2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okuduğumu Anlayamıyorum
MAKALE #22620 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Aralık 2021 | 1,021 Okuyucu
Okuma, herkesin ömrü boyunca sürekli olarak yaptığı bir eylem olduğu için hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Okuma ve okuduğunu anlama iki bilişsel süreçtir ve birbirlerini tamamlarlar. Okuma ve anlama fiziksel, psikolojik ve zihinsel olarak ele alınması gereken karmaşık işlemler sürecidir. Eğitim – Öğretim hayatımızda da büyük bir öneme sahiptir. Okuma ve okumayı öğrenme karmaşık süreçler olduklarından tek başına hiçbir çalışma alanı bu süreçlerde karşılaşılan problemleri çözmede yeterli değildir. Bu nedenle, birçok bilim dalı (eğitim, dilbilim, psikoloji, sosyoloji, teknoloji) okuma ve okumayı öğrenme süreçlerini incelemiştir.

Okuma, “Metinden bilgi çıkarmak” olarak tanımlanır. Harfler, kelimeler ve cümleler tek başına okuma için yeterli değildir. Görsel olmayan bilgi, okuyucunun; okuyacağı metnin onun anlayacağı dilde yazılmış olmasını, metinde bahsedilen konuya yabancı olmamasını ve ayrıca okuma ile ilgili bazı becerilere sahip olmasını gerektirir.

Aslında her okur, kendi kişisel durumuna, duygusal haline, düşünsel becerisine göre bir metni anlar. Okuma, okuyucunun zihninde bulunan bilgi topluluğunu harekete geçirir, bu bilgiler anlamlandırılır ve daha sonra metinden elde edilen yeni bilgilerle genişletilir. Böylelikle okuma, okuyucu ile metin arasındaki bir tür diyaloga dönüşür. Anlaşılacağı üzere, okunacak metne dair ön bilginin metnin anlaşılmasında kolaylaştırıcı bir rol oynadığı söylenebilir. Çünkü, ön bilgi anlamanın temel bileşenidir.

ŞEMA KURAMI

Şemalar; bireyin nesneler, olaylar veya eylemlerle ilgili organize olmuş kavram kümeleridir. Bireyin sahip olduğu her şema o bireyin herhangi bir kavram hakkında bildiklerini ve bu bilginin parçaları arasındaki karşılıklı ilişkileri göstermektedir. Şemalar birbirine bağlı fikirler ve ilişkiler sistemidir. Herhangi bir kavram diğer kavramlarla bütünleştirilir, sonunda bu kavrama anlam verir ve onun hatırlanmasını sağlar. Bu şekilde birbirine bağlanmış fikir ve ilişkilerin sistemine şema adı verilir. Bilgi uzun süreli bellekte birbirinden bağımsız birimler halinde değil, birbirleriyle belli bir dizi halinde bağlanmış ve diğer birimlerle ilişkili olarak düzenlenmiş bir şekilde saklanmaktadır. Yeni bir bilgi geldiğinde şemalar o bilgili organize etmek için kullanılır.

ŞEMA KURAMI- OKUDUĞUNU ANLAMA İLİŞKİSİ

Anlatılmak istenen şey aslında temel olarak okunan metinleri kendi bilgi birikimleriyle ilişkilendirilmesi gerektiğidir. Eski ve yeni bilgiler arasındaki bu etkileşim sonunda kişinin okuduğunu anlayabildiğini öne sürmüşlerdir. Okuyucunun bir metni anlaması, metindeki bilgiler için zihninde bir yer bulabildiğinin veya var olan zihinsel yeri yeni bilgiye yer açmak için değiştirdiğinin işaretidir. Yeni bilginin alınabilmesi için şemaların değişebilmesi çok önemli bir konudur. Birey yeni bilgiyi alacağı zaman öncelikle onun daha önce depolanmış, eski bilgileriyle uyumluluğunu kontrol eder ve eğer yeni bilgi uymuyorsa ya alınması reddedilir ya da eski bilgilerde değişiklikler yapılır.

Eğer okuyucunun zihninde okuduğu metinle ilgili ön bilgi yoksa, anlatılanlara tamamen yabancı ise, metin anlaşılamayabilir. Bu alanda yapılan araştırmalar uygun içerik ve biçimsel şemaları hareketlendirmeyi öğrenmenin ve yeni içerik ya da anlatım biçimlerine ait şemalar oluşturmanın, okuduğunu anlama sürecine etkisinin olumlu olduğuna dair bulgular vermektedir. İçerik şemasını hareketlendirmenin veya oluşturmanın bir yolu filmler, slaytlar, resimler, oyunlar, sınıf tartışmaları, gösteriler ve ilgili metinlerin okunması gibi okuma öncesi yapılan etkinliklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okuduğumu Anlayamıyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okuduğumu Anlayamıyorum' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top