2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Psikoterapi– Oyun Terapisi
MAKALE #22345 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Mayıs 2021 | 1,250 Okuyucu
ÇOCUKTA PSİKOTERAPİ– OYUN TERAPİSİ

Her çocuğun dünyasında oyun vardır. Oyun çocuğu birçok yönden geliştirirken aynı zamanda çocukta görülebilen birtakım problemlerin (davranış bozuklukları, uyum bozuklukları, öfke problemi, tuvalet sorunu vs.) aşılmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple çocuk terapisinde oyun etkinlikleri sıkça kullanılmaktadır.

Oyun çocuğun gelişimine pek çok yönden katkı sağlamaktadır. Bunlar arasında, çocuğun oyun oynarken iletişim becerilerinin artması, oyun içinde kurallarını ve sınırlarını belirlemesi, duygularını, düşüncelerini, hislerini rahatça ortaya koyabilmesi sayılabilir. Çocuklar yetişkinler gibi duygularının, hislerinin, düşüncelerinin farkında değildir, yetişkinler gibi kendilerini sözel olarak ifade etme becerileri de kısıtlı olmasından dolayı oyun ile kendisini ifade etmesi terapideki kilit noktadır. Bu sebeple çocuğun oyunu nasıl oynadığı, nasıl kurguladığı, oyun oynarken nasıl davrandığı gibi durumlar aslında çocuğun iç dünyasını yansıtmaktadır. Çocuklar en iyi oyun yolu ile öğrenirler. Hayata dair birçok şeyi yine oyun ile öğrenmektedirler. Örneğin, oyun çocuğun iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olurken bununla beraber çocukların keşif becerilerinin de artmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre sık sık oyun oynayan çocukların öğrenme becerilerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Tüm bunlara ek olarak oyun oynayan çocuklar daha fazla kontrol sahibidir. Oyunun terapide kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri, çocuklarda duygu boşalmasını sağlamasıdır. Duygusunu boşaltabilen çocuklarda daha az davranış problemleri görülmektedir. Bu sebeple çocuklarda yaşanan problemlerde oyun terapisi oldukça işlevsel olmaktadır.


Çocuklarda Oyun Terapisi:

Psikoterapide çocukların yetişkinlerden bir takım farklı yönleri bulunmaktadır. Çocuklar yetişkinler gibi duygularını, düşüncelerini ve hislerini ifade edemezler ya da ifade etmekte güçlük çekerler. Çocukların duygu, düşünce ve hislerini en kolay ifade etme yolu oyundur. Çocuklar oyun ile öfkelerini, kızgınlıklarını, hayal kırıklıklarını, kıskançlıklarını, üzüntülerini, korkularını, hayallerini, travmalarını ve farkında olmadan içinde yaşadıkları birçok durumu oyun yolu ifade etmektedirler. Bu ifade etme yolu çocuklara yaşadıkları durum ile daha kolay başa çıkma imkânı verir. Örneğin, kardeş kıskançlığı yaşayan bir çocuk bunu oyun yolu ile ifade ettiğinde, kıskançlığı azalmakta ve kıskançlık duygusuyla daha iyi baş etmektedir. Kendini ifade etme becerisi gelişen ve duygularıyla baş edebilme mekanizması gelişen çocuklar aynı zamanda daha fazla özgüven sahibidir.


Çocuklarda Görülen En Sık Problemler:


Her çocukta bir takım ruhsal problemler görülebilmektedir. Ruhsal problemler çoğunlukla çocuklarda davranış problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Bunlar arasında sık karşılaşılan problemler arasında kardeş kıskançlığı yer almaktadır. Kardeş kıskançlığına neden olan durum çoğunlukla çocuğun sevdiklerini bir başkasıyla paylaşmak istememesi aynı zaman da sevdiği kişiler tarafından sevilmeme ya da değer görmeme endişesidir. Bu duyguların yoğun yaşanması durumunda kardeş kıskançlığı yaşayan çocukta birtakım davranışsal problemler görülmeye başlar. Bu problemler aynı zamanda ebeveynleri de oldukça rahatsız edebilmektedir. Tuvalet sorunu, çocuklarda sıkça görülen diğer problemler arasındadır. Tuvalet problemine neden olan durumlar arasında, başarısızlık korkusu, zorlayıcı ebeveyn tutumu, kardeş kıskançlığı, okul fobisi, depresyon, anne-babanın boşanmış olması ve çocuğun yaşadığı bir takım travmatik durumlar sayılabilir. Tuvalet probleminin aşılamaması hali, çocuğun yetişkinlik döneminde de bir takım ruhsal problemler yaşamasına neden olabilmektedir. Öfke kontrol bozukluğu yine sıkça karşılaşılan problemler arasında yerini korumaktadır. Anneye-babaya saldırma, sık sık bağırma, durdurulamayan ağlama krizleri, yüksek şiddet eğilimi gibi bir takım davranış problemlerinin altında çoğunlukla çocuğun kontrol edemediği öfkesi vardır. Öfke kontrol problemi hem çocuğu hem de ebeveynleri oldukça sıkıntılı durumlara sokabilmektedir. Çocuklarda sık görülen problemler arasında dikkat sorunu da yer almaktadır. Dikkat bozukluğu özellikle kaygılı çocuklarda görülmektedir. Dikkat eksikliği sıklıkla hiperaktivite ile beraber görülmektedir. Duygusunu ifade edemeyen çocuklar bu duygularla baş edemediğinde aşırı hareketlilik, tırnak yeme ya da uyku problemi yaşamaktadırlar. Okul problemi ve takıntılar yine çocuklarda sık görülen problemler arasındadır. Bazı çocuklarda birtakım tikler görülebilmektedir. Özellikle yoğun duyguların boşaltılamaması sonucu çocuklarda ve yetişkinlerde tikler ortaya çıkabilmektedir. Tiklerin fark edilmesi durumunda ebeveynlerin zaman kaybı yaşamadan oyun terapisine başvurmaları oldukça önemlidir. Tiklerin, zaman geçtikçe hiçbir müdahale yapılmaması durumunda kalıcı olma ihtimali artmaktadır.

Oyun terapisinin amacı, yukarıda sıralanan problemlerle veya diğer problemlerle psikoterapiye gelen çocukların öncelikle iç dünyasını anlamak problemlerin kaynağını saptayabilmektedir. Terapist oyun terapi odasında çocuğun kendi kapasitesini fark ettirmekle beraber, sıkıntı yaşadığı duygularla başa çıkma becerisini de geliştirmesini sağlamaktadır. Tüm bunların yanında, oyun terapisine gelen tüm çocukların özgüvenini arttırmak, öz kontrol becerisini arttırmak, strese dayanabilme mekanizmalarını geliştirmek ve daha uyumlu olmasını sağlamak oyun terapisinin başlıca hedefleri arasında yer almaktadır. Çocuklarda görülen diğer problemler arasında ise, alt ıslatma, yemek yememe, yoğun inatçılık, takıntı, sık yaşanan karın ağrıları, arkadaş kuramama, iletişimde sıkıntı, yoğun mastürbasyon vs. Yaşanan problemlerin kaynağında sıklıkla psikolojik sebepler bulunmaktadır. Bu sebeple problemlerin üstesinden gelmenin en güvenilir yolları arasında oyun terapisi bulunmaktadır çünkü çocuk dış dünyaya yansıttığı her davranışında bir şeyi anlatır. Terapist oyun odasında bunu görür ve yorumlar. Bu da terapide ki çocuğun problemlerle daha iyi başa çıkmasını sağlamaktadır.


Oyun Terapisinde Aile ile ’de Çalışılır

Oyun terapi odasına görünür de çocuklar alınır fakat arka planda terapist aile ile de bir iş birliğine girmektedir. Çocuklarla çalışmak takım çalışmasını gerektirmektedir. Terapist çocukları oyun odasına almadan önce ebeveynlerle görüşme yapmaktadır. Bu görüşmeden alınan anamneze göre çocuğun yaşadığı problemler detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Terapist gerekli gördüğü durumlarda ebeveynlere psiko-eğitim vererek psikoterapinin daha verimli ve hızlı ilerlemesini sağlamaktadır.


Oyun Terapisi Kaç Yaş Çocuklara Uygulanır ve Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisi 2 yaş ile 12 yaşı kapsamaktadır. Gelişimini erken ya da geç tamamlamış çocuklarda yaş aralığı değişkenlik gösterebilmektedir. Öğreneğin, duygusal gelişimi çok gecikmiş olan çocuklara 17 yaşında da oyun terapisi uygulanabilmektedir. Seansların ne sıklıkla yapılacağı ve ne kadar süreceği ise çocuktan çocuğa göre farklılık göstermektedir. Seanslar genellikle haftada bir kez yapılır ve ebeveynler 10 seanstan sonra çocuklarında değişim görmeye başlamaktadırlar. Bazı çocuklarda problemin derinliğine ve travmaya bağlı olarak bu seans sıklığı ve süresi arttırılmaktadır. Örneğin ağır travma yaşamış bir çocuğun haftada iki kez oyun terapisine gelmesi önerilebilmektedir. Kısacası seans süresi ve sıklığı her çocukta farklılık göstermektedir. Çocuğunda herhangi bir davranış problemi gözleyen ebeveynlerin oyun terapisine başvurmaları oldukça önemlidir çünkü çocuklukta önemsenmeyen sıkıntıların ileride daha büyük problemleri doğurabilme ihtimali oldukça yüksektir.

Uzm.Psk.Berivan.Şentürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Psikoterapi– Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
► Oyun Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukta Psikoterapi– Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 10 Adımda Stresten Kurtul Aralık 2022
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top