2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygu Odaklı Terapi
YAZI #6153 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ | Yayın Ocak 2020
DUYGU ODAKLI TERAPİ
Duygu odaklı terapi , kişinin görünen duygularını ve bunlarla ilşkili alt duygularını fark ettirerek, işleyerek benlik bütünlüğünü sağlamayı hedef alır. Bu yaklaşım duyguların diğer insanlarla ilişki kurmada temel belirleyici etkisine sahip olduğunu varsayar.
Duygusal terapi insancıl görüşleri temel alır. Varsayım olarak insanın seçme gücüne ve kendisinin potansiyelinin farkına vararak kaynaklarını iyi olma hali için kulanabilme kapasitesine inanır. İnsan içinde bulunduğu zorlayıcı koşullara rağmen uyum sağlayıp , doyumlu kişilerarası ilişkiler oluşturabilir.
Duygu odaklı terapi , varoluşçuluğun temel kavramları olan, özgürlük isteği, anlam arayışı ve yalnızlık (yalıtılmış ) istemlerini esas alır. İnsanın ; özgürlük arama yaşamına anlam katma ve yalnızlıktan kurtulma arayışı zorlanma durumunda kaygı ortaya çıkarabilir. Kendi doğal varoluşunu yaşayamayan kişi işlevsel olmayan, duygusal kökenli, bilişsel görünümlü savunma mekanizmalarını devreye sokar, bu otantik olmayan hal bireyi nevrotik algılama , yorumlama ve davranımlara sürükler.
Duygusal terapi duyguları düzenlemek, alt duyguları ortaya çıkarmak ve bu duygularla ilişkili gerçek ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı hedefler. Ortaya çıkan bu alt duyguları fark etmek,ifade etmek daha işlevsel yeni duyguları hissetmesini sağlamak, kişide benliğini yeniden inşa kapasitesini harekete geçmesini sağlar. Kişi kendisi ve çevresiyle daha işlevsel ve bütünlüklü doyumlu ilişkiler kurabilir.
Duygusal terapide ilk aşama , danışanın yaşadığı duyguları ve bu duyguların bedenindeki etkilerinin farkına varmasıdır. İkinci aşamada, ikincil duygularla örtülmüş birincil duyguları ortaya çıkarmak ve danışanın bu duygularda kaçmak için kullandığı çarpık düşüncelerini, otantik ,akılcı ve gerçeğe uygun olmayan inançlarını farkettirmektir.
Daha sonra danışanın gerçek , temel duygularını kabul etmesine , tanımasına ve daha iyi hissetirecek duygulara dönüştürmesine yardımcı olunur.
Duygusal terapide değişim işlevsel olmayan duyguları kabul etme ve tanımayla başlar. Danışanın yaşamındaki olumlu odakların farkına varması ile değişim dönüşüm süreci gelişir.
Danışanın terapist ile yaşadığı teropotik ilişki yolculuğu; hissettiği , hissetmeye ihtiyaç duyduğu duygularının kendisi için anlamının ne olduğunun keşfi , kendisine yaşam içerisinde daha doyumlu bir yaşam sağlayacaktır.


Hasan DAĞ
Uzman Psikolojik Danışman&Terapist
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DAĞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan DAĞ'ın Makaleleri
► Duygu Odaklı Terapi Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Psk.Dnş.Şerife AKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygu Odaklı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygu Odaklı Terapi Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:11
Top