2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyete Başlamadan Yapılması İstenen Tahliller
MAKALE #16484 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2016 | 6,207 Okuyucu
Yaşadığımız çevre koşullarında artık neredeyse sağlıklı kalabilmek hayatımızı sağlıklı sürdürebilmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Hayatımıza giren bir sürü sağlık probleminin yanı sıra , bir de bu problemleri başlatan veya tetikleyen çok önemli bir problem daha vardır ki o da obezitedir. Tedavisi hem hormonal, hem beslenme alışkanlıklarında sağlıklı değişimler hem de psikolojik olmaktadır. Fakat hormonal olarak bir problem varsa ve eğer tespit edilmemişse psikolojik olarak tedavi edilse ya da beslenme alışkanlığı olumlu yönde değişse , kalori hesabına göre beslenilse dahi kilo verme çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Kilo alma konusu da aynı şekilde. Çünkü diyete başlamadan obeziteyi tetikleyen veya kişinin kilo vermesinde engel teşkil edebilecek hormonal bir sağlık problemi olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bunun yanı sıra kişide fazla kiloya, yağ kütlesi fazlalığına bağlı olarak da bir takım sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları yüksek kan şekeri dediğimiz hiperglisemi, kilo vermeye engel teşkil edebilecek ve kişiyi diyet yaparken zorlayacak bozulmuş glukoz tolerans bozukluğu da dediğimiz insülin direnci, reaktif hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) olabilmektedir.

Yine vücutta yağ kütlesi fazlalığına bağlı olarak karaciğerde yağlanma,trigliserid seviyelerinde yükselme yan hiperlipidemi dediğimiz durum da ortaya çıkabilmektedir. Genetik olarak yatkınlık kişide mevcut ise, sigara kullanımına,kötü beslenmeye ve yoğun strese kişi maruz ise total kolesterol ve kötü kolesterol seviyelerinde yükselme olabilmektedir. Hareketsizliğe bağlı olarak da kalp damar sağlığı üzerinde koruyucu kalkan işlevi olan HDL (iyi kolesterol) seviyelerinde de düşme olabilmektedir. Bunlarla beraber yine vücudumuza iyi bakıyor muyuz, vücudumuzda herhangi bir eksiklik var ya da yok mu , yani genel sağlık taraması amaçlı, tam kan sayımı,demir,ferritin (demir deposu) ,hayati önem taşıyan D vitamini ve B-12 vitamini baktırmamız gerekmektedir. Yine kötü beslenmeye veya beslenmede proteini uzun dönemli fazla tutmaya yönelik vücut alarm verebiliyor. Bu alarmı önceden tespit edebilmek için de ürik asit,BUN,kreatinin yani böbrek fonksiyonunda herhangi bir tahribat olmaması adına bu tahlillere de bakılmasında fayda vardır. Kişi eğer kilo alamıyorsa veya uzun uğraşlar sonucu veremiyorsa mutlaka tiroid hormonunun çalışma durumuna (TSH) bakılmalıdır.Tiroid ile ilgili başka bir detay daha bulunmaktadır. Çünkü tiroid ile ilgili rahatsızlıklar tek tip değildir. Tiroid bezinde nodül olabilmektedir ama hormonu yani tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu etkilemez veya nodül yoktur ama bez yavaş çalışıyordur ki bu tıpta hipotiroidi olarak adlandırılır. Kişi kilo alamıyorsa yine tiroid hormonuna bakılır,eğer hormon düşük değerde çıkarsa da kişiye hipertiroidi teşhisi konabilir. Bir de hashimoto diye adlandırılan tiroid ile ilgili bir rahatsızlık daha vardır. Bu rahatsızlıkta hormonda dalgalanmalar olabilmektedir. O yüzden işin uzman doktoruna gidip Anti-TPO , Anti -TG olarak adlandırılan tiroid ile ilgili antikorlara baktırılmalıdır.Doktor herhangi bir durumda gerek duyarsa da ultrason ile de teşhis konabilmektedir. Tabiki bu tahlillere kendi kararımıza göre değil ilk başta endokrin uzmanına yani metabolizma hastalıkları uzmanına gitmemiz ve şikayetimizi anlatmamız gerekmektedir. Eğer endokrin uzmanına ulaşamıyorsak mutlaka ve mutlaka iç hastalıkları uzmanına (dahiliye) şikayetimizden ve diyet yapmaya başlayacağımızdan bahsetmeliyiz. Doktorun yazdığı doğrultuda tahlilleri aç karnına mümkünse sabah erken saatte yaptırmalıyız. Genel olarak da bizim yani diyetisyenlerin istediği tahliller şu şekildedir;
Glukoz (Açlık şekeri)
İnsülin
HOMA-IR (İnsülin direnci)
Kolesterol ,LDL,HDL
Trigliserid
TSH (Tiroid hormonu)
ALT,AST (Karaciğer enzimleri)
Ürik Asit
Kreatinin,BUN (Böbrek fonksiyonu adına)
Tam Kan sayımı
Demir
Ferritin (Demir deposu)
B-12 vitamini
D vitamini
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyete Başlamadan Yapılması İstenen Tahliller" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller ÇOK OKUNUYOR Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyete Başlamadan Yapılması İstenen Tahliller' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top