2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğa ve Onun Dünyasına Açılan Kapı: Oyun Terapisi
MAKALE #18970 © Yazan Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK | Yayın Kasım 2017 | 2,902 Okuyucu
Çocuklar zamanlarının çok büyük bir kısmını oyun oynayarak geçirirler. Oyun onlar için gelişimlerinin önemli ve zaruri bir parçasıdır. Oyun; çocukların bilişsel, duygusal, fiziksel, dil ve motor becerilerinin gelişimini destekler, sosyal anlamda ilişkilerini geliştirebilmelerine yardımcı olur ve çevreye uyumlarını kolaylaştırır. Oyun, çocuklar için dünyayı ve insanlarla olan ilişkilerini prova ettikleri bir iletişim şeklidir. Çocuklar oyun sayesinde kızgınlıklarını, öfkelerini, üzüntülerini, kaygılarını, korkularını vb. duygularını ifade etme olanağı bulurlar.

Çocuklar yaşadıklarını yetişkin bireyler gibi kelimelerle dışa vuramadığı ve duyguları hakkında yeterince konuşamadığı için yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uygun olmaz. Çocukların kendilerini ifade yöntemi evrensel bir dil olan oyundur. Bütün dünya çocuklarında ortak bir dildir oyun. Bir yetişkin, çocuğun dünyasına girmek ve onu anlamak istiyorsa onunla nasıl oyun oynaması gerektiğini de bilmelidir.

Oyun Terapisi çocukların gelişimi için özel bir önem taşımaktadır. Oyun bir çocuğun hem fiziksel hem ruhsal gelişimi için beslenme ve uykusu kadar gerekli bir ihtiyacıdır. Çocuk terapisti, çocuk psikoloğu, psikoterapist, pedagog, psikolog ve benzeri uzmanların çocuklarla gerçekleştireceği oyun terapisinin çocuklar üzerinde iyileştirici bir etkisi vardır. Çocuğun en önemli işinin oyun olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Oyun çocuklar için insanları tanımaya ve anlamaya yarayan araç gibidir adeta. 2 ile 12 yaş arasında sıkça kullanılan bu terapi aslında kendi kendine oyun oynamayı sürdüren her yaştan çocukla da gerçekleştirilebilir. Oyun aracılığıyla çocuk hayatı prova etme fırsatı bulur. Oyun sırasında büründüğü farklı roller ise çocuklarda empatinin gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.

Çocuklar yetişkinlerin arasında güç ve kontrole sıkça maruz kalırlar. Burada amaç çocuğu korumak olabilir fakat bu durum çocuklarda çaresizlik veya yetersizlik duygularına yol açabilir. Deneyimsel oyun terapisinde ise çocukla tam bir eşleşme vardır. Yani terapist orada çocuğun terapisti değil oyun arkadaşıdır. Çocuk kendini bu ortamda güçlü, güvende ve yeterli hisseder. Deneyimsel oyun terapisi ilişki odaklı yürütülen bir terapidir. Çocukla güven temelinde bir ilişki kurulduktan sonra çocuk problemlerini terapi ortamına getirmeye başlar. Oyun terapisinde kullanılan çeşitli oyuncaklar ve roller aracılığıyla çocuklar kendilerini rahatça ifade edebilirler. Oyunu kendi istedikleri gibi kurarlar ve terapist buna müdahale etmez. Günlük hayatta üstesinden gelemedikleri konulara oyun sayesinde çözüm bulabilirler.

Çocuklar oyun esnasında yaşadıkları travmaları ya da olumsuz olayları yeniden yaratarak oyunla birlikte bu tecrübelerini değiştirme imkânı bulurlar. Çocuklar problemleri sözlerle dışa vuramazlar. Kurgulayacağı oyunda ise duygusal problemlerini yansıtan oyun ve oyuncakları seçerler. Bu sayede oyun devam ettikçe problemler anlaşılmaya ve çocuk da rahatlamaya başlar.

Oyun terapisinde çocukların kendi sorunlarını ifade etmesini sağlayacak çeşitli oyuncaklar sunulur. Deneyimsel oyun terapisinde oyunun senaryosu ve süreci tamamen çocuğun kontrolündedir. Çocuk kendi sorunlarını yansıtacak oyuncakları yine kendisi seçecektir. Terapist oyunu sınırlandırmaz sadece çocuğun istediği şekilde ona eşlik eder. Çocuk süreçte yaşamış olduğu zor olayları ve olumsuz duyguları tekrar yaşar, bunun üzerinde çalışarak bu duyguyla ve zorluklarla baş edebilme yeterliliğini kazanır. Oyun terapisi ilerledikçe, çocuk oyun içinde aktifleşecek, güçlenecek, artık rahatlamaya başlayacak ve iyileşmesi de kendiliğinden gelecektir.

Çocukların oyun terapisinde oynadıkları oyunun evde oynanan oyundan en büyük farkı çocuğun sembolik anlatımlarını anlayabilecek bir terapistin, çocuk psikoloğunun ya da pedagogun bulunmasıdır. Deneyimsel oyun terapisinde oyuncaklar bir oyuncaktan çok daha fazlasıdır. Oyuncaklar ve roller çocukların kendi deneyimlerini sembolize eden birer araçtır. Çocuğun seçmiş olduğu oyuncaklar, bu oyuncakları kullanım tarzı ve bunların anlamları ancak eğitimli bir oyun terapisti tarafından çözümlenebilir. Bu metaforları, sembolik anlatımları okuyan ve temelde onunla güvenli ilişki kurabilen bir terapistin ona eşlik etmesi çocukların güvende hissetmelerini sağlar. Çocuklar olumsuz olayları oyun ortamında yaşarken terapistin ona vereceği tepkiler çocuk için iyileştirici olmaktadır. Çocuklar ifade edemediği duygularını bu ortamda açığa çıkarabilirler. Üstesinden gelemediği büyük sorunlar oyun içerisinde küçülmeye başlar. Çocuk oyun içerisinde güçlendikçe yaşadığı negatif olayların da etkisinden kurtulmaya başlar.

Deneyimsel oyun terapisinde ailenin süreç içerisinde aktif katılımı çok önemlidir. Ebeveynler süreç hakkında bilgilendirilir ve terapistle birlikte bir ekip halinde hareket edilir. Oyun terapisti düzenli olarak ebeveynler ile de görüşmeler gerçekleştirir. Oyun terapisinin süreci ve çocuğun iyileşmesi hakkında ailenin bilgi sahibi olması sağlanır. Aile süreç içerisinde ve sonrasında yapabilecekleri hakkında bilgi edinmiş olur.

Deneyimsel oyun terapisi sayesinde çocuklar olumsuz duygularıyla başa çıkabilmeyi, duygularını rahatça ifade edebilmeyi, sorumluluk alabilmeyi, sorunları için çözüm bulabilmeyi, empati kurabilmeyi, saygıyı, kendini ve başkalarını kabul edebilmeyi de öğrenirler. Kişisel gücünü oyun terapisiyle yeniden kazanan çocuk artık daha üretken ve sosyal olabilecek bununla beraber özsaygısı da gelişecektir.

Oyun Terapisinin Uygulandığı Alanlar/Etkili Olduğu Problemler
 Travmalar
 Fiziksel, cinsel istismar
 Depresyon
 Saldırganlık, öfke problemleri
 Korkular ve kaygılar
 Fobiler
 Tikler
 Alt ıslatma, dışkı kaçırma
 Yeme problemleri
 Uyku problemleri
 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
 İçe kapanıklık, çekingenlik
 Özgüven sorunları, düşük benlik saygısı
 Davranış problemleri
 Kardeş kıskançlığı
 Karşı gelme bozukluğu
 Boşanma sonrası uyum sorunları
 Takıntılar
 Gelişim geriliği
 Ayrılık kaygısı
 Ölüm, yas süreçleri

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisinde seanslar yaklaşık 50 dakika sürer ve genellikle haftada bir defa gerçekleştirilir.
Oyun terapisinin toplam süresini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
Çocukların;
 Bireysel farklılıklarına,
 İçinde bulunduğu gelişim çağına,
 Yaşadığı travmaların veya problemlerin ağırlığına,
 Olayları algılayış biçimine,
 İçinde bulunduğu koşullara göre terapinin süresi değişkenlik gösterebilir.

Çocuklarınızda gözlemlediğiniz ve anlamlandıramadığınız farklı durumlarda, çeşitli psikolojik problemlerde ve travmalarda profesyonel bir destek almanız çocuğunuzun ruh sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Oyun terapisi sayesinde çocukla kurulan duygusal ilişki, çocuğunuzun iyileşmesini ve duygusal olarak güçlenmesini sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğa ve Onun Dünyasına Açılan Kapı: Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
Konya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğa ve Onun Dünyasına Açılan Kapı: Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ebeveyn Olmak Aralık 2017
► Çocuklarda Tırnak Yeme Eylül 2017
► Her Yönüyle Panik Atak Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:05
Top