2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabet ve Gebelik, Nelere Dikkat Etmeliyiz ? Diyabette Yeni Gelişmeler Neler?
MAKALE #9584 © Yazan Dr.Ülkü GÖRMEZ | Yayın Eylül 2012 | 4,897 Okuyucu
Diyabet Hastalarında Gebelik - DİYABET TEDAVİSİNDE NELER YAPILIYOR? - DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİ NELERE DİKKAT ETMELİ?

DİYABET TEDAVİSİNDE NELER YAPILIYOR? DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİ NELERE DİKKAT ETMELİ?


Diyabet tedavisinde beslenme, düzenli egzersiz yapılması ve gerektiğinde insülin ve/veya ağızdan diyabete karşı ilaçların kullanılması ile diyabet tedavisi çoklu şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu konuda hasta ve gereğinde hasta yakınları hastanın doktoru , diyet uzmanı , diyabet hemşiresi ,diyabet eğitmeni* , psikoloğu hep birlikte ekip halinde hareket etmelidir. Bu şekilde hareket edildiğinde bu çok yönlü hastalıkla mücadele etkin bir şekilde sağlanmış olur ve yaşam kalitesi arttırılır ve yaşam süresi uzatılır.


Hastanın hayatı boyunca uygulayabileceği en ideal beslenme proramını oluşturarak kan şekerini normale yakın seviyede tutmak , hiperglisemi ve hipoglisemiyi önlemek , çocukluk ve ergenlik döneminde normal gelişmeyi sağlamak, gebelik ve emzirmede yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak asıl amacımızdır. Diyet kişiye özel olmak zorundadır.

Sağlıklı beslenme için yemeklerin çeşitliliğinde bir sınırlama yoktur.Yalnızca tercih edilmesi gereken ve uzak durulması gereken besinler dikkatle alınmalıdır.

Uygulanacak diyet kişinin fiziksel durumuna (yaş, boy, cins, ağırlık) kan bulgularına , sosyoekonomik ve kültürel yapısına , beslenme alışkınlıklarına yapılan egzersizlerin türüne uygun bir biçimde* diyetisyenler tarafından düzenlenmelidir.

Diyet yapmak aç kalmak değil dengeli beslenmektir ve tedavide ilk en önemli adımdır. Hastalarımızın uyum zorluğu çektiği en önemli adım da bu ilk adım olmaktadır. Bu adımda eğitimde ne kadar çok vakit harcarsak hastayı o kadar kaliteli yaşama hazırlamış oluruz.

Diyet yaparken nelere dikkat edelim?


Diyetinizi başkasının diyeti ile karşılaştırmayalım.

Sık sık az az beslenin. 3 ana 3 ara öğün alın hatta akşam biraz geç yiyorsanız ek ara öğün alın
Yemek , çalışma ve uyku saatlerinizi düzenleyin.
Yemeklerin pişirilme şekli haşlama, fırında ve ızgara olmalıdır.
Diyetinizin yeterli ve dengeli olması için yiyeceklerinizi belirtilen miktarlarda ve öğünlerde yemeğe çalışın
Hazır satılan içeriği bilinmeyen yiyecekleri almayın.
Meyve suyu yerine meyveyi kabuğu ile tüketin.
Beyaz ekmek ve beyaz unlu mamuller tüketmeyin tam buğday unu, kepek ve çavdar tercih edin
Kan basıncınız normalse bile tuzdan kaçının
Sigara içmeyin, alkolden uzak durun.
Sakatat yemeyin
Sucuk, salam, sosis yemeyin.
Zeytinyağını tercih edin ancak ısıtmayın çiğ kullanın. Yemeklerde Fındıkyağını tercih edin.
Çörek otu ve tarçını bol tüketebilişrsiniz. Çörekotu yağını salatalarınıza ekleyin
Şeker ve şekerli tatlılar , hamurişleri börek çörek yemeyin bunlar kan şekerinizi yükseltir.
Düzenli kan basıncınızı takip edin.

SİZE ÖNERİLENLERİN DIŞINA ÇIKMAYIN!!!!!


İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle insüline bağımlı olmayan ikinci tip yani erişkin tip diyabet hastalığında kullanılır. Bazen insüline yardımcı bazen de insülin olmadan tek başlarına kullanılabilirler.


Hem Tip 1 hem de Tip 2 Diyabet Hastalığında İnsülin tedavisi kullanılır. Tip 1 Diyabet hastalığında insülin yeterli olmadığı için insülin vermek zorunludur. Tip 2 Diyabet hastalığında ise bir çok değişken durumda bazen başlangıçta bazen bir komplikasyon geliştiğinde; bazen de ileri safhada yetmezlik geliştiğinde insülin tedavilerinden yararlanım sağlanır.

Çeşitli insülin tipleri mevcuttur. Kısa orta ve uzun etkili olmak üzere etki sürelerine göre ayrılır ve kullanırlar.

Tedavinin en önemli diğer bir dalı da egzersizdir.En iyi tercih edilen egzersiz yürüyüş yapmaktır. Egzesize yavaş yavaş başlayın. (5-10 dakikayla) daha sonra bu süreyi uzatın .Yapabiliyorsanız hergün egzersiz yapın. Mümkünse bunu aynı saatlerde uygulayın.Egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerinizi kontrol edin. Beraberinizde glukoz tabket veya şeker içeren besin bulundurun. Eğzersiz sonrası ayaklarınızda yara kabarcık olup olmadığını kontrol edin ve pamuklu çorap rahat ayakkabı kullanın.

TEDAVİYE UYUM ZORLUĞU HASTALIĞIN DURUMUNU VE HASTALIĞIN SEYRİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Diyabet hastalığı uyumun yakalanmasının en zor olduğuı hastalıkların başında geliyor ve maalesef çok yaygın bir hastalık. Tedaviye uyumun sağlanması hastanın yaşamını uzatıyor ve yaşam kalitesini arttırıyor. En çok diyete uyum zorluğu yaşanıyor. Bu da hem ilaç tedavisinin etkin şekilde düzenlenmesini , hem insülin tedavilerinin düzenlenmesini imkansız hale getiriyor. En önemli nokta; çok sabırla yaklaşmak, diyabet eğitmeni, doktoru ve hemşiresi hep birlikte hastayı kaliteli yaşamaya ikna etmek olacaktır. Egzersiz konusu da toplumumuzun uyum konusunda zorluk yaşadığı konulardan birisi.


GELECEKTE DİYABET


Pankreas Adacık hücre nakli uzun vadede insülin bağımsızlığı gösterir ancak *uzun dönem immunsüpressif ilaç kullanım bağımlılığı getirmekte olup hızlı doku reddi veya inatçı enfeksiyonlarla boğuşma gerekliliği ,tip 1 diyabet tedavisi için yaygın geniş kapsamlı uygulanması, birden fazla verici (donör) ihtiyacı nedeniyle yapılımı sınırlıdır. Ancak ,ben de bir *kök hücre nakli uzmanı olarak kök hücre çalışmalarına daha çok önem veriyor ve ümitleniyorum. 14 Nisan 2009 da JAMA dergisinde yayınlandığı gibi Northwestern University Feinberg* Tıp Fakültesi Chicago da, Richard K. Burt, M.D., ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada* 23 Tip 1 diyabetli hasta çalışmaya alınmış ve otolog nonmyeloablatif (ilaç dozu azaltılmış) periferik kök hücre nakli yapılmış kişiden 20 sinde nakil sonrası insülin salgılama parametreleri düzelmiş büyük bir çoğunluğu yıllarca insülin kullanmamış tekrar insülin başlaması gerekenlerinde başlama dozları düşük olmuş ve ilaç+ insülin tedavisi yani tip 2 diabetmiş gibi tedavi almışlar. Bu çok yüz güldürücü bir haber…


GEBELİK VE DİYABET:

Diyabetli kadın sağlıklı çocuk doğurabilir mi?

İster tip 1 diyabetli olsun ister tip2 diyabetli olsun gebelik öncesi bilinen diyabeti olan kadınların tümü iyi bir eğitim ve bakımla düzgün bir takiple sağlıklı bir çocuk sahibi olabilir.

Eğer gebeliğinin ilk haftalarında diyabeti yetersiz kontrol edilirse kendiliğinden düşük ve bebekde doğumsal anormallik riski artar. Gebeliğin daha sonraki dönemlerinde, diyabeti yetersiz kontrol edilen kadınlarda polihidroamniyoz (amniyon sıvısının artması) ve erken doğuma neden olur. Kandaki şeker düzeyi sıklıkla 180mg/dl’i aşarsa son 3 ayda bebekte oksijensiz kalma görülebilir. Ölü doğum riski artar.
GEBELİK DİYABETİNİ ÖNLEMEK İÇİN HAMİLELİKTE NELERE DİKKAT ETMELİ??

Bozulmuş glukoz toleransı hamileliğin 2. yarısında gebe kadınların %2-8’inde görülmektedir. Sıklığı etnik gruba (asya –amerikan, latin, amerikan yerlilerin ve polinezyalılarda ve Türklerde yüksek) bağlıdır ve bel çevresi kalınlığına , göbeklenmeye, veya ailede şeker hastalığı sahip olanlarda daha fazladır. Bu riskleri taşıyor isek gestasyonel diyabetten korunmak için egzersizlerimizi aksatmamalıyız. Aşırı yağlı ve tatlılardan kesinlikle uzak durmalıyız. 6 öğün beslenme prensibini hemen uygulamaya başlayabilir bu konuda diyet uzmanından yardım alabiliriz. Hamilelik öncesi kilomuz, göbekli olmamız,* riskli etnik grubumuz, yaşımızın ileri olması , birinci derece akrabalarda diyabet öyküsünün olması bizi yüksek riskli gruba dahil eder.Klinisyen ilk kontrolde önce risk grubunu belirlemeli ve hamileyi gestasyonel diyabetten korumada ona göre bir yol çizmelidir. Yüksek riskli grupta oral glukoz tolerans testi mümkün olan en kısa zamanda yapılır ve 24-28. haftada tekrar edilir.

Orta riskli grupta: Ya tek adımda 75 gr Glukoz tolerans testi yapılır ya da 2 adımda önce 50 şüpheli ise 100 gr ile yapılır. Düşük riskli grupta tarama yapılmayabilinir.
Özetle; sağlıklı ve dengeli beslenmeye nekadar özen gösterirsek bu konu ile ilgili ne kadar iyi eğitim alır ve uygularsak, kilomuzu dengeleyip , hamilelikten önce doktorumuza başvurarak gerekli destek tedavilerimize başlar risk faktörlerimizi öğrenir bunları nasıl bertaraf edebileceğimizi bilerek hamile kalırsak risk ve komplikasyonları da minimalize etmiş olabileceğiz.

Son zamanlarda metabolik diyabet operasyonları çok popüler olmuş ve geniş yankı uyandirmistir. Ancak bu konuda en iyi fikirleri uygulama sayısı arttıkça sonuclara dayalı olarak zamana yayılmış olarak göreceğiz kanısındayım. Bu tarz Operasyonlar ileri düzeyde obez metabolik sendromu diyabeti ancak pankreası halen insulin üreten kisilerde tercih edilmektedir.

Vitamin destekleri özellikle bitkisel insulin preperatlari konusunda çok detaylı çalısmalar mevcut olup yuz güldürücu sonuclar alınmıştır.

Dr. Ülkü Duraksoy


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabet ve Gebelik, Nelere Dikkat Etmeliyiz ? Diyabette Yeni Gelişmeler Neler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ülkü GÖRMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ülkü GÖRMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ülkü GÖRMEZ
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ülkü GÖRMEZ'in Makaleleri
► Diyabet (Şeker Hastalığı) Diyeti-Diyabette Beslenme ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gebelik ve Diyabet Dr.Harika BODUR ÖZTÜRK
► Gebelikte Diyabet (Gebelik Şekeri) Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Diyabet ve Gebelik, Nelere Dikkat Etmeliyiz ? Diyabette Yeni Gelişmeler Neler?' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:26
Top