2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Astımı Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli?
MAKALE #14004 © Yazan Dr.Sevin KARALAR | Yayın Ocak 2015 | 11,104 Okuyucu
Hamilelikte astımın belirtileri nelerdir?

Gebelikte kadınların yaklaşık üçte birinde astım kötüleşirken, üçte birinde hastalığın şiddeti azalır, üçte birinde ise hiçbir değişiklik görülmez. Ağır veya kontrolsüz astımlılarda gebelikte de bir kötüleşme beklenebilir. Genellikle bir önceki gebelikte astım nasıl seyrediyorsa sonraki gebeliklerde de benzer seyreder ancak aynı kişinin farklı gebeliklerinde seyir farklı da olabilir. 1.Astımlı gebelerde aşırı bulantı-kusma görülme riski 3 kat, kanama riski 2 kat artmıştır. 2.Hastalık genelde gebeliğin son dönemlerinde düzelme eğilimi gösterir ve akut atakların sıklığı azalır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte progesteron hormonundaki değişimlerin neden olduğu düşünülmektedir. 3.Akut ataklar en sık gebeliğin 24. haftaları civarında görülürken ortaya çıkan değişimler doğumdan 3 ay kadar sonra gebelik öncesi haline döner. 4.Genel olarak eğer astım hamilelikten önce kötü ve şiddetli ise hamilelik sırasında daha da şiddetleneceği öngörülebilir. 5.İkinci ya da daha sonraki hamileliklerini yaşayanlarda ise ilk hamilelikte ortaya çıkan değişikliklere benzer değişimler beklenmelidir. 6.Hormon düzeyleri astımın klinik seyrini etkiler, ayrıca erkek fetusu olan annelerin gebeliklerinde düzelme daha sık görülür. Bu durumdan daha çok gebelik hormonu progesteron sorumludur.7.Akut astım durumunda anne durumunun en iyi göstergelerinden biri de fetusun iyilik halidir. Fetusun durumunda kötüleşme olması annenin durumunda kötüleşme olduğunu gösterir. 8.Gebelik sırasında astım atağını tetikleyen faktörlerden biri de artmış gastroösefageal refludur.9.Astımı olan gebelerde doğum sırasında da dikkatli olunmalıdır. doğum sırasında atak çok nadir görülür 10.Tercih edilen normal doğumdur. 11. Analjezik (ağrı kesici) kullanımına dikkat edilmelidir. 12.Doğumdan sonra 3 ay içinde gebelik öncesi duruma dönülür. Emziren annelerin kullandığı ilaçların bebekte zararlı etkileri gösterilmemiştir. Anneler özellikle emzirmeye teşvik edilmelidir

Astımı olan anne adayları nelere dikkat etmeli?

1)Astımlı kadın gebe kalmadan önce takip eden Göğüs Hastalıkları uzmanı ile gebelik planladığını paylaşmalı ve buna göre bir tedavi düzenlenmelidir. Her ne kadar astım tedavisinde kullanılan ilaçlar gebelikte rahatlıkla kullanılabilirse de ilk üç ayda bunlar arasından da daha çok tercih edilen bazı gruplar vardır ve ilk üç ayda en az ilaç tercihimizdir. Ayrıca gebelik astımlı hastalar üzerinde stresi arttırır. Bu konuda takip eden hekiminin hastayı gebelik boyunca yaşayacakları konusunda bilgilendirmesi de önemlidir. 2)Anne adayı jinekoloğu ile birlikte göğüs hastalıkları uzmanının da düzenli takibinde olmalıdır. Yakınma ve muayene bulguları yanında annenin solunum fonksiyon testlerinin takibi, ağır astımlılarda evde peak flowmetry ile günde iki defa yapılan ölçümler hastanın tedavisinin düzenlenmesinde yararlıdır. Uygun tedavinin sağlanabilmesi için solunum fonksiyon testleri yakından izlenmelidir. 3) Astımlı gebe allerjen ve tetikleyici faktörlerden kaçınmalıdır. Astımla yakın ilişkisi nedeniyle ev tozu akarları, küf, mantar veya evcil hayvanlar gibi allerjenlerden kaçınılması için her türlü önlem alınmalıdır. Ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği, çeşitli kokular, yiyecek katkı maddeleri ve bazı ilaçlardan kaçınmak akut alevlenmeleri azaltacağı gibi ilaç gereksinimini de minimuma indirecektir. 4) İmmunoterapi yani aşı tedavisi olan hastalar aşılarına devam etmeli, ancak gebelikte alerji aşısı ilk olarak başlanmamalıdır idame veya terapötik doza erişen hastalarda, gebelikten önce immunoterapi başlanmış ise çok dikkatli bir takip ile bu tedaviye devam edilebilir. 5) Gebe astımlı kendisi zaten sigara içmemeli ama yakınları, özellikle eşleri de kesinlikle sigara içmemelidir. Balkonda içmek, dışarıda içmek gibi durumlar da astımlı gebe için olduğu kadar anne karnındaki fetüs için de zararlıdır. 6) Astımlı gebeler dengeli beslenmeli olabildiğince egzersiz, özellikle de yürüyüş yapmalıdırlar.

Hamilelikte astım için sprey kullanılabilir mi?

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı olası yan etkiler, kontrol altında olmayan astımın neden olacağı komplikasyonların yanında rahatlıkla göz ardı edilebilir. Bu nedenle gebelikte astım tedavisi değiştirilmemelidir
İnhaler kortizon kullanıldığında astım ataklarını gebelerde %55 oranında azaltırlar ve sistemik kortizon kullanmaya gerek kalmaz, bu nedenle orta-ağır astımlı gebelere düşük doz düzenli inhaler kortizon verilmelidir. Allerjik rinit de eşlik ediyorsa burun içi steroidler (kortizonlu damlalar) de eklenmelidir. Yine bazı güvenli antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Gebe astımlılarda idame ve atak tedavisi gebe olma yan astımlılardan farklı değildir. Kontrolün sağlanması için gerekli ilaç değişiklikleri çekinmeden yapılmalıdır. Gebelik sırasında kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçlar: Bromfeniramin, epinefrin, adrenalin (anafilaksi dışında), alfa-adrenerjik ilaçlar, dekonjestanlar, tetrasiklin, sulfonamid, siprofloksazin, iyot tedavisi, immunoterapinin (alerji aşısı tedavisinin) yeni başlanması veya doz artırımı.
Atak Tedavisi Sıklıkla viral infeksiyonlar veya koruyucu tedavi yetersizliği ile oluşur, DDK bebek riskini artırır.

Hamilelikte astımın bebeğe zararı var mı?

Gebelikte en şiddetli astım atakları 24-36. haftalar arasında gözlenmekte, son dört haftada semptomlar azalmakta ve %90 astımlıda ise doğum sırasında sorun yaşanmamaktadır. Astımlı gebelerde %11-18 olguda en az bir acil başvurusu, bunların da %62’ sinde hastane yatışı bildirilmektedir. Gebelik sırasında sağlanan astım kontrolü anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle gebelik sırasında yakın takip ve ilaç ayarlamaları gerekli olur. Gelişecek hipoksi bebeğin gelişimini etkilemektedir. Kontrol altında olmayan astım; gebeliğe bağlı aşırı bulantı-kusma, hipertansiyon, pre-eklampsi, doğum öncesi veya sonrası vaginal kanama, sezaryen doğum, doğum komplikasyonları, rahim içi büyüme geriliği, prematür doğum, düşük doğum kilosu, perinatal mortalite artışı ve doğum sonrası bebekte oksijen düşüklüğü (neonatal hipoksi) gibi pek çok anne ve fetusa ait komplikasyona neden olur. Ağır astımlı kadınlarda prematürite ve düşük doğum kilolu bebek (DDK) riski çok daha fazla bulunmuştur. Astım kontrol altında ise bu komplikasyon riski hiç yoktur veya çok azdır. Gebelik sırasında içilen sigara ise prematürite, DDK ve solunum bozuklukları riskini artırmaktadır. Anne karnında veya bebeklik döneminde sigaraya maruziyet bebekte astım gelişimine neden olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Astımı Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sevin KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sevin KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevin KARALAR Fotoğraf
Dr.Sevin KARALAR
İstanbul
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevin KARALAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Astımı Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dünya Koah Günü Kasım 2016
► Öksürük ve Tedavisi Mayıs 2015
► Nefes Darlığı Nisan 2015
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Haziran 2014
◊ Bronşit Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:56
Top