2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deprem Sonrasında Çocukların Ruh Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?
MAKALE #22919 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL | Yayın Nisan 2023 | 637 Okuyucu
Deprem, çocukların duygusal ve psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Çocuklar, deprem gibi doğal afetlerin neden olduğu stres ve kaygıdan etkilenebilirler ve bu durum, çocukların davranışlarında ve duygusal tepkilerinde değişikliklere neden olabilir.

Birçok çocuk, deprem sırasında veya sonrasında korku, endişe, panik ve güvensizlik hissedebilir. Ayrıca, evlerinin veya okullarının yıkılması veya hasar görmesi nedeniyle kaygı yaşayabilirler. Bunun yanı sıra, depremin neden olduğu kaos ve belirsizlik ortamı, çocukların güvende hissetmelerini engelleyebilir.

Deprem sonrası çocukların yaşayabileceği olası psikolojik etkiler şunlar;

Korku ve kaygı: Deprem sırasında veya sonrasında yaşanan korku ve panik, çocuklarda uzun süre devam edebilir. Bu durumda çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak ve endişelerini paylaşmalarına izin vermek önemlidir.

Travma: Deprem gibi büyük bir doğal afet, çocukların hayatlarında önemli bir olaydır ve bu olayın yarattığı etkiler uzun süre devam edebilir. Çocukların yaşadıkları travma, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de psikolojik sorunlara yol açabilir.

Depresyon: Deprem sonrasında çocukların yaşadığı zorluklar, sosyal izolasyon ve kayıplar gibi faktörler, depresyon riskini artırabilir.

Davranış sorunları: Deprem sonrasında çocuklar, özellikle de güvenlik ve istikrar kaynakları azaldığında, davranış sorunları yaşayabilirler. Bu sorunlar arasında yemek yeme, uyku düzeni ve okul performansındaki değişiklikler yer alabilir.

Neler Yapılabilir;

-Ağlama Nöbetleri, Uyku Sorunları , Yeme Sorunları, Korku, Kaygı vb. tepkiler Olay Sonrasındaki Gösterebilecekleri Normal Tepkilerdir. Yaşadıkları Travmayı En Aza İndirmek İçin Ebeveynler bu Sürecin Hassasiyetinde Olmalıdır.

-Bu Süreçte Bazı Durumlar Elinizde Değildir. Örneğin Artçı Sarsıntıların Devam Etmesi Olumsuz Pekiştirme yapmaktadır ve Çocukta Korku Kaygı Durumların Yeniden Tekrar Etmesine Sebep Olabilir. O nedenle elimizden geldiğince çocuklarımızı hem fiziken hemde ruhen koruyacağız.

-Çocuklar İçin En Önemli Etkileşimlerin Başında Ebeveynlerin Olaylara Karşı Tutumları Gelir.

-Bu nedenle; Elinizden geldiğince çocuklarınızın yanında sakin kalabilmeli, güven verebilmeli ve tutarlı bir davranış sergileyebilmelisiniz.

-Çocuğunuzu güçlendirecek güven verecek yaşına uygun konuşmalar yapın. Süreçle ilgili anlayacağı şekilde alınan tedbirleri ve gelecekle ilgili umutlu konuşmalar yapın.

-Çocuğun yaşına uygun olmayan süreçle ilgili olumsuz haber video resim ses vb sosyal medya tv gibi ekranlardan uzak tutulmalıdır.

-Yanında yapılan telefon görüşmelerine dikkat edilmeli onların yaşına uygun olmayan durumlarından sakınılmalıdır.

-Onlarla bu süreçte sık sık ten temasını daha sıkı kurun. Sarılın öpün ve yanlarında olduğunu belirten davranışları bu süreçte sıklaştırabilirsiniz.

-Güzel hikayeler okuyun gelecekle ilgili konuşmalar yapın. Umut ve güven konuşmaları yapın.

-Size soruları olacaktır onların deprem anında yada sonrasında yaşadıklarını anlatması olduğunda kesmeden dinleyin onlara yaşlarına uygun bu yaşadıklarını anladığınızı ifade eden konuşmalar yapın.

-Size çok farklı sorular sorabilir yalan cevap vermeyin bazen bazı soruları cevaplamak onların korku kaygılarını artıbileceği için o soruları daha kaba taslak geçip dikkatini başka şeylere çekmeye çalışın.

-Onların bu süreçle ilgili korku kaygılarını fark edip onlarla ilgili konuşmalar yapmak istediklerinde daha çok empati kurarak dinleyin ve cevapları onun anlayacağı ve kaygısını azaltacağı şekilde verin. Anlatmak istemediğinde bir zorlama yapmayın ve anlatması için fırsatlar verebilir istediği zaman anlatabileceğini ve dinleyeceğinizi belirtin.

-Çocukların bazı olaylar karşısında kendisini suçlayıcı tavırları olabilir. Bu gibi durumlarda yaşanılan bu sürecin doğal olduğunu hastalık olmadığını kendisinden kaynaklanan bir durum olmadığını belirten konuşmalar yapın.

-Kısa emir içeren ” boşver” “sus” “konuşma” “ağlama” “birşey olmaz” gibi iletişim dillerinden uzak durulmalıdır.

Pedagog Okan Bal
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Deprem Sonrasında Çocukların Ruh Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Okan BAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL
Gaziantep ve Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Pedagog, Aile Evlilik Danışmanı, Öğrenci Koçu
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'ın Makaleleri
► Çocukların Terapisi Nasıl Oluyor? Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Deprem Sonrasında Çocukların Ruh Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:00
Top