2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşık Olma Korkusu
MAKALE #14072 © Yazan Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU | Yayın Ocak 2015 | 4,745 Okuyucu
Günümüz modern yaşamında korkular ve kaygılar bireyleri ele geçirip hareketsiz kılabiliyor. Bunlardan biri de aşık olma korkusu. Aslında buna kaygı demek daha doğru bir ifade olacaktır. Gelecekte olacağını tahmin ettiğimiz bir duruma karşı endişe duymak, aşık olma olasılığına karşı endişe duyunca sistemimiz bunu bir tehlike olarak algılayıp savaş ya da kaç mesajı veriyor. Çoğu birey de günlük yaşamında yoğun ve stresli işi, aile ve arkadaşlık ilişkileri, özellikle büyük şehirlerdeki karmaşık yaşamdan ötürü aşık olma kaygısıyla savaşmak yerine kaçınmayı tercih ediyor her ne kadar buna büyük bir ihtiyaç duysa da.
Aşk kimyası itibariyle içinde pek çok duyguyu barındırır; sevgi, tutku, özlem, şehvet, acı, bağlanma gibi. Klinikte karşılaştığımız vakalarda yoğunlukla terk edilme/istikrarsızlık ile güvensizlik/kötüye kullanılma şemalarının aktive olduğu ilişkisel korku ve kaygıların kişileri aşık olmaktan ve ilişki yaşamaktan kaçınmaya ittiğini gözlemliyoruz. Örneğin terk edilme şeması olan bireyler destek ve yakınlık beklediği karşı cinsin bu ihtiyaçları karşılama konusunda dengesiz, tutarsız ve güvenilmez olduğunu ve duygularına karşılık verecek, yakınlık kuracak, güçlü veya aktif koruma sağlayamayacak kişiler olduğu algısına kapılırlar ve yakınlık kurmaktan aşık olmaktan uzak dururlar. Terkedilme korkusunun kadınlarda daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin kariyerinde başarılı, belirgin bir sosyal yaşamı olan bir kadını düşünürsek yaşamında tek eksiği duygularına destek olacak ve duygusal yakınlık kuracağı bir erkek ve sonuç… Terkedilme şeması aktive olduğunda yakınlık kurmaktan korkma, güvenememe, bağlanmaktan kaçınma ve yalnızım mutluyum, işim bana yeter şeklindeki ifadeler sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bir diğer şema olan kötüye kullanılma aktive olduğunda kişi başkalarının zarar vereceği, kötüye kullanacağı, aşağılayacağı, aldatacağı, yalan söyleyeceği ya da kullanacağı beklentisi içindedir. Böyle bir durumda aşık olmak en kötü senaryodur, çünkü kişi tüm duygularını açmıştır ama zihninde hep aldatılacağı inancını taşır ki bu da acı vericidir. O zaman yine çözüm acıdan kaçma yönünde yani aşık olmaktan kaçma yönünde işler.
Bu tip kişinin kendisiyle ilgili kaygılar üzerine günümüzde kimseye bağımlı olmamak, özgürlük, bireysellik (bireyselliğin, bencillik olarak algılandığı durum) toplumsal olarak en etkin olan kavramlar haline geldiğinde aşık olmak, bir ilişki içinde olmak kişileri daha da zorlar. Bireyler bu toplumsal değişimden etkilenip varolan ilişkilerini de bitirme yönünde harekete geçme eğilimde olurlar. Böylelikle de yalnızlıktan kavrulan ama duygusal yakınlıktan kaçınan ıssız adamlar çoğaldıkça çoğalır ne yazıkki. Modern toplumun yaman çelişkisi.
Aşık olma korkusunu anlamanın yolu uzun süreli ilişki içinde olmama durumu ya da ardı ardına yaşanan kısa süreli ilişkilerdir. Kadın ya da erkek olsun kişi kendisini gözleyebilir. Şu soruları kendinize sormanızı ve evet yanıtlarınız çoğunluktaysa bir psikologtan profesyonel destek almanızın zamanı gelmiştir. Bu sorunun geçmiş deneyimler, hatalı inançlar ve çocukluk bağlanmaları ile ilgisi olabilir ve bunlar psikoterapiyle çözüme kavuşabilecek durumlardır.
Karşı cinse bağlanma ve duygusal yakınlığa ne kadar ihtiyaç duyuyorum?
Aşık olursam duygularımın kötüye kullanılacağından mı korkuyor ve kaçıyorum?
Karşı cinsin beni aldatacağı, yalan söyleyeceği, kullanacağına dair şüphelerim zihnimden kaybolmuyor?
Kontrolü kaybetmek sizin için dayanılamaz mı?
Aşık olursam bir taahhütte bulunmak zorunda kalır mıyım?
Aşık olursam karşımdakinin gözünde ezik mi algılanırım?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşık Olma Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin GÜNDOĞDU Fotoğraf
Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'nun Yazıları
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Çocuğunuz Aşık Olursa Psk.Serap DUYGULU
► Bir Süreç Olarak Aşık Olmak Psk.Dila HOTLAR
► Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel Psk.Uğur DEMİRBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aşık Olma Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Babalar Ekim 2013
◊ Terapi Hikayem Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:03
Top