2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor
MAKALE #22928 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Nisan 2023 | 17,870 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Çocuğum Her Şeyi Ağzına Alıyor
Çocuğum her şeyi ağzına alıyor ne yapmalıyım? Bebeğim neden elini emiyor? Bebekler neden sürekli elini ağzına sokar? Bebeğin elini emmesi normal mi? Bebekler neden sürekli elini ağzına sokar? Bu ve diğer sorularınızın tüm cevabını sizlere bu yazımda açıklayacağım.
Bir çocuğun iki yaşından sonra ağzına bir şeyler koymaya devam ettiği oral arayış, genellikle duyu bütünleme bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlükleri ile beraber görülmektedir. Ancak bazen her hangi bir problem olmasa da ortaya çıkmaktadır.
Çocuklar yiyecek olmayan nesneleri çiğnemeye veya emmeye devam edebilirler. Bu genellik çocukların kollarını veya yakalarını emme, çiğneme veya ağızlarında sürekli oyuncak, kalem alma olarak görülmektedir. Bazı durumlarda, yiyecek olmayan maddeleri de yiyebilirler.
Çocuğun Ağızına Her Şeyi Alması Neden?
Ağızına her şeyi alma yani duyusal arama davranışı bebeklerde normal bir davranıştır. Emmeyi, kendilerini sakinleştirmek ve yatıştırmak için kullanırlar. Bu kendini yatıştırmaya öz düzenleme (regülasyon) denebilir. Emziklerin neden üzgün bir bebeği sakinleştirmeye yardımcı olmak için bu kadar iyi çalıştığını açıklamaktadır. Emme aynı zamanda beslenme için gerekli olan önemli bir hayatta kalma refleksidir.
Bebekler büyüdükçe dünyayı keşfetmek için ağızlarını kullanırlar. 18-24 aylık bebekler her şeyi ağzına alması yine çok normaldir. Bu onların duyusal motor gelişimine yardımcı olur. Bir nesne hakkında ne kadar büyük olduğu, ne kadar sert veya yumuşak olduğu ve şekli gibi daha fazla şey öğrenmelerine yardımcı olur. Ağız, ikinci bir çift göz gibi davranarak beyine dünyadaki nesneler hakkında ekstra bilgi verir. Bu davranış tipik olarak on sekiz aydan sonra azalma başlayacaktır ama iki yaşına kadar devam edebilir.
Bu yazıda, bazı çocukların neden bu yaşı geçtikten sonra ağızdan duyu arayışına devam ettiklerini açıklayacağım. Neden hala gıda olmayan nesneleri ağızlarına soktuklarını ele alacağız ve nasıl yardım edeceklerine dair bazı fikirleri paylaşacağım.
Oral Arayışı Olan Çocuk Nasıldır?
İki yaşın üzerindeki çocuklar için bu davranışları görmeye devam edebilirsiniz. Bunun normal olmadığını söyleyebilirim. Bu davranışların iki yaşın altındaki çocuklarda çok normal olduğunu unutmayın. Ancak, iki yaşını geçtikten sonra daha az yaygın olmaktadır.
-- Çocuklar sık sık oyuncaklarını çiğner veya emer
-- Yaka veya kollarını çiğnemek veya emmek
-- Kalemlerini ağızlarına koymak
-- Kağıt parçalarını çiğnemek
-- Başparmağını emmek veya tırnaklarını ısırmak
Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor?
İki yaşın altındaki çocuklar için gerçekten normal olduğunu tekrar vurgulamak istiyoruz. Sıklık, çocuklar diş çıkarırken de artabilir, yine tamamen normal davranıştır. Burada, daha büyük çocukların bu yaştan sonra ağızdan duyu arayışına devam etmelerinin bazı nedenlerini tartışacağız.
1. Çocuğun gelişimsel gecikmesi olabilir.
Yukarıda belirtildiği gibi, çocuklar nesneleri ve dünyalarını keşfetmek için ağızlarını kullanırlar. Gelişimsel gecikmeleri olan daha büyük çocuklar, gelişim yaşlarını yansıttığı için, 18 aylık bir çocuğun yaptığı gibi, nesneleri keşfetmek için ağızlarını kullanmaya devam edebilir. Bu nedenle, doğum günlerini kutladıkları için kâğıt üzerinde daha yaşlı olmasına rağmen, beyinleri hala çok daha genç yaş düzeyinde bilgi işlemektedir.
Halen duyusal motor gelişim aşamasında çalışıyor olabilir. Bu nedenle, bu gelişim aşaması için normal olduğu için hala ağızlarına bir şeyler koyuyorlar. Davranışları esas olarak gerçek yaşlarından ziyade gelişim çağını yansıtıyor. Bu çocukların gelişmek için daha fazla zamana ihtiyacı var bu aşamayı, tipik olarak gelişen akranlarından daha geçti. Aşağıda uygun faaliyetler için bazı öneriler veriyor ve profesyonel destek almasını öneriyorum.
2. Çocuk, kendi kendini düzenlemek (regülasyon) veya yatıştırmak için oral duyusal girdi aramakta olabilir.
Yukarıda da söylediğimiz gibi emmek çok sakinleştiricidir. Bebeklerin kendilerini yatıştırmaya ve düzenlemeye yardımcı olmak için kullandıkları bir stratejidir. Bazı çocuklar daha büyük olsalar bile bu stratejiyi kullanmaya devam ederler. Çocuğunuz üzgün, yorgun veya bunalmış olduğuna dair faydalı bir işaret olabilir. Ayrıca, sakinleşmelerine yardımcı olacak başka bir stratejileri olmadığının da bir göstergesi olabilir.
3. Çocuk duyusal aşırı yük yaşıyor olabilir.
Duyusal işleme güçlüğü (duyu bütünleme bozukluğu) olan çocuklar, aşırı yüklendiğinde ağızlarına bir şeyler sokabilir veya çiğneyebilirler. Otizmli ve duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar ağzına her şeyi alıyor, çiğniyor veya emiyor olabilir.
Duyusal aşırı yük, çocuk veya yetişkin çevrelerinden çok fazla duyusal girdi aldığında ortaya çıkmaktadır. Beyinleri, işlemeleri gereken bilgi miktarı yüzünden bunalır. Bu nedenle, kendi kendini düzenlemeye yardımcı olmak için oral duyuyu kullanırlar.
Çiğnemek ve emmek kendi kendini rahatlatmaya yardımcı olur, bu nedenle bu, çocukların ve yetişkinlerin duyusal aşırı yüklenme yaşıyorlarsa kendilerini sakinleştirmek için kullandıkları bir stratejidir. Çünkü çene en güçlü kaslardan biridir insan vücudunda çiğneme ile beyine propriyoseptif duyu girdisini çok fazla şekilde almaktadır. Aşağıda yardımcı olacak bazı fikirleri keşfediyoruz, bu yüzden okumaya devam edin.
4. Bazı durumlarda çocuğun dişleriyle ilgili sorunları olabilir.
Bazı durumlarda çocuğun dişleriyle ilgili sorunları olabilir. Yetişkin dişleri ağız içinde bir yerleri kesiyor olabilir. Bununla birlikte, bir çürüme veya enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bundan şüpheleniliyorsa, çocuğun diş hekimine bir kontrol yaptırması gerekir.
5. 'Pika' adı verilen tıbbi bir durumları olabilir.
Pikalı çocuklar ağızlarına sadece yiyecekleri değil her şeyi koyarlar. Bu bir sigara izmariti, Lego, kir veya madeni paraya kadar her şey olabilir. Bu çocuklar yenilebilir ve yenmeyen öğeleri ayırt etmezler. Araştırmalar, öğrenme güçlüğü olan kişilerin %4 ila %26'sının pika olduğunu ve pika oluşma olasılığının öğrenme güçlüğü düzeyini ne kadar artırdığını ileri sürmektedir.
Nasıl yardımcı olabilirim?
1. Gelişimsel gecikmesi olan çocuklara öneriler;
Oral duyu arayışının gelişimsel bir gecikme ile ilişkili olduğunu düşündüğünüz durumlarda, çocuğunuza gelişim yaşına uygun aktiviteler sağlamak önemli olacaktır. Bunlar, gerçek yaşlarından ziyade daha küçük çocuklar için tasarlanmış oyunlar ve etkinlikler olabilir.
Yaşamın ilk iki yılında ağız için güvenli olan oyuncakları tavsiye ederiz. Bununla oldukça yaratıcı olabilirsiniz. Farklı dokulara sahip oyuncakları arayın. Çocuk güvenli bir şekilde yiyebiliyorsa, diş çıkaran peksimet, uzun havuç veya brokoli sapları gibi daha sert yiyecekleri de kullanabilirsiniz. Farklı sıcaklıklar çeşitlilik verebilir. Çocuk ayrıca titreşen oyuncakları da sevebilir. Bu durum için tasarlanmış çok sağlam ürünler var ama Ergoterapist tarafından öneri sonrası almalısınız aksi takdirde, çok ilginç sonuçlar alabilirsiniz!
Çocuğum her şeyi ağzına alıyor diyorsanız genellikler çocuğunuz su oyunları, mısır unu veya yenilebilir parmak boyaları, ışıklı, gürültülü veya titreşimli genel oyuncaklar gibi duyusal oyun faaliyetlerinden de büyük olasılıkla keyif alacaktır. Sadece kullandığınız herhangi bir öğenin ağzına konulmasının güvenli olduğundan ve yanlışlıkla yutulamayacağından emin olmalısınız. Ayrıca oral duyu arayışı olan çocuklar tüm vücut oyunlarından faydalanırlar. Buna salıncaklar, kum çukurları, güreş oyunları, yumuşak oyun alanları, yüzme vb. içermektedir. Tekerlekli sandalyedeki çocuklar için, erişebilecekleri bir tekerlekli sandalye salıncağı veya duyusal oyun alanı aramalarını kesinlikle tavsiye ederiz.
2. Kendini düzenleme (regülasyon) ve duyusal aşırı yüklenmeye yardımcı olmaya çalışan çocuklar için öneriler;
Burada, çocuğunuzun ağzına ne zaman ne zaman koyduğuna bağlı olacaktır. İlk olarak, sözlü arama davranışında bir model olup olmadığını belirlemek yararlıdır. Evde mi yoksa okulda mı daha sık oluyor? Daha çok sabah mı yoksa akşam mı oluyor? Hangi olaylar veya faaliyetler onu tetikliyor? Çocuğunuz yorgun olduğunda daha sık mı oluyor? Endişelendiklerinde daha mı oluyor? Aşırı yüklenmiş olabilirler mi? Sıkılmış olabilirler mi?
Bir model varsa, o zaman çocuğunuzun uyarılmasını neyin artırdığını tespit edebilirsiniz. Günün bir saatiyse, çocuğunuzun bu saatte biraz daha sakin kalmasına yardımcı olmak için aşağıdaki önerilerden bazılarını deneyebilirsiniz. Belirli bir olay veya aktivite olduğunda, çocuğunuzun yönetmesini kolaylaştırmak için aktiviteyi değiştirebilirsiniz. Ya da sıkıldıklarını düşünüyorsanız, yapacakları başka bir aktivite bulabilirsiniz.
Duyusal aşırı yüklenmeyle daha bağlantılı olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bu duyusal aşırı yüklenmenin gün boyunca nasıl azaltılabileceğiniz konusunda Ergoterapist desteğine başvurunuz. Aşağıdaki faaliyetlerden bazıları düzenlemeye yardımcı olabilir. Ağır işler de faydalı bir strateji olabilir. Çocuğunuz ayrıca bir Ergoterapist değerlendirmesinden yararlanması gerekmektedir.
3. Duyu Bütünleme Aktiviteleri
Lütfen bu faaliyetlerin çoğunun yiyecek içerdiğini unutmayın. Önerileri kullanan yetişkinin, çocuğun sahip olabileceği herhangi bir alerjiyi veya beslenme gereksinimlerini dikkate alması beklenir. Genel bir kural olarak çiğneme ve emmenin daha sakinleştirici etkisi vardır. Çıtır dokular daha uyarıcı olabilir, ancak bazı durumlarda yeniden düzenlemeye de yardımcı olabilir.
Oral duyu arayanlara yardımcı olmak için genel sözlü etkinlikleri şunları içerir:
-- Mızıka veya düdük gibi müzik aletleri
-- Parti üfleyiciler
-- Kabarcık üfleme normal çubuk kullanamayan çocuklar için kabarcıklı çubuklar ya da flütler kullanabilirsiniz
-- Pipetler sıvı içmek
-- Suyu içmek için güçlü bir emme gerektiren su şişeleri
-- Emmeyi tercih eden çocuklar için şunları deneyebilirsiniz:
-- Dondurulmuş meyve emmek
-- Emmek için buz küpleri
-- Şekersiz sert şekerler / şekerler Lolipoplar
-- Ev yapımı dondurulmuş meyve suyu çubukları (meyve suyu kullanılarak)
Çocuğunuz gevrek dokuları tercih ederse deneyebilirsiniz:
-- Buz küpleri
-- Patlamış mısır
-- Kurutulmuş muz cipsi
-- Susuz sebze cipsi / cips
-- Çıtır müsli
-- Fındık
-- Çıtır müsli barlar veya flapjack'ler
-- Çiğ havuç çubukları veya diğer çiğ sebzeler
Her Şeyi Ağzına Alan Çocuk Tedavisi
Unutmayın, çocuğum her şeyi ağızına alıyor diyorsanız, çocuklar kendilerini rahatlatmanın ve sakin kalmanın yollarını arıyor olabilir. Kendi kendini düzenlemenin (regülasyon) bir yoludur. Bu nedenle, semptomu ve tetikleyicilerini bir kez fark ettiğinizde ve onlar için işe yarayan alternatif güvenli öz düzenleme stratejileri bulduğunuzda, davranışın değişmesi uzun sürmez. Bu konuda profesyonel destek almanız gerekmektedir. Ergoterapist size ve çocuğunuza yardımcı olacaktır.

Sorumluluk Reddi:Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Konuşmuyor! Hale HANÇER
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:03
Top