2007'den Bugüne 92,756 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks (Botox) : Soru ve Cevaplarla Botoks Uygulaması
MAKALE #2534 © Yazan Dr.Şehriyar NAZARİ | Yayın Mart 2009 | 44,988 Okuyucu
Günümüzde Botox sayesinde 10 dakika kadar süren ameliyatsız bir müdahale ile kaslar rahatlatılarak bu çizgilerden kurtulmak mümkün.

Kırışıklıklar, aynı ifadenin binlerce kez tekrarlanması nedeniyle cilde kazınmış olan çizgilerdir. Kırışıklıklara “ifade çizgileri” veya şekilleri nedeniyle “kaz ayakları” da denir. Kırışıklıkların nedeni cilt altındaki kasların kasılmasıdır.

Botox “clostridium botulinum ” adı verilen bir bakteriden elde edilen arıtılmış bir protein toksinidir. Zararsız olmasının nedeni çok ufak dozlarda kullanılması ve vücuda dağılmamasıdır. Bu protein kullanıldığı bölgedeki kasların rahatlamasını sağlayarak belli bir süre için cildin gerginleşmesini ve dolayısıyla gençleşmesini sağlar.

Minik cerrahi iğneler aracılığıyla Botox yüzün sorunlu bölgesinde cilt altına çok ufak dozlarla zerk edilir. Bu sayede kasılmış olan kaslar rahatlamaya başlar. Botox uygulandıktan yaklaşık üç hafta kadar sonra en yüksek verime ulaşır. Botoxun kalıcılık süresi bünyeden bünyeye fark etmekle birlikte yaklaşık 3-6 aydır. Genellikle tavsiye edilen, tedavinin her 4-6 ayda bir tekrarlanmasıdır.

Botox uygulamasının ardından bölgeye buz uygulanması olası şişlik veya rahatsızlıkları azaltır. Tedavinin tümü yaklaşık 10-15 dakika sürdüğünden normal yaşama hemen dönülebilir. Ancak yatma pozisyonuna geçmek için 4-6 saatin geçmesi beklenmelidir. Botoxun çevresindeki kaslara dağılmaması için Botox uygulanmış bölgenin ovuşturulmaması da gerekir.
  • Botox göz ve nörolojik hastalıklar gibi tıbbın birçok alanında kullanılmakta olmakla birlikte estetik alanında yüzdeki mimik kasların hareketleri ile ortaya çıkan çizgilenmeleri azaltmak için uygulanır. Mimik kasların uzun süre çalışması sonucunda çizgilenmeler en sık alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür.
  • Botox özellikle yüzün üst yarısındaki kırışıklıkların giderilmesinde tercih edilir.
  • Botox ile kasların hareketleri ve dolayısıyla üzerindeki derinin kırışması azalır. Uygulama, enjeksiyon şeklinde yapılır. Genellikle ağrılı bir işlem değildir.
  • Botox’un etkisi, enjeksiyonu takiben ilk hafta içinde ortaya çıkar. Etki süresi 4-6 aydır. Botox etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir.
Botoksun Yan Etkileri



Botox işleminin uzman kişi tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir ciddi yan etkisi yoktur. Uygulamalarda bazen hafif ağrı meydana gelebilir. Enjeksiyon sonrası geçici olarak başağrısı, şişlik, morarma ve nadiren kaş ve göz kapağında geçici düşüklük oluşabilir. Botox’un gebelik ve emzirme döneminde zararlı etkisinin olup olmadığı henüz bilinmediği için bu dönemlerde uygulama yapılmaması önerilir.



Botox zararlı mıdır?



Kas hastalıklarında kullanımı 40-45 yıl önceye dayanan Botox 15 yıldır estetik amaçlı olarak kullanılmakta olup bu süreler içinde hiçbir yan etkisi saptanmamıştır. Botox çok ufak dozlarda kullanılması ve vücuda dağılmaması nedeniyle güvenilir ve zararsızdır. Bu protein sadece deri altındaki yüzeyel kasların rahatlamasını sağlar. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA'nın da onayladığı Botox tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.





Botox nerelerde kullanılır?


Alın bölgesindeki yatay çizgilere, iki kaş arasındaki dikey çizgilere, kaşların yukarı kaldırılması amacıyla, göz çevresinde mimiğe bağlı oluşmuş kırışıklara, üst dişetinin görünmesi durumunda, üst ve alt dudaktaki dikey çizgilere ( sigara içimi çizgileri ), alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgiye ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır.



Kırışıkların azaltılması dışında başka amaçlarla da kullanılır mı?



Botox ayrıca eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisi için de kullanılmaktadır. Botox, aşırı terleme ve buna bağlı koku şikayeti olan kişilerde uygulanarak şikayetleri giderir. Terleyen bölgelere uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltır. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botox uygulandığında şikayetler 6-12 ay süreyle gidrilir.



Bu konuda daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.








Botox nasıl uygulanır?



Botox çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden ciddi bir ağrı şikayeti oluşmaz. Tüm uygulama 2-4 dakika sürer.




Botox etkisi ne kadar sürer?


Botox'un etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar ve bu etki 4-9 ay ( ortalama 6 ay) devam eder. Uygulamaların sayısı arttıkça Botoks'un etkisi 12 ay kadar uzayabilir.







Botox kimler tarafından uygulanmalıdır?


Botox eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır:


Son dönemlerde bazı estetik ve güzellik merkezlerinde veya muayenehanelerde Botox ve dolgu enjeksiyonları yetkili olmayan kişiler veya hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamalar, ilgili uzmanlar tarafından yapılmadığı takdirde doku tahribatı (nekroz) ve tehlikeli enfeksiyonların bulaşma riski gibi ciddi yan etkiler ile sonuçlanabilir. Buna ek olarak sözü geçen bazı merkezlerde orijinal olmayan korsan veya sahte ürünler Botox ve onaylı dolgu maddeleri adı altında uygulanmaktadır.


Uygulama öncesi yaptıracağınız ürünün bilgilerini hekiminizden talep etmeniz ve orijinal olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. İşlemlerinizin sadece "dermatolog" veya "plastik cerrahi uzmanı" tarafından güvenli ve bilimsel biçimde yaptırabileceğinizi hatırlatıyoruz.







Botox uygulamasına devam edilmezse kırışıklar kötüye gider mi?



Hayır. Kırışıklıklar zamanla eski haline döner, hatta eskiye göre daha iyi durumda da kalabilir. Çünkü aradaki dönemde yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır.






Botox kimlere uygulanamaz?


Gebelik ve emzirme dönemlerinde zararlı bir etkisi görülmemesi ile birlikte bu uygulamalar tavsiye edilmez. Sinir-kas sistem hastalıklarında örneğin myastenia gravis ve Eaton-Lambert gibi durumlarda uygulanmaz.







Yaş sınırı var mıdır?


Botox 20 yaş üstünde derin mimik kırışığı olan herkese estetik amaçlı olarak uygulanabilir.







Yan etkisi var mıdır?


Botox uygulamaları bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Uygulama sonrası hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı ve acı hissi oldukça azdır. Yanlış uygulamalarda kısa süreli göz kapak düşmesi (4-6 hafta) yaşanabilir.







Botox yüzde felç yapar mı? İfadesiz donuk bir yüz olurmu?


Hayır, Botox ile tecrübeli ellerde doğal görünüm bozulmadan sadece istenmeyen bazı kas hereketleri (kaş çatma, alın buruşturma..) azaltılır.






Tedavi öncesi ve sonrasında dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?
Morarma riski oluşturduğu için kan sulandırcı ilaçlar (aspirin kumadın, antikoagulan ) uygulamadan bir hafta önce alınmamalıdır.





Uygulamadan hemen sonra yüz yıkanabilir ve her türlü makyaj ürünü kullanılabilir. Uygulama yapılan bölgenin mimik kaslarının 2-4 saat süre ile sık sık kullanılması önerilir.


Botox kalıcı değişiklik sağlamaz. Botox uygulamaları sadece yüzünüzün belli bölgelerindeki kırışıklıklarda belli süre için düzelme sağlar. Botox son derece pratik bir yöntem olup uygulaması kısa sürer ve ağrı, acı yapmaz; özel herhangi bir bakım gerekmez; uygulama yapılan kişilerin normal hayatını hiç bir şekilde etkilemez; lokal veya genel anesteziye gerek yoktur. Tecrübeli uzman hekimler tarafından doğru seçilmiş kişilere uygulandığı taktirde geçici de olsa oldukça tatminkar sonuçlar alınmaktadır.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks (Botox) : Soru ve Cevaplarla Botoks Uygulaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şehriyar NAZARİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şehriyar NAZARİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Şehriyar NAZARİ
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şehriyar NAZARİ'nin Makaleleri
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Botoks Uygulaması Dr.Erhan ŞAFAK
► Botox ve Dolgu Uygulaması Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botox (Botulinum Toksini) Uygulaması Dr.Bircan KARABAĞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Botoks (Botox) : Soru ve Cevaplarla Botoks Uygulaması' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:42
Top