2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Arkadaş Edinme Sorunu-İyi İlişkiler Nasıl Kurulur ve Sürdürülür
MAKALE #22671 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Şubat 2022 | 2,729 Okuyucu
Arkadaş Edinme Sorunu-İyi ilişkiler Nasıl Kurulur ve Sürdürülür

Sosyal ilişkiler herkesi yakından ilgilendiren, hepimizin hayatında önem verdiği bir konudur. Arkadaş edinebilme, iyi ilişki kurma ve yürütme becerisi her bireyde bulunması gereken bir beceridir. Esasında hepimiz sosyal varlıklarız dolayısıyla bir öteki olmadan hayatımızı idame ettirmek çok güçtür. Her ne kadar bazı kişiler ben yalnız bir hayat yaşamayı seviyorum ve hayatımda kimse olsun istemiyorum dese de öteki kişinin varlığına çoğunlukla ihtiyaç duyarız. Son zamanlarda özellikle teknoloji ve rakipleşmenin artmasıyla beraber insan ilişkileri de bozulmaya başlamıştır. Özellikle günümüz genç nesilde, dostluk daha çok sosyal medyadan kurulmaya başladı. Sosyal medyadan kolay şekilde kurulan arkadaşlıklardan dolayı kişiler gerçek hayatta arkadaş kurma konusunda zorlanmaya başlayabilmektedir. Son dönemlerde bireyler arasında arkadaşlık kurulsa dahi bu ilişki çok da uzun sürmemeye başladı. Bu yazıda, arkadaş edinme becerilerinden ve sağlıklı ilişkilerin nasıl sürdürülebilir olması ile ilgili faydalı bilgiler verilecektir.


Sosyal ilişkilerin yakın ve uzun sürmesine engel olan durumlar arasında özellikle bireylerin utangaç ve özgüvensiz yapısı görülmektedir. Utangaç ve özgüven eksikliği yaşayan kişilerin arkadaş edinme ve sosyal ilişkilerini yürütebilme konusunda sorun yaşadıkları görülür. Bu yüzden utangaç olduğunuzu düşünüyorsanız ya da özgüven problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız her iki sorunu da çözümlemeniz gerekir. Bunun için utangaçlığınızı nasıl yenebilirsiniz veya özgüven probleminizin üstesinden nasıl gelebilirsiniz ile ilgili gerekli kaynakları okuyabilir, izleyebilir ya da psikoterapiye başlayabilirsiniz.


Arkadaş edinmede ve uzun süreli ilişkileri yürütebilme becerisinde sorun yaratan diğer problemler arasında kişilerin eleştiriye olan tahammülsüzlüğü ve mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olması yer alır. Eleştiriye karşı çok fazla kırılan bir tarafınız varsa arkadaşlarınızın yapmış olduğu eleştirilere karşı siz de kırıcı olabilir ya da onlardan uzaklaşabilirsiniz. Aynı şekilde mükemmel olmaya çalışma durumu, sizi karşınızdaki kişinin de mükemmel olmasını bekleme gibi duruma sokar ve bu da ilişkinin doğallığını bozar. Yakın ilişkilerin olmazsa olmazı doğal olmaktır. Doğal olmak çoğunlukla ilişkilerde sıcaklığı sağlar ve sıcakkanlı olmak sosyal ilişkilerin daha sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır.


Yakın arkadaşlarınızla temas kurmak arkadaşlığı kurmada ve sürdürmede oldukça önemli bir yere sahiptir. Temas kurmaktan kast edilen, sadece fiziksel temas değildir. Birey, karşısındaki kişinin duygularına, düşüncelerine, deneyimlerine temas etmesi o kişinin de bireye yakınlaşmasını sağlamaktadır. Fiziksel temas olarak arkadaşınızın sırtına dokunduğunuzda, koluna dokunduğunuzda bu da ilişkilerinizin samimiyetini arttırır.


Arkadaş edinmede ve sürdürmede en önemli kriterlerden biri, hataları ya da kusurları affedebilmektir. Özellikle sıklıkla görülen durumlardan biri, arkadaşlıklar arasında hatalar yapıldığında ya da kusurlar olduğunda kişilerin alınması, uzaklaşması ya da arkadaşlığı bitirmesi gibi tepkileri vermesidir. İnsan olarak hepimiz hata yapıyoruz ve hepimizin kusurları vardır. Eğer arkadaşınız size çoğunlukla iyi geliyorsa, o arkadaşlıktan çoğunlukla mutluluk duyuyorsanız olumsuz taraflardan ziyade o ilişkinin ya da kişinin güzel yanlarını görmeye çalışın. ‘’Şu huyu beni rahatsız ediyor ama genel anlamda o iyi bir arkadaştır ‘’ diyebilmek çok önemli ve o ilişkinin uzun olmasını sağlar.


Doğru iletişim, arkadaş kurma ve sürdürmede olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Arkadaşlarınızla sırlarınızı, endişelerinizi, korkularınızı, mutluluklarınızı paylaşmaya çalışın. Sosyal ilişkilerde paylaşımda bulunmak bireyleri birbirine daha fazla yakınlaştırmaktadır. Aynı şekilde karşınızdaki kişiyi de dinlemeye çalışın. Bulunmuş olduğunuz herhangi bir ilişkide sadece kendinizden bahsediyorsanız ve arkadaşınızın anlattıklarıyla ilgilenmiyorsanız burada sağlıklı bir iletişimden bahsedemeyiz. Sağlıklı olmayan iletişim kurma biçimi zamanla dostlukları ve sosyal ilişkileri bozmaktadır.


Dalga geçmek ile mizahı birbirinden ayırın. Dalga geçmek karşınızdaki kişiyi üzebilir, kırabilir. Alay etme davranışını genel anlamda yapıyorsanız, bu durum arkadaşınızın sizden zaman içinde uzaklaşmasına neden olur. Dolayısıyla sosyal ilişkiler de bozulmaya başlar. Doğru iletişimin önemli noktalarından biri de kendinizi doğru şekilde ifade etmek ve karşınızdaki kişiye de kendisini ifade etmesine fırsat vermektir. Bireyler kırıldığında ya da üzüldüğünde karşı tarafa duygularını çoğunlukla sözel olarak ifade etmek yerine davranışlarıyla belli eder. Örneğin, kırılıyorsanız eğer bunu intikam alarak, uzaklaşarak, ilişkiyi bitirerek ya da kalp kırarak belli etmeyin. Doğrudan duygularınızdan bahsetmeye çalışın. Bu durum arkadaşlığın uzun sürmesini ve sağlıklı bir ilişki olmasını sağlar. Diğer yandan, bazı kişiler kırıldığında ya da kötü hissettiğinde pasif durarak karşısındaki kişinin bu durumu anlamasını bekler. Bireyin karşısındaki kişi bu durumu anlamadığında ise, birey buna genellikle alınır, kinlenir veya uzaklaşır. Bu durum yine sosyal ilişkileri bozmaya başlar.


Hepimizin hayatında yakın arkadaşlarımız olmalı. Eğer sağlıklı giden bir arkadaş ilişkiniz varsa ruhsal sıkıntılarınızın üstesinden çok daha iyi gelebilirsiniz. Yakın, güzel ve sağlıklı ilişkiler kişiyi iyileştirir. Yapılan araştırmalara göre sosyal ilişkileri sağlıklı ve uzun süren kişilerin, sosyal ilişkileri iyi olmayan ve kısa süren kişilere oranla daha sağlıklı bir ruhsal yapıya sahip olduğu görülmüştür. Kısaca, arkadaş yoksunluğu, kötü giden ilişkiler kişileri ruhsal olarak hasta eder. Ruhsal sıkıntılar zaman içinde çoğunlukla bedene yansımaya başlar ve kişiler bedensel olarak da hastalanmaya başlarlar. Son yıllarda psikologlara olan ihtiyaçta artış görülmektedir. Bu duruma sebep olan durumlardan biri de sosyal ilişkilerin bozulması ve bireylerin birbirlerine olan güvenlerinin azalmasıdır. Dolayısıyla arkadaşlıkların artık sağlıklı ve sürdürülebilir olmamasının büyük etkisi kişilerin psikoterapi almalarına neden olmaktadır.


Sosyal ilişkileri iyi olan kişilerin problem çözebilme, hayata daha kolay adapte olabilme, iş hayatında ya da akademik hayatında daha başarılı olabilme, stresle baş edebilme becerisini arttırmaktadır. İyi kurulan ilişkiler sayesinde bireyler hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı, daha uzun ömürlü, daha iyimser, acıya daha dayanıklı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre sosyal izolasyonun, yaşamımız üzerinde çok ciddi bir olumsuz etki yaratabileceği sonucuna varılmıştır. Yine 2016 yılında London School of Economics’te yapılan bir araştırmaya göre, paranın yaşamdan duyulan tatmin üzerinde çok küçük bir etkiye sahip olduğunu, arkadaşlıkların ve sosyal ilişkilerin daha önemli olduğunu ortaya çıkarmış


Psikoterapi:

Sosyal ilişkilerinden dolayı psikoterapiye başvuru yapan kişi sayısında artış görülmektedir. Terapide öncelikle kişilik analizi yapılır ve kişinin sosyal ilişkilerini bozan durumlar listelenir. Daha sonra terapist psikoterapide kullanılan belli başlı teknikleri danışana uygun şekilde uygulamaya çalışır. Danışanın yakın ilişki kurmasına engel olan geçmişteki travmalar varsa yine terapist çalışma tekniklerini kullanarak çalışması sonucunda travma etkilerini azaltmaya çalışılır. Her birey özeldir, dolayısıyla psikoterapi de her bireye özel teknikler kullanılmaktadır. Sosyal ilişkiler mutlaka iyileştirilmesi gereken bir alandır bu sebeple kişilere tek başına sosyal ilişkilerini düzenleyememe durumlarında psikoterapiye başvurmaları şiddetle önerilir.


Uzm. Psk. Berivan Şentürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Arkadaş Edinme Sorunu-İyi İlişkiler Nasıl Kurulur ve Sürdürülür" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuklarda Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Arkadaş Edinme Sorunu-İyi İlişkiler Nasıl Kurulur ve Sürdürülür' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 10 Adımda Stresten Kurtul Aralık 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:01
Top