2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #4904 © Yazan Psk.Suphi TUNÇ | Yayın Mayıs 2010 | 5,791 Okuyucu
Vajinismus kadının vajen kaslarını özellikle de "Pubococcygeus (PC) kaslarını, istemsiz bir şekilde kasması sonucunda cinsel birleşmenin olmaması veya çok zor olması durumudur. Kadın cinsel organının (vajinanın) yüzey bölümündeki kaslar şekil B’de görüldüğü gibi istem dışı bir şekilde, otomatik olarak kasılır ve penisin (erkek cinsel organı) içeriye girmesi engellenir.

Bu kasılma bazen çeşitli durumlara karşı olurken, bazen de sadece cinsel ilişki esnasında olmaktadır. Mesela bazı kadınlar jinekoloji muayenesine girebilirler, ancak cinsel ilişkiye giremezler. Bazı kadınlar ise her ikisine de tahammül edemezler. Bu hastaların bazıları vajinaya herhangi bir nesnenin sokulmasından büyük bir rahatsızlık ve korku duyarken bazıları ise bu korku ve rahatsızlığı sadece cinsel ilişki esnasında yaşarlar ve jinekolojik muayeneye tahammül ederler. Vajinismusu olan çiftler tedavilere geç başvururlar. Bu sorunlarını bir uzmanla konuşmaktan utanırlar. Bu durumun yalnızca kendi başlarına gelmiş bir sorun olarak görürler. Diğer taraftan uzmanlar tarafından komik, aptalca, basit algılanacaklarından korkarlar. Böylesine basit bir işi nasıl yapamıyorlar diye düşüneceğimizden endişe ederler. Tüm bu nedenler kişileri tedaviden uzaklaştırmaktadır. Ancak bunların hiçbiri doğru değildir. Bu bir sağlık sorunudur, tedavi için yardım alınması şarttır. Ayrıca gideceğiniz uzman sizden önce birçok kez vajinismus şikayeti olan çiftle görüşmüş bir kişidir. Onun için terapistinizle istediğiniz rahatlıkta konuşabilirsiniz. Bu durum sizin için cinsel içerikli bir konuyken psikoloğunuz için sizi olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur.

Vajinismus Çeşitleri Var mıdır?

Bazen kadınlar hayatları boyunca vajinismus şikayetleri yaşarlar. Bazı kadınlar ise başlangıçta vajinismusları yoktur, ancak çeşitli nedenlerden dolayı sonradan bu rahatsızlığı gösterirler. Bu tip vajinismusa sekonder vajinismus denir.

Vajinismus Ne Şekilde Yaşanır?

Kadınlar cinsel ilişki esnasında büyük bir korku, kaygı ve panik duyguları yaşarlar. Vajinismusu olan kadınlar vajinal ilişki ile ilgili fobik korkular (penis korkusu) yaşarlar ve bu korkularını gidermek için cinsel ilişkiden kaçınırlar. Bu açıdan bakıldığında vajinismusun herhangi bir fobiden farkı yoktur. Kişinin köpek, yılan, yükseklik, uçak, asansör vb. korkuları kişiyi nasıl bu durumlardan uzak tutuyorsa vajinismus durumunda da cinsel ilişkiden uzak durarak mevcut anksiyeteleriyle (kaygı-korkusuyla) baş etmektedirler. Bu tepkileriyle birlikte ağlamaya başlarlar, bacaklarını kapatırlar, eşlerini iterler. Kadının bu ve buna benzer tepki göstermesiyle erkek eşler cinsel ilişkilerini bırakırlar. Cinsel istekleri azalır, kendilerini kötü hissederler, üzülürler, kabul edilmediklerini düşünürler, bazen kızgınlıkları artar ve saldırganlaşabilirler. Evlilik ilişkileri karmaşık bir yapıya dönüşür. Çiftler yavaş yavaş tükenir ve birbirlerine olan desteklerini çekmeye başlayarak evlilik sorunları yaşamaya başlarlar. Bazen de aralarındaki dayanışma ve psikolojik bağ artarak, cinsel ilişkiden yoksun bir ilişki biçimi oluştururlar. Cinsel doyumları vajina dışı cinsel faaliyetlerle karşılamaya başlarlar. Dokunma, sürtünme, oral sex gibi yöntemleri kullanırlar.

Vajinismusu Olan Kadınların Cinsel İstekleri Az mıdır?

Bu rahatsızlığı çeken kadınların büyük bir çoğunluğunun cinsel istek, uyarılma ve orgazm sorunları yoktur. Bu alanlarda oldukça sağlıklı kadınlardır. Klitoral yoldan çok rahat orgazm olabilirler. Bazı erkekler eşlerinin bu durumunu, cinsel isteklerinin az olmasına bağlarlar. Bu yüzden eşlerine cinsel isteği artırıcı ilaçlar araştırırlar. Ama bunların hiçbir bilimsel değeri yoktur.

Vajinanın Dar Olmasının veya Erkek Eşin Cinsel Organının Ebatları Vajinismusu Etkiler mi?


Vajina çok esnek yapıda bir organdır. Daralması veya genişlemesi diye bir şey söz konusu değildir. Vajina gerek doğum esnasında gerekse cinsel ilişki esnasında yeterli oranda genişleme özelliğine sahiptir. Aynı durum erkeğin penisi için de geçerlidir. Her hangi bir kasılma olmazsa penisin vajinaya girmesi çok kolay olur.

Kızlık Zarı (Hymen) Kalınlığı Vajinismusa Neden Olur mu?

Bazen bunun neden olabileceğini kadın doğum uzmanları söylemektedirler. Ayrıca sırf bu nedenle hymen ameliyatı yaparlar. Ancak bu tedaviden sonra cinsel ilişkinin gerçekleşmediğini çok sık görmekteyiz.

Herhangi Bir İlaç Tedavisi Var mıdır?

Vajen kaslarını gevşetip cinsel ilişkiye girmeyi kolaylaştıran bir ilaç yoktur. Bazen anestezi içeren vajinal kremler, lokal anestezi uygulamaları yapılır. Ancak bunların da tedavi değeri yoktur. Vajinismusa sadece genel anestezi dediğimiz kişinin tamamen bayıltılması (ameliyat durumuna getirilmesi) sonucunda vajen kasları gevşer. Fakat kadın uyandıktan sonra yine cinsel ilişkiye giremez. Alkol gibi maddelerinde tedavi edici bir tarafı yoktur. Hipnoz, NLP, EFT, pozitif düşünce oluşturma gibi son zamanlarda bilim dışı birçok parapisikolojik yaklaşımların da bu tedavide yeri yoktur.

Sadece Kadından mı Kaynaklanmaktadır?

Vajinismusun nedenleri oldukça çeşitlidir (bakınız vajinismusun nedenleri). Ancak sadece bu rahatsızlığı kadına yüklemek doğru değildir. Bu güne kadar klinik deneyimler bana, bu rahatsızlığın hem kadından hem de erkekten kaynaklandığını göstermiştir. Yani bir yönüyle vajinismus kadın ve erkeğin birlikte oluşturduğu bir bozukluktur. Bu bozuklukta kadının korkuları ve kaygıları ne kadar varsa erkeğinde deneyimsizliği, cinsel ilişkiden korkması ve yetersizlik hisleri bulunmaktadır.

Vajinismusa Erkekler Nasıl Bakar?

Birçok erkek vajinismusu eşinin bir rahatsızlığı olarak görür. Kendi kendisine bu sorunu çözmesi için eşine öğütler verir. Kendisinin bu olaydan sorumlu tutmaz. Hatta bu yüzden başarısız geçen ilişki denemelerinden sonra eşine kızar, eleştirir, küçümser. Bazı erkekler de eşi ne kadar kasılırsa kasılsın, vajinanın içine girmenin kendi görevleri olduğunu, bunun bir tür erkeklik göstergesi olduğunu düşünürler ve eşinin çok zorlarlar. Ama sonuç yine hüsrandır. Hatta erkeklerin bu tutumlarından dolayı tedaviye başvurular gecikir. Çünkü erkekler bu işi yardımsız çözmek isterler, yardım almak onlar için sanki bir eksiklik olarak değerlendirilir. Ayrıca tüm bu davranışlarla eşlerine öğretmen edasıyla yaklaşırlar. Dolayısıyla eşlerini anlamaları, onları rahatlatmaları zorlaşmaktadır. Tedavi sırasında bile erkekler bu düşüncelerinden dolayı tedavinin kurallarını çiğneyebilmektedirler. Ama bunların hiçbir doğruluk tarafı yoktur. Vajinismus bir rahatsızlıktır. Yükseklik, asansör, uçak, yılan ve köpek fobileri gibi vajinismusta vajinaya bir şeyin girmesi fobisi mevcuttur. Nasıl bir insanın yılan, köpek ve asansör fobisinin geçmesi sizin elinizde değilse, eşinizin vajinismus şikayetini de ortadan kaldırmak sizin elinizde değildir. Tüm bu nedenlerden dolayı kendinizi ve tedavilere olan bakışınızı tekrar gözden geçirin. Tedaviye gelmek bir eksiklik değil, tam tersine güçlülük, yeterlilik ve aktif problem çözdüğünüzün bir göstergesidir.

Kimler Vajinismusa Daha Yatkındır?

Bu sorunun kesin cevabını vermek oldukça güçtür. Ancak benim kendi klinik deneyimlerim ergenlik yıllarında cinsel merakları az olan, evleninceye kadar mastürbasyon yapmamış, daha önce cinsel organına bakmamış ve bedenini erotik olarak uyarmaktan uzak durmuş kadınlar ile çok kuralcı, titiz, bağımlı, ağrı eşiği düşük kadınların daha fazla vajinismus problemleri olduğunu göstermektedir. Ancak bu tür özellikler her zaman vajinismusa neden olmaz. Bu özelliklerin erkek partnerin davranışıyla da pekişmesi gerekir.

Vajinismus Gebeliğe Engel midir?:

Vajinismus cinsel ilişkiye girememek şeklinde tarif edilse de bu durum spermlerin vajen yoluyla yumurtayı dölleyemeyeceği anlamına gelmez. Yüzeysel bir cinsel ilişki esnasında, yani erkek ve kadın cinsel organları birbirleri ile sürtünmeleri sırasında bile spermler hareket kabiliyetleriyle döl yatağını takip edebilirler. Bunun sonucunda da gebelik oluşabilir. Ancak bu olasılık çok düşüktür.

Çok Yaygın mıdır?:

Toplumumuzda oldukça sık rastlanan bir durum olmasına ve tedavisinin de bulunmasına rağmen tedaviye başvurular çok geç olmaktadır. Çiftler birkaç yıl geçmeden ve evlilikleri risk altına girmeden tedaviye yanaşmazlar. Vajinismusun kendiliğinden iyileşeceği sanılır. Tedavi dışında birçok yol denenir fakat hiçbirinden fayda görülmez. Bir süre sonra çift bu uğraşlardan vazgeçer. Ta ki çevrelerindeki insanların çocuk istemelerine kadar bu durum bu şekilde gider. Daha sonra da tedaviye gelirler. Yaklaşık olarak % 20-30 oranında görülmektedir.

Vajinismusun Tedavisi ile İlgili Yanlış ve İşe Yaramayan Yöntemler: Uyku ilacı almak, anestezi altında cinsel ilişki, alkol kullanmak, hocaya gitmek, muska yazdırmak, kaplıcaya gitmek, tek seansta iyileştirme yöntemleri veya tek bir seansta düzelmeyi beklemek, kendiliğinden geçeceğini düşünmek şeklinde sıralanabilir. Bazen de çiftlere çocuk yapmaları tavsiye edilir. Çocuk doğduğunda vajinismusun da geçeceği söylenir. Bu yüzden birçok çift tüp bebek merkezlerine başvurmaktadır. Ancak bunların hiçbir bilimsel değeri yoktur. Çünkü vajinismus rahatsızlığı tedavi edilmemiş hiçbir kadın normal doğum yapamaz, doğum yaptıktan sonra da vajinismus şikayeti devam eder.

Kimler Vajinismus Tedavisi Uygular:

Vajinismus korku, kaygı gibi negatif duygu düşünce ve davranışlarla geliştiği için psikoloji ve psikiyatrinin konusu içine girer. Ayrıca evlilik ve çift ilişkilerini, iletişimlerini etkilediğinden dolayı psikolojik yönleri ağır basan bir bozukluktur. Bunun için sex terapileri konusunda kendilerini geliştirmiş psikolog ve psikiyatristlerin uzmanlık alanlarına girer. Kadın doğum uzmanları bazen bu bozuklukla muayene sırasında karşılaştıkları için konuya aşinadırlar. Ayrıca bazı ilgili ve meraklı kadın doğumcular tarafından da hastalığın tedavisinde bazen şaşırtıcı iyileşmeler ortaya konmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki vajinismus sadece vajen kaslarının kasılması ve ilişkiye girememek değildir. Vajen kaslarının kontrosüz kasılmasının yanı sıra sorunun sürmesini sağlayan sebepler psikolojiktir. Durumun başka psikolojik anlamları da söz konusudur. Bunun için psikolojik bakış açısıson derece önemlidir. Mümkünse kadın doğum uzmanları ile psikologlar birlikte çalışmalıdırlar.

Ne Zaman Tedaviye Başvurmak Gerekir:

Vajinismus genellikle evliliğin ilk ayında ortaya çıkar. Çiftler birkaç hafta boyunca cinsel ilişkiye giremiyorlarsa ve kadının ilişki korkuları hala devam ediyorsa, tedaviye başvurmak gerekir. Çünkü bu aylarda cinsel ilişkiye girilemiyorsa daha sonraki zamanlarda (tedavi edilmezse) ilişkiye girmek kolay olmamaktadır. Bundan dolayı çiftler evliliklerinin veya birlikteliklerinin kaçıncı ayında veya yılında olurlarsa olsunlar tedaviye bir an önce başvurmalarında fayda vardır. Genellikle çiftler 2,5-3 yıldan sonra tedavi arayışına girerler. 9-10 yıllık çiftlerin de kliniğimize başvuru oranları da azımsanmayacak düzeydedir.

Tedavisi

Vajinismus tedavisi en az 4 en fazla 8 görüşme ile çözüme kavuşturulur. Hastanın durumuna göre haftada 1 ya da birkaç seanslık görüşmelerle psikoterapi yapılır. Hastayla yalnız görüşülür, görüşmeler çok uzun sürmez ve yüz yüze konuşmaya dayanır. Hastaların Ankara içinde veya dışında ikamet etmelerine göre tedavi protokolü ayarlanır. Gerekirse eşiyle de görüşülür. Tedavisinde biofeedback ilkesine dayalı kognitif-davranışçı psikoterapi uygulanır. Biofeedback kadının ağrı hissetmeden dijital göstergeli cihazlar aracılığıyla kendisini ve vajen kaslarını gevşetebildiği bir yöntemdir. Son yıllarda psikolojik sorunlarda çığır aşmış bir yöntemdir. Bunun dışındaki hiçbir tedavi tekniğinin bilimsel geçerliği yoktur. Doğru bir tedavi ve hastanın tedaviyi reddetmediği sürece bu hastalığın iyileşmesi % 100’dür. Genellikle hastalar iyileşemeyeceklerini, diğer vajinismusu olan kadınlardan daha kötü olduklarını düşünürler. Ancak bu doğru bir düşünce değildir. Vajinismus tedavisi için her zaman evli olmak gerekmez. Evli olmayan kadınlarda tedaviye başvurabilirler. Tedaviler için erkek eşin (partnerin) gelme zorunluluğu yoktur. Ancak erkek partnerler tedaviye katıldığında tedavin ilerlemesi daha hızlı olabilmektedir.

Tedavi Tekniği

Tedavi başlangıcında çiftlerin sorunun sürmesini sağlayan cinsel davranışları belirlenir. Diğer taraftan sorunun nedenleri konusunda genel bir değerlendirme yapılır. Daha sonra relaksasyon teknikleri kullanılarak gerekli gevşeme sağlanır ve davranışçı psikoterapi yöntemiyle kişinin klinikte ve evinde uygulaması gereken bazı tıbbi aletlerle teknikler gösterilir. Hastaların anksiyeteleri düşürülerek tıbbi materyalleri kullanmaları sağlanır. Bu egzersizleri hastalar evlerinde veya klinikte uygulayabilmektedirler. Seçim hastalarındır. Ancak klinikte mahremiyetleri sağlanmış bir odada yapılan egzersizler tedavi hızını artırmaktadır. Bu materyallerle birlikte hastalar PC (Pubococcygeus) kasları denilen vajen kaslarını bilinçli olarak kontrol etmeyi öğrenirler. Bir yönüyle karşıt koşullama ve sistematik duyarsızlaştırma teknikleriyle zihinde oluşan korku ve kaygılar ortadan kaldırılır. Bu durum bir kez gerçekleştiğinde tekrar kasılma olmamaktadır.

Vajinismusun Nedenleri:

Vajinismus kişinin çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı cinsel travmalardan, fiziksel, duygusal ve cinsel kötüye kullanım, cinsel eşle (partnerle) yaşanan ilişki problemleri, cinsel bilgi eksikliği, çeşitli korkular, cinselliğin ayıplandığı bir çevrede büyümek, fiziksel aktiviteler sonucunda yaşanan ağrılar, tıbbi durumların yarattığı olumsuz duygulardan kaynaklanabilir. Biraz daha ayrıntılı açıklamak gerekirse şu nedenler sıralanabilir. Ancak vajinismusu olan bir kadının bu nedenlerin hepsine sahip olması gerekmemektedir.
1.çocukluk ve ergenlik yıllarında pornografiye, kötü cinsel hikayelere maruz kalma
2.çok küçük yaşlarda normal veya bozuk cinsel olaylara maruz kalmak
3.fahişelik veya bu işlerle para kazanan insanların arasında bulunmak
4.fiziksel şiddet görmek
5.duygusal istismara uğramak
6.cinsel taciz veya tecavüze uğramak
7.aile içi cinse tacize uğramak
8.çocuklukta çıplak insanlara maruz kalmak
9.soyunmaya zorlanmak
10.çok disiplinli veya dayak gibi fiziksel güç kullanımının olduğu ailede büyümek
11.eşin (cinsel partner) öfkesinden korkmak
12.eşi tarafından reddedilmekten korkmak
13.eşine güvensizlik
14.cinsel istek azlığı
15.eşiyle olan iletişim azlığı
16.erkeklere karşı güvensizlik veya kin nefret
17.erkek eşte var olan cinsel sorunlara karşıda gelişebilir. Özellikle empotans (iktidarsızlık, sertleşme sorunları) olduğunda
18.erkek eşin alkol, uyuşturucu, seks bağımlılığı, internet pornografi bağımlılığı
19.erkek eşin temizlik kurallarına uymaması
20.erkek eşin öfke ve şiddet göstermesi
21.yetersiz ön sevişme ve çok az cinsel tahrik
22.yetersiz cinsel eğitim
23.cinsellik hakkında yanlış inançlar, cinsel mitler ( Cinsel mitler bölümüne bakın)
24.cinsel organlar ve insan vücudu konusunda bilgi eksikliği
25.vajinanın (kadın cinsel organı) çok küçük olduğunu düşünmek
26.cinsel ilişki esnasında parçalanma, yırtılma ve kanama olacağından korkmak
27.kızlık zarının bozulmasından, yırtılmasından ve kanamasından korkmak
28.ilk cinsel deneyim
29.hastalık kapma korkusu
30.hamile kalmaktan korkmak
31.kontrolünü kaybetme korkusu
32.kendi vücuduna güvensizlik,yetersizlik duyguları, kendi vücudunu beğenmeme
33.genital bölgenin pis, kokulu olduğunu düşünme
34.çok yüksek kaygı
35.kadının büyüdüğü ev içerisinde cinsellik hakkında olumsuz tutumlar
36.cinsel ilişkinin kötü, kirli, pis bir şey olarak görmek
37.çocukluk mastürbasyonunun ebeveynler tarafından şiddetli azarlanması
38. bazı dini ve kültürel nedenlerden dolayı ev içerisinde cinsel konuların asla konuşulmaması
39.bisiklet, ata binmek veya spor faaliyetlerinde genital bölgeden yara almak veya ağrı duymak ve bu olayın unutulmaması
40.prezervatif kullanımına bağlı şikayetler (özellikle ikincil vajinismus)
41.genital organa tekme veya çarpmaların olmasıyla yaşanan ağrı
42.istenmeyen partner (eş), zorla evlenme
43.erkek eşte herhangi bir cinsel problem
44.bilinç dışı kontrolü kaybetme korkusu, suçluluk ve utanç duygusu
erkek partnerin korkuyu artırıcı duygu, düşünce ve davranışları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Suphi TUNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Suphi TUNÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Suphi TUNÇ'un Makaleleri
► Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:48
Top