2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme (Göğüs Küçültme)
MAKALE #13979 © Yazan Op.Dr.Defne ERKARA | Yayın Ocak 2015 | 3,638 Okuyucu
Büyük memeler kadınlarda çok önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bunlar arasında en önemlileri;
Boyun, sırt ve omuz ağrıları,
Memelerin karın üzerindeki temasından dolayı pişik ve kokudan dolayı düzenli bakım gerektirmesi,
Fizik aktiviteleri kısıtlaması ve istenilen kıyafetlerin giyilememesi,
Sütyen askısının omuzda yarattığı şekil bozukluğu

Meme dokusunun büyümesinin daha çok ailesel olduğu bilinmektedir. Kilo alma, yapılan doğumlar ve emzirme işlemi memelerdeki büyüklüğün ve sarkmanın daha da artmasına yol açmaktadır.

Göğüslerinizin her ikisi aynı büyüklükte olmayabilir. Meme küçültme (göğüs küçültme) ameliyatında simetrinin sağlanabilmesi için her iki memeye farklı ameliyat tekniklerin uygulanması gerekebilir.

Meme küçültme ameliyatında amaç; hastanın şikayetlerini gideren, eşit büyüklükte ve formda, simetrik göğüsler elde etmektir. Az iz kalması ve hastanın müdahale sonrasında emzirebilmesinin sağlanması arzu edilir ancak bu durumu tüm teknikler ile elde etmek mümkün değildir. Bunun için doktorunuzla detaylı konuşmanız gerekmektedir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası emzirebilir miyim?

Memenin büyüklüğü, meme başının memeye göre konumu (memedeki sarkma oranı), hastanın yaşı ve daha sonra çocuk sahibi olma planı meme küçültme tekniğinin seçiminde etkili faktörlerdir. Meme bezini ve onun meme başı ile bağlantısını koruyan teknikler ile emzirme fonksiyonun korunması mümkündür. Fakat aşırı büyük olan memelerde yeterli küçültme sağlayabilmek için emzirme fonksiyonu hastanın bilgisi dahilinde feda edilebilir.

Meme küçültme ameliyatından sonra iz kalır mı?

Meme küçültme ameliyatında da diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi iz kalır. İzlerin şekli ve yerleşimi meme küçültmede kullanılan teknik ile değişmektedir. Göğüs küçültme ameliyatı sonrası meme başı etrafında ve meme başının aşağısında ters T, L ya da I şeklinde izler kalabilir. Meme başı halkası çevresinde kalan iz renk değişimi bölgesine rastladığından belli olmaz. Meme başı halkasından aşağı doğru inen ince bir iz kalır. Meme altındaki iz ise önden bakılınca görünmez. Memenin şekli memenin estetik görünümünde en önem arz eden unsurdur. Memenin yuvarlak ve meme başlarının kalkık görünmesi meme estetiğinde ulaşılmak istenen sonuçtur. Memenin şekli güzel olduğunda izlerde daha az görünür. Kaldı ki yeni meme küçültme ameliyat teknikleri ve kullanılan malzemelerin kalitesindeki artış izlerin daha az belirgin olmasına neden olmaktadır.

Meme küçültme ameliyatı kansere sebep olur mu?

Meme küçültme ameliyatı kanser gelişimine yol açmaz. Fakat ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar ve 40 yaş üzeri hastalarda ameliyat öncesi yapılan bazı tetkikler (mamografi, ultarason ) ile tanısı konmamış bir kanser ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca ameliyat ile uzaklaştırılan meme dokusu patolojik incelemeye gönderilerek ameliyat öncesi gözden kaçan bir durum olup olmadığı da kontrol altına alınmalıdır. Göğüs küçültme ameliyatı ile meme dokusunun büyük kısmı çıkarıldığı için daha sonra kanser oluşma ihtimali de azalmaktadır. Amerika kaynaklı büyük sayıda hasta grupları üzerinde yapılan bazı araştırmalar bu savı desteklemektedir.

Ameliyat sonrası ne kadar zamanda iyileşilir?

Meme küçültme ameliyatları sonrası hastanede kalış süresi 1 ya da 2 gündür. Ameliyat bölgesinde biriken sıvıları uzaklaştıran drenler çekilip, pansuman tamamlandıktan sonra sporcu sütyeni giydirilen hasta taburcu olur. Kontroller 1. ve 2. haftada yapılır. İkinci hafta dikişler alındıktan sonra iz tedavisine devam edilir. Göğüs büyütme estetik ameliyat sonrası 4. gün duş alınabilir. Genellikle ameliyattan sonra 1 hafta istirahat yeterlidir. Sporcu sütyeni kullanıldığı için hasta kendini güvende hisseder ve iş başı yapabilir.

Ameliyattan sonra çok ağrı olur mu?


Meme küçültme ameliyatı sonrası ağrı diğer ameliyatlardan farklı değildir. Ağrı ağrı kesiciler ve buz uygulaması ile kolaylıkla kontrol edilebilir. Ameliyat sonrası 6 - 12 ay süresince göğüslerde ara sıra yanma, batma hafif sızlamalar olabilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı duyulmaz.

Göğüslerde ne kadar küçülme elde edilebilir?

Hastanın omuz genişliği, göğüs çevresi ölçüsü ve vücudunun genel ölçüleri estetik olarak hastanın vücudu ile orantılı meme elde etmede başvurulan kriterlerdir. Emzirme fonksiyonunun korunması elzem olan hastalarda (evlenmemiş, doğum yapmamış genç hastalar) meme belli ölçüde küçültülebilir. Doktorunuz muayene sırasında yapacağı ölçümleri değerlendirerek size memenizi ne kadar küçültebileceği hakkında bilgi verecektir.

Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Göğüs estetiği ameliyatı sonrası evinize gittiğinizde en az 3 gün istirahat ediniz. Meme küçültme ameliyatı sonrası antibiyotik ve ağrı kesici kullanmanız gerekecektir. İlaçlarınızı düzenli kullanınız. Ameliyat sonrası pansumanlarınızı aksatmayınız. İyileşme devam ettiği için ameliyat sonrası en az 4 hafta kolunuzu zorlamayınız, ağırlık taşımayınız, itme çekme hareketlerinden sakınınız. 1 ay boyunca doktorunuzun size önerdiği sporcu sütyenini devamlı kullanmanız gereklidir. Bu sütyen hem ağrıyı azaltacak hem de memenin şekillenmesine yardımcı olacaktır.
Ameliyat sonrasında göğüs dokusu ödemli ve şiş olacaktır. Ödemler 3-4 hafta içinde hızla azalır. Son şeklini alması ise 6-12 ay sürebilir. Bu süre içinde zaman zaman yanma batma gibi hafif ağrı hissi olabilir normaldir.
Ameliyat sonrası eğer gerekiyorsa dikişler 12-15 günde alınır. Göğüs estetiği ameliyatı sonrası 2 ay ağır sporlar yapılmamalıdır. Bir ay sonra hafif yürüyüş şeklinde spor yapılabilir.
Ağır yük kaldırmak, özellikle kolları ve göğüs kaslarını zorlayacak egzersizler, kontrolsüz hareketler sakıncalıdır. Göğüs kasının zorlanması durumunda göğüs içinde kanama olabilir, dikişlerde açılma olabilir.
Diğer önemli konu sigara konusudur. Ameliyat sonrası en az 1 ay sigara içmeyiniz. Sigara hem yara iyileşmesini bozar hem de küçük damarları daraltarak ameliyat bölgesindeki doku ve derinin kanlamasını azaltarak doku beslenmesini bozar, hücre tahribatı, hücre ölümü, yara açılması, dikiş açılması, iltihap gibi durumlara neden olabilir.

Meme küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?

Meme küçültme ameliyatı sırasında ya da sonrasında kanama, kan kaybı, hematom (doku içinde kan birikmesi) olabilir. Çıkarılan meme dokusu ile birlikte belli miktarda kan kaybı olmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesinde kan değerlerinin normal sınırlarda olması önemlidir.
Yara iyileşmesinin gecikmesi ya da belirgin yara izi kalması (hipertrofik skar - keloid) gibi durumlar özellikle şeker hastalarında, çok sigara içenlerde ya da ailevi olarak kötü iz gelişimine yatkın olan kişilerde meydana gelebilir. Bu hastalar bazı özel yöntemlerle tedavi edilebilir.
Meme küçültme ameliyatı süt kanallarını kesmeden yapılamaz. Mutlaka tümü olmasa da süt kanallarının bir kısmı çıkarılan meme dokusu ile birlikte kesilmektedir. Bu nedenle ameliyattan sonra emzirme problemi olabilir. Ancak bazı özel teknikler kullanılarak bu olasılık çok düşük oranlarda tutulabilir.
Enfeksiyon, iltihaplanma, yara açılması, dikiş atması olabilir. Bu durumlar zamanında müdahale edilerek düzeltilebilir. Açılan dikiş tekrar dikilebilir.
Göğüs küçültme ameliyatı sonrasında yağ nekrozu yani yağ dokusunun parçalanması ve erimesi olabilir. Buna bağlı yara kenarından ya da dikiş arasında akıntı oluşabilir. Meme küçültme ameliyatı ameliyat sonrası devrede memelerde ağrı sızı, yanma, batma hissi olabilir.
Çok büyük ve sarkık memelerde meme başının korunarak uygulandığı yöntemler kullanıldığında meme başının kaybedilme riski vardır. Böyle bir riskin olduğu hastalara meme başının yama şeklinde uygulandığı tekniklerin tercih edilmesi daha uygun olur. Meme başı kaybı olan hastalara cerrahi yöntemlerin dövme uygulaması ile kombine edildiği yöntemler kullanılarak tekrar meme başı yapılması mümkündür.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme (Göğüs Küçültme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Defne ERKARA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Defne ERKARA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Defne ERKARA Fotoğraf
Op.Dr.Defne ERKARA
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Defne ERKARA'nın Makaleleri
► Meme (Göğüs) Küçültme Operasyonu Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Göğüs Küçültme Ameliyatı Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme (Göğüs Küçültme)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği ve İzler Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:44
Top