2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Doğru Okul Seçimi Rehberi
MAKALE #22306 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Mayıs 2021 | 1,336 Okuyucu
Birçok ebeveyn ve veli, çocuklarının yeni dönemde hangi okula, nasıl döneceği konusunda zor seçimlerle karşı karşıya. Çocuğunuz için normal bir zamanda bile okul kararı alırken, yemek menüsü, sosyal imkanları, müfredat dışı etkinlikleri, sosyal-duygusal destek imkanı ve ulaşım gibi öğretmenlerin ötesinde düşünülmesi gereken konular üzerine bir de koronavirüs nedeniyle düşünülmesi gereken şeyler eklenmiş bulunmakta.

Koronavirüs hala devam etse de gelecek yeni dönem için çocuğunuzu bir okula kayıt ettirme zamanı geldi. Çocuğunuz için doğru okul, onun akademik hayatında büyük fark yaratabilir. İyi haber şu ki, bugün mahallenizdeki devlet okulunun dışında birçok seçenek mevcut. Kötü haber ise, seçeneklerin bolluğu, ebeveynleri çocukları için en iyi ortamı nasıl seçecekleri konusunda sıklıkla ikilemde bırakıyor. Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarıyla mümkün olan en iyi eğitimi almasını sağlamak için bir okulda neleri arayacağınızı bilmek önemlidir. Bazı durumlarda, bu gerçekten mahallenizdeki devlet okulu olabilirken, diğer çocuklar farklı bir ortama ihtiyaç duyabilir.

Çocuğunuzu Tanıyın

Doğru okulu seçmenin ilk adımı, çocuğunuzun ne tür bir öğrenci olduğunu ve büyük olasılıkla hangi ortamda mutlu olacağını belirlemektir. Herhangi bir okulun özelliklerini düşünmeden önce, çocuğunuzun ihtiyaçlarına, güçlü yönlerine ve genel kişiliğine bakarak başlayın. Bunu belirlemekte güçlük yaşıyorsanız okul rehber öğretmenlerinden ya da bir çocuk psikoloğundan destek alabilirsiniz. Mesela okul dışı etkinliklere çok önem veren ya da tam gün eğitim almak istemeyen bir öğrenci için devlet okulu güzel bir seçenek olabilirken, başka bir öğrenci için tam gün eğitim daha uygun olabilir.
Not: Ebeveynlerin belirli bir okula veya okul türüne gitmiş olması, bunun çocukları için doğru olduğu anlamına gelmez. Daima çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun.

Odağınızı Belirleyin

Bazı okullar diğerlerinden daha geniş bir eğitim yelpazesi sunar. Çocuğunuzun ilkokulda ikinci bir dil öğrenmesi önemliyse, müfredatın temel bir parçası olarak yabancı dili içeren bir ilkokul seçebilirsiniz. Çocuğunuzun sanatta bir geçmişe sahip olmasını veya dini eğilimli bir eğitim almasını istiyorsanız, bu bileşenleri sunan okulları arayarak bir başlangıç yapabilirsiniz. Her okul müfredatı aşağı yukarı aynı olsa da okulların eğitim-öğretim politikasına göre ders içerikleri ve etkinlikleri bu doğrultuda şekillenir. Şuan bir okuldan ne beklediğinizle ilgili bir cevap veremiyorsanız, endişelenmeyin. Birkaç okul gezdikten sonra bir okuldan ne beklediğinizi yavaş yavaş anlamaya başlayacaksınız.

Lise ve Üniversite Sınav Sonuçlarını Kontrol Edin

Test puanları bir okulun değeri hakkında her şeyi anlatmayabilir, ancak o okuldaki öğrencilerin akademik olarak ne kadar iyi performans gösterdiğini belirlemede önemli bir bileşendir.

Ziyaret Edin

Çocuğunuza uygun görünen bir okul bulduğunuzda, sınıfları görmek ve personelle tanışmak için ziyaret etmek iyi bir fikirdir. Okuldayken, veli katılımına ilişkin beklentilerin neler olduğu, öğretmenlerin ve personelin öğrencilerle nasıl bir ilişki içinde olduğu ve genel öğrenme ortamının neye benzediği hakkında iyi bir fikir edinmek için okul müdürü ve öğretmenlerle görüşmenize izin verilmelidir.

Not: Bu süreçte kendi ihtiyaçlarınızı da dikkate almak bencilce değildir. Eğer okula siz götürecekseniz evinize ya da iş yerinize uzaklığı sizin için önemli bir faktör olabilir.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Okul ziyaretinizden önce, görüşeceğiniz müdüre ve kayıt personeline sormak için bazı sorular hazırlayın.
- Öğretmenler nasıl eğitilir, desteklenir ve takip edilir?
- Okulda davranış sorunları nasıl ele alınır?
- Öğrencilere ne kadar ödev verilir?
- Öğretmenlerin birbirleriyle iletişimleri nasıldır?

Muhtemelen çocuğunuzun özel öğrenme ihtiyaçlarına ve mizacına bağlı olarak kendi sorularınız da olacaktır. Herhangi birini sormayı unutmadığınızdan emin olmak için ziyaret etmeden önce sorularınızı yazabilirsiniz.

Okul Müdürüyle Görüşün

Özel okullar genelde kayıt görüşmesi sırasında müdürle görüşme imkanı sunmaz ama okul müdürüyle görüşmeniz kurumun yapısını anlamak için en etkili yöntemlerden biridir. Müdürler velilerle görüşmeye açık olmalı, okul ve personel hakkında bilgi vermelidir. (Kayıt sırasında görüşmeyi reddeden idareci ile yıl içerisinde yaşayacağınız bir sorunda görüşme imkanınız olmayabilir. Bunu göz önünde bulundurmanız gerekir.)

Ebeveynlerle Görüşmeniz Yanıltıcı Olabilir

Diğer araştırma türleri arasında genellikle okuldaki anne-babalarla konuşmak yer alır. Ancak, diğer ebeveynlerin bir okul hakkında söylediklerinin mutlaka sizin için belirleyici faktörlerden biri olmaması gerekir. Bir çocuğun ya da velinin olumlu veya olumsuz bir deneyim yaşamış olması, çocuğunuzun (tamamen farklı bir insanın) aynı deneyimi yaşayacağı anlamına gelmez. O yüzden, okuldaki ebeveynlerle yapacağınız görüşmeler riskli olabilir.

Online Eğitim Hakkında Bilgi Alın

COVID-19 nedeniyle karar alırken, hem yüz yüze hem de online eğitim seçenekleriyle ilgili tüm bilgileri almaya çalışın.
- Online dersleri hangi program üzerinden yürütüyorlar?
- Öğrenci katılımı nasıl?
- Online eğitim sürecinde öğrenci takibini nasıl yapıyorlar?
- Ödev yapmayan öğrenciyle nasıl ilgileniyorlar?

Covid-19 ile İlgili Okulun Tutumunu İnceleyin

Çocuğunuzun sağlıklı bir eğitim almasını sağlamak için aklınızdaki okulların koronavirüs ile ilgili planlarını inceleyebilirsiniz.

Son bir karar vermeden önce, sizin içinize sinen her okulda çocuğunuzun biraz zaman geçirdiğinden emin olun. Bazı ebeveynler çocuklarına okulu hiç göstermeden kayıt yaptırıyor. Siz o okulu çok sevmiş olabilirsiniz ama unutmamanız gereken, o okulda siz değil çocuğunuzun eğitim alacak olduğu. Kendiniz için seçenekleri daralttıktan sonra kararı çocuğunuza bırakabilirsiniz. O okuldan başka alternatifiniz yoksa çocuğunuzun eğitim-öğretim dönemi başladığında daha kolay alışabilmesi ve oryantasyon problemi yaşamaması için kayıt olmadan önce okulu görmesi için imkan yaratabilirsiniz. Kendinizi çocuğunuzun yerine koyabilirsiniz. Patronunuzun size sormadan alacağınız eğitimi seçmesini mi tercih edersiniz yoksa sizin de fikrinizin alınmasını mı? Ya da alacağınız eğitim ile ilgili önceden bilgilendirilmeyi mi yoksa eğitim günü geldiğinde mi öğrenmeyi tercih edersiniz?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Doğru Okul Seçimi Rehberi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Doğru Okul Seçimi Rehberi' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:37
Top