2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #13577 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Kasım 2014 | 3,612 Okuyucu
VAJİNİSMUS NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus, “Vajinanın cinsel birleşmeyi engelleyecek biçimde, yineleyici ya da sürekli olarak istem dışı kasılması” olarak tanımlanır. Cinsel birleşmeyle ilgili kaygılara karşı geliştirilen bir savunma tepkisi olan Vajinismus, kadınların cinsel birleşme denemesi sırasında ortaya çıkar. Bu rahatsızlığı yaşayan kadınların genelinde cinsel istekle ve ön sevişme ile ilgili bir sorun yoktur.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNİN AMAÇLARI NELERDİR?

Vajinismusun tedavisinde, kadının cinsellikle ilgili yaklaşımının değiştirilmesi amaçlanır. Kişinin kaygılarının aşılması, kaygıyla baş etmesinin geliştirilmesi üzerinde çalışılır. İlk görüşmede başka bir psikiyatrik rahatsızlık saptanmazsa kişinin genel öyküsü, cinsellikle ilgili öyküsü ve eşiyle ilişkisinin detayları değerlendirilir. Başka bir psikiyatrik rahatsızlık saptanırsa önce onun tedavisi yapılır.

Eğer çift bu tedaviye başlamayı kabul ederse ilk önce cinsel birleşmeyi denemeleri yasaklanır. İkisinden de gerekli düzeye gelinmeden cinsel birleşmenin denenmemesi konusunda söz alınır. Vajinismus tedavisinde çift olarak çalışılır, çünkü genelde sorun yalnızca kadında değil erkeğin yaklaşımında da mevcuttur.

VAJİNİSMUSUN TEDAVİSİNDE YAPILAN HATALAR

Genel olarak vajinismus problemi fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlanmaktadır. Bu da vajinanın istem dışı kasılmalarına sebep olur. İstem dışı kasılma açıklamasından yola çıkarak problemi yaşayan kişiler birçok yanlış yöntem denenmektedir. Bunların arasında anestezi ile kızlık zarının alınması, anestezi altında cinsel ilişkiye girme, vajinal botox, sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç, kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme çabaları yer alır. Bunlar her zaman başarısızlıkla sonuçlanan denemelerdir. Birçok yanlış inanıştan biri de bu çiftlere büyü yapıldığıdır. Bu sebeple hocalara gidilir, bağlanma büyüsü için cuma günleri üzerlerinde kilit açılır ve bir düzelme gerçekleşmediği zaman bu kolaylıkla dış güçlere atfedilir. Bu gibi yöntemlerle çözüm alınamayınca problem sürekli büyür. Kadında yetersizlik duygularına sebep olabilir. Bir savunma olarak, “beni kabul eden böyle kabul eder” ya da “cinsel isteğim yok” düşüncelerini geliştirebilirler.

PEKİ YA ERKEK?

Bu problem çiftler arasında sadece kadını etkilemez. Başta bu duruma anlayışla yaklaşan erkekler fiziksel bir sorun olmamasına rağmen çözülemeyen bu problemi, eşlerinin kendilerini istemeyişine yorabilir, öfke, kızgınlık, kırgınlık duyguları içine girebilir ve sertleşme problemleri yaşayabilirler. Eşini aldatma ya da zorlama davranışları gösterebilirler. Cinsellikle ilgili korku ve kaygılar erkekte de olabilir. Fakat fiziksel olarak kadının bu duruma izin vermiyor olarak görünmesi erkeğin sorunlarının fark edilmemesine neden olabilir. Terapide böyle bir durum fark edildiğinde öncelikle bunlar üzerine çalışılır.

TEDAVİ BAŞARISI NEDİR?

Vajinismus tedavisi kadının kontrolünde fakat erkeğin desteği ile ilerleyen ve birlikte yürütülen bir tedavidir. Vajinismusun tedavi başarısı yüksektir. Beraberinde başka bir psikiyatrik ve psikolojik rahatsızlık yoksa tedavi daha kolay olur. Vajinusmus çiftlerinde sık karşılaşılan psikolojik sorunlar genellikle vajinusmusun tedavi edilmemesine bağlı olarak gelişen kaygılar ve üzüntülerle ilişkilidir.Eğer çift bu tedaviye başlamayı kabul ederse ilk önce cinsel birleşmeyi denemeleri yasaklanır. İkisinden de gerekli düzeye gelinmeden cinsel birleşmenin denenmemesi konusunda söz alınır. Vajinismus tedavisinde çift olarak çalışılır, çünkü genelde sorun yalnızca kadında değil erkeğin yaklaşımında da mevcuttur.
İkinci görüşmede çifte, cinsel organlar ve cinsel birliktelikle ilgili bilgiler verilir. Bu sırada çiftin cinsellikle ilgili yanlış bilgileri ve kaygıları üzerinde durulur. Ardından egzersizlere geçilir. Duyarsızlaştırma yaklaşımının temelinde egzersizlerle/alıştırmalarla kadının cinsel organına girişle ilgili kaygılarının üzerine gidilir. Aynı zamanda, ön sevişme alıştırmaları ile çiftin cinsel birleşmeye odaklanmaması sağlanır. Vajinusmus çiftleri ya birleşmeyi yok sayarak ya da cinsel birleşmeyi sürekli zihinlerinde tutarak cinsel yaşamlarını sürdürürler.
Bireysel alıştırmalar sırasında tüm kontrol vajinismus hastasındadır. İstediği zaman bırakır, ara verir ya da devam edebilir. Kadın kendini hazır hissettiğinde cinsel birleşme alıştırmalarına geçilir. Bu sırada kişi ilerlediğini gördükçe; birleşme sırasında acı çekeceğiyle, vajinasına herhangi bir şeyin giremeyeceğiyle, çok kanaması olacağıyla ilgili düşünceleri değişir ve özgüveni artar.
Cinsel birleşme alıştırmaları, parmak alıştırmaları gibi aşama aşama ilerler ve kadının yaşadığı kaygılar ile değerlendirilmeye devam edilir.

VAJİNİSMUSUN GENEL ÖZELLİKLERİ


Kanada’da yapılan bir araştırmada kadınların sadece yüzde 1-6’sı vajinismus yaşadığını gösterirken, CETAD Araştırması’na göre Türkiye’de her 10 kadından biri bu sorunu yaşıyor.
Araştırmada “İlk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında korku,kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmeningerçekleşmediği oldu mu?” sorusunu her 100 kadından 54’ü “evet, oldu” diyeyanıtlıyor. Araştırmanın bu konudaki bir başka ilginç bulgusu ise “evet” diyen bukadınların yüzde 17’sinin “Zaman zaman hala bu durumu yaşadığım oluyor” demesi.
Uzmanlara göre bu oran çok yüksek ancak beklenen bir sonuç. Ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine başvuran neredeyse her iki kadından birinin vajinismus tedavisi için başvurmasının en temel nedeni ise sorunun bu kadar yaygın olması. Geleneksel tutum, muhafazakar yapı, eğitimsizlik, koruyucu aile yapıları
ve kızlık zarının hala kadının namusu olarak görülüyor olması en önemli nedenler.Nitekim araştırmada, eğitimsiz kadınlar arasındaki oran yüzde 68’lere çıkarken, üniversite mezunlarında yüzde 35’lere düşüyor.

􀂾 “Vajinanın cinsel birleşmeyi engelleyecek biçimde, yineleyici ya da sürekli olarakistem dışı kasılması” olarak tanımlanan ve bir savunma tepkisi olan Vajinismus,kadınların ancak cinsel birleşme denemesinde bulunmalarıyla ortaya çıkıyor.

􀂾 Birçok kadın evlilik öncesinde nişanlılarıyla cinsel birleşme denemesindenbilinçsiz olarak kaçınıyor ve bunu ahlaki ya da dini nedenlere bağlıyorlar. Böylece, cinse birleşme denemesini mümkün olduğunca erteliyorlar.

􀂾 Evlendikten sonra da bir çoğu yorgun olduğu veya başının ağrıdığı gerekçesiylebirleşme denemesini erteliyor.

􀂾 Vakaların çoğunda, ilk cinsel birleşmesinde korku ve kasılma ortaya çıkınca, birkaç ay içinde cinsel birleşme denemeleri giderek seyreliyor ve cinsel birleşme denemesinde bulunmaksızın “sürtünme” ile boşalma alışkanlığı geliştiriyorlar.

􀂾 Tedavi arayışı birçok vakada, evlilikten sonraki bir yıl içinde ortaya çıkıyor. Ancak bazı vakalarda 20 yılı bile geçebiliyor. Tedavi arayışı ise çoğunlukla çocuk sahibi olmak isteği veya çevreden gelen “ çocuk yapın” baskısına bağlı oluyor.

􀂾 Vajinismuslu kadınların kurallara uyan, kızgınlığını dışa vuramayan, sürekli bir kabul ihtiyacı içinde olan “iyi kızlar” olduğu saptanmış durumda. Bu kadınların bir başka özelliği ise genellikle baskıcı ve otoriter olan babalarının tersi özelliklerini gösteren erkekleri eş olarak seçmeleri. Yani, bu kadınlar genellikle, nazik, kibar ve pasif erkekleri koca olarak seçiyorlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:50
Top