2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon ve Bipolar Bozukluk
MAKALE #20889 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ | Yayın Kasım 2019 | 1,855 Okuyucu
DEPRESYON VE BİPOLAR BOZUKLUK (DUYGU DURUM BOZUKLUKLARI)

Duygu durum bozuklukları temel olarak depresyon ve bipolar bozukluk adında iki başlıkta ele alınabilir. Depresif bozukluklarda çökkünlük , üzüntü hakim duygudur. Bipolar bozukluk ise iki uç arasında seyreden bir uçta depresif boyut vardır diğer uçta ise manik dediğimiz kontrolde zorlanılan enerjik bir davranış ve duygu repertuarı vardır. Kişi bu iki uç arasında gidip gelir. İkisi ortasındaki durum kişinin sağlıklı olma hali olur.



DEPRESYON


Depresif duygular bazen zorlu yaşam olayları karşısında sağlıklı insanları da etkisi altına alabilir ve bu normal olarak kabul edilir.
Depresif duygu durumu , kişinin yaşam düzeyini etkileyecek bir seyir izlemişse ve bunun sonucunda işini, ilişkilerini yürütmekte zorlanıyorsa destek alınması gereken bir tablo ortaya çıkmış demektir. Bunun kaynağı bazen zorlu yaşam olayları bazen fiziksel hastalıklar olabilir. Aile öyküsünde depresyonu olan kişilerde dugudurum bozukluğu yaşama ihtimalleri vardır.


TEMEL ÖZELLİKLERİ


Çökkünlük , gelecekle ilgili karamsarlık, yaşama karşı ilgisiz olma zevk alamama, özbakımını yapmama, kilo kaybı, uykusuzluk, bedensel ve zihinsel işlevlerde azalma, enerji düşüklüğü, cinsel istek azlığı, dikkatini toparlayamama, unutkanlık, suçluluk duygusu, kararsızlık, değersizlik duygusu, kendine güvenmeme, intihar düşüceleri ve ağır vakalarda mutizim(konuşmama) görülebilir.
Hafif ve orta düzeydeki depresyonda zorlu yaşam olaylarının etkisi önemliyken, ağır depresyonda biyolojik köken önemlidir. Hafif depresyon akşamları daha çok ortaya çıkabilir ve psikotik belirtiler görülmez.
Ağır depresyon nedensiz de ortaya çıkabilir. Bedensel yakınmalar çoktur. Uykusuzluk, iştahsızlık, cinsel işlev bozukluğu görülebilir. İntihar olgusu görülebilir. Psikotik hezeyanlar tabloya eşlik edebilir.
Kayıp yaşayıp yas tutanlar depresyona yakın tablo gösterseler de, aralarında şu fark vardır. Yastaki kişi özgüvenini korur ve gerçek bir kayıp yaşamıştır. Depresif kişi daha çok duygusal kayıp yaşamıştır ve değersizlik duygusu yaygındır.
Kullanılan bazı ilaçlar, alkol ,madde kullanımı ve bazı hastalıklar depresyona sebep olmaktadır. Klinik görüşmede buda göz önüne alınacak bir durumdur.
Depresyon önemli ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Kafana takma denilerek üstesinde gelinecek bir durum değildir.
Depresyon tedavisinde özellikle ağır tablolarda ilaç kullanımı ile tedavi sağlanmalıdır. İlaç tedavisinin yanında terapi desteği de danışanın bozulan ilişkilerini, bugüne geçmişe ve geleceğe yönelik bozulmuş bilişlerini düzeltme konusunda son derece önemlidir. İlaç ve terapi destekli tedavi daha başarılı olmaktadır. Özellikle depresyonun akut döneminde danışana verilecek tepkiler konusunda dikkatli olmak gerekiyor aksi durumda intihar düşüncelerini tetikleyebilir. Bu dönemde analiz, yüzleştirme ve çözümlemelerden kaçınmak gerekir ,destekleyici ve hastayı anlamaya ,bilgilendirmeye yönelik bir tutum takınılmalıdır. Kendiyle ilgili yaşadığı olumsuz duygu ve düşüncelerin kişilik zayıflığı olmadığı hastalığın belirtisi olduğu hastaya söylenmelidir. Fiziksel eksersizler ve sosyal destek mutlaka danışana sağlanmalıdır.

BİPOLAR BOZUKLUK


Bipolar bozukluk iki uçlu duygu durumu bozukluğudur. Manik ve depresif uçları olabilir döngüsel ve düzensiz olabilir bazen de sağlıklı duygu durumuna dönüş olabilir.
Danışanlar kendini sürekli neşeli ve enerjik hissedebilir. Kendini büyük görebilir. Uykusuzluk yaşayabilir. Hızlı ve araya girilmeyecek derecede hızlı konuşma olabilir. Düşünce uçuşmaları olabilir. Dikkat dağınıklığı olabilir. Aşırılık, davranışlarında görülebilir. Aşırı alışveriş yapma , aşırı alkol alma ve aşırı cinsel aktivite görülebilir.
Bipolar bozukluk en az bir hafta süren ve rutin geçmiş yaşantısının işlevselliğinin değiştiği kendini aşırı neşeli ve ya öfkenin hakim olduğu uyarılmış duygu durumuyla paralel gider.
Mani yavaş yavaş başlayacağı gibi , ani şekilde de gelişebilir. Depresyonda ki değersizlik duygusunun yerini , manide kendine aşırı güven ve büyüklük alır. Neşeli ve coşkulu hali etrafa da bulaşır fakat engellendiğinde bu hali aşırı öfkeye dönüşebilir.
Ailede bipolar öykünün olması risk faktörüdür. Mevsimsel etkilerin bipolar bozukluğu tetikleyici etkisi yüksektir. Bazı ilaçlar ve rahatsızlıklarda maniye sebep olmaktadır.
Maninin , psikolojik olarak depresyona karşı bir savunma olduğu psikodinamik yaklaşımının temel tezidir. Manideki büyüklük sanrıları ve aşırı davranışlar, depresyondaki süper egoya (toplumsal baskıya) bir başkaldırıdır.
Bipolar bozukluğun tedavisinde ilaç ve psikoterapi desteği son derece önemlidir. Paralel bir şekilde sağaltım konusunda danışana destek verilmelidir. Psikoterapiyle danışanın kişilerarası ilişkiler bağlamında ve kendisi ile yeniden gerçekçi ve işlevsel bir ilişki kurması konusunda destek olunmalıdır.

Hasan DAĞ
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon ve Bipolar Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DAĞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'ın Yazıları
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Sena TUNÇ
► Bipolar Affektif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bipolar Bozukluk ve Yaratıcılık Psk.Zeynep AYDOĞAN
► Bipolar Bozukluk ve Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
► Bipolar Bozukluk Nedir? Psk.Merve MAMACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyon ve Bipolar Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygu Odaklı Terapi Şubat 2020
◊ Duygu Odaklı Terapi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:07
Top