguları tam olarak deneyimlemeyi ve ifade etmeyi öğrenebilir.

· Daha güçlü sosyal beceriler kurabilir.

· Aile ilişkisini güçlendirebilir.

· Oyun terapisi ayrıca dil kullanımını teşvik edebilir veya ince ve kaba motor becerileri geliştirebilir.

Çocuğunuzun teşhis edilmiş bir zihinsel veya fiziksel hastalığı varsa, oyun terapisi ilaçların veya diğer gerekli tedavilerin yerini almaz. Oyun terapisi tek başına veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilir.

OYUN TERAPİSİNİN YARARLI OLDUĞU KONULAR

Her yaştan insan oyun terapisinden yararlanabilse de, genellikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır. Oyun terapisi, aşağıdakiler gibi çeşitli durumlarda yardımcı olabilir:

· Gelişimsel gecikme veya öğrenme güçlüğü

· Okulda sorunlu davranışlar

· Agresif veya öfkeli davranışlar

· Boşanma, ayrılık veya yakın bir aile üyesinin ölümü gibi aile sorunları

· Doğal afetler veya travmatik olaylar

· Aile içi şiddet, istismar veya ihmal

· Kaygı, depresyon

· Yeme ve tuvalet bozuklukları

· Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

· Otizm spektrum bozukluğu (ASD)

OYUN TERAPİSİ NASIL İŞE YARAR?

Çocuklar ve yetişkinler arasında iletişim kopukluğu yaşanır. Yaşa ve gelişim aşamasına bağlı olarak, çocuklar yetişkinlerin dil becerilerine sahip değildir. Bir şey hissedebilirler, ancak çoğu durumda bunu ya bir yetişkine ifade edemezler ya da bunu ifade edecek güvenilir bir yetişkinleri yoktur. Öte yandan, yetişkinler çocuğun sözlü ve sözlü olmayan ipuçlarını yanlış yorumlayabilir veya tamamen kaçırabilirler.

Çocuklar yaşadıkları dünyayı oyun yoluyla anlamayı öğrenirler. En derin duygularını ve düşüncelerini sergilemekte özgür oldukları yerdir. Ne arayacağınızı biliyorsanız, oyuncaklar sembol işlevi görebilir ve daha büyük anlamlar kazanabilir.

Çocuk, yetişkin dünyasında kendini yeterince ifade edemediğinden, terapist çocuğun dünyasında, onların seviyesinde inebilir. Oynadıkça, çocuk daha az temkinli hale gelebilir ve duygularını paylaşmaya daha yatkın hale gelebilir. Ancak baskı altında bırakmadan, kendi hızlarında onlara eşlik ederek. Bunu kendi zamanlarında ve kendi iletişim yöntemleriyle yapmalarına izin verilir.

Oyun terapisi, terapiste ve çocuğun özel ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Seanslara başlarken terapist çocuğu oyun oynarken gözlemlemek isteyebilir. Ayrıca çocuk, ebeveynler veya öğretmenlerle ayrı görüşmeler yapabilir.

Oyun terapistleri, bir çocuğun ebeveyninden ayrı kalmayı nasıl ele aldığına, tek başına nasıl oynadığına ve ebeveyn döndüğünde nasıl tepki verdiğine çok dikkat eder. Bir çocuğun farklı tür oyuncaklarla nasıl etkileşime girdiği ve davranışlarının seanstan seansa nasıl değiştiği hakkında çok

şey ortaya çıkarılabilir. Korkuları ve endişelerini ifade etmek, yatıştırıcı bir mekanizma olarak iyileşmek ve problem çözmek için oyunu kullanabilirler.

Oyun terapistleri bu gözlemleri sonraki adımlar için bir rehber olarak kullanır. Her çocuk farklıdır, bu nedenle terapi bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir. Terapi ilerledikçe, davranışlar ve hedefler yeniden değerlendirilebilir.

Bir noktada terapist, ebeveynleri, kardeşleri veya diğer aile üyelerini oyun terapisine getirebilir. Çatışma çözümünü öğretmeye, iyileşmeyi teşvik etmeye ve aile dinamiklerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

OYUN TERAPİSİ SÜRECİ

Seanslar genellikle 30 dakika ile bir saat arasında sürer ve haftada bir veya daha fazla yapılır. Kaç seansın gerekli olduğu, çocuğa ve terapiye ne kadar iyi yanıt verdiğine bağlıdır. Terapi bireysel veya grup halinde yapılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
► Oyun Terapisi Nedir ve Neden Etkilidir? Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:55
Top