2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuklar ve Aileleri
MAKALE #5662 © Yazan Fulya CAN | Yayın Ekim 2010 | 11,735 Okuyucu
ZOR ÖĞRENEN ÇOCUKLARININ AİLELERİNE ÖNERİLER



Gerek okul yaşamında gerekse sosyal yaşamında bir takım zorluklar(Harekete geçme, adaptasyon, iletişime geçme..vs) yaşayan çocuğunuza içinde bulunduğu ortamda sağlıklı, mutlu ve hayata hazır bireyler yetişmesi için doğru davranışlar kazanması için aile olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğine ilişkin bir takım önerilerimiz olacaktır. Başta sabırlı olmak, tutarlı olmak ve hoşgörülü olmak adı altında oluşturduğumuz başlıklar aşağıda verilmiştir.
1. Her çocuğun öğrenme süresinin ve şeklinin farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
2. Çocuğun sınıfta başarılı olabilmesi için öğretmen-veli işbirliği çok önemlidir. Ayrıca çocuğunuzun ev çalışmaları doğru etkinliklerle desteklenmelidir.
3. Ödül başarıdan önce değil hemen sonra verilmelidir. Çocuğa verilecek ödül başarıdan önce verilirse başarının gelme süreci uzatılmış ya da imkânsızlaştırılmış olabilir. Çünkü çocuk amacına ulaşmış olacak ve ödül önemini yitirecektir.
4. En güzel ceza çocuğu sevdiği bir şeyden (oyuncakları ile oynamak, çizgi film izlemek, bisiklete binmek, arkadaşı ile gezmeye gitmek….)mahrum etmektir.
5. Çocuğunuza yaptığı hatayı cezası bittikten sonra defalarca hatırlatmayın hatta unutun.
6. Çocuğunuza yüksek sesle konuşmayınız.
7. Çocuğunuzla göz kontağı kurarak konuşunuz.
8. Öğrenme ve korkunun bir arada olamayacağını unutmayınız.
9. Çocuğunuzun başarıları küçük olsa da gözden kaçırmayınız.
10. Çocuğunuza verdiğiniz sözleri mutlaka tutun.
11. Çocuğunuza öğrenmekte zorluk çektiği konuyu basitten zora, somutta soyuta sıralayarak veriniz.
12. Çocuğunuzu kardeşleri ve yaşıtları ile asla kıyaslamayınız. Bu onu rencide edecek ve onurunu kıracaktır. Dolayısı ile de özgüveni büyük oranda sarsılacaktır.
13. Çocuğunuza göstereceğiniz aşırı sevgi onu gevşek ve disiplinsiz bir eğitime sürükleyebilir.
14. Aşırı koruyucu ailelerin çocuklarının nevrotik davranışlar sergilediği unutulmamalıdır.
15. Çocuğunuz için aldığınız herhangi bir kararda eşinizle tutarlı bir tutum sergilemelisiniz. Kararınız yanlışsa ve eşiniz sizi uyarıyorsa bile bunu çocuğunuza hissettirmeden yapmalısınız.
16. Çocuğunuzu cesaretlendirin. Sözel pekiştireçlerle onu destekleyin ve ona yanında olduğunuzu hissettirin.
17. Çocuğunuzun da sosyal bir çevresi olabilir hatta olması için elinizden geleni yapmalısınız. Bu sosyal çevre onun özgüvenini, akademik başarısını ve ruh sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.
18. Evde yapabileceği işlerle ( Her gün ekmek almak, masayı hazırlamaya yardım etmek, yatağını ve kıyafetlerini düzeltmek, oyuncaklarını ve kitaplarını toplamak….. vs) çocuğunuza sorumluluk vermelisiniz. Yapamayacağı işlerden kesinlikle kaçınınki başarısızlıkla yüzleşmesin.
19. Ona başarabildiklerini göstermesi için şans vermelisiniz. Onu dinlemelisiniz ki size ulaşabilsin.
20. Çocuğunuza zaman ayırmalısınız. Sizinle vakit geçirmek ona verdiğiniz önemi gösterecek ve onu mutlu edecektir.
21. Çocuğunuzu övmekten, okşamaktan, öpmekten ve gülümsemekten çekinmeyin çünkü bu onun ekmeği, suyu ve havasıdır.
22. Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine izin verin. Onu dinlemelisiniz ki size ulaşabilsin.
23. Anne babaların birbirlerine karşı olan davranışlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü anne ve baba bu davranışları ile çocuğuna model olduklarını unutmamalılardır.
24. Ben dili kullanın. ( Ben olsaydım__________yapardım. Ben olsaydım__________diye söylerdim. Vs….)
25. Çocuğunuz çevresi tarafından beğenilmeyen bir davranış sergilediğinde “HAYIR!” yerine “EVET!” ilişkisi kurulmalıdır. Bu iletişim şekli çocukla çevresi arasında olumlu bir köprü kuracaktır ve çocuk kabul gördüğünü anlayacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuklar ve Aileleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fulya CAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fulya CAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fulya CAN Fotoğraf
Fulya CAN
İzmir
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fulya CAN'ın Makaleleri
► Özel Çocuklar ve Aileleri Psk.Dnş.Ömer MENTEŞE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuklar ve Aileleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:46
Top