2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Dökülmesi ve Çareleri: Saç Ekimi, Saç Mezoterapisi, Saç Nakli, Fue Tekniği
MAKALE #6049 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Kasım 2010 | 7,181 Okuyucu
Hayatın Adaletsizliklerinden Biri
Saç Dökülmesi ve Çareleri : Saç ekimi, Saç mezoterapisi


Saç kayıplarının doğal nedenleri (beslenme, mevsim geçişleri, doğum vs.) olabileceği gibi; kökeninde stres veya bazı hastalıklar da olabilir. Saçlarımız büyüme evresini tamamladıktan sonra dökülür. Günlük ortalama 100 tel saç dökülmesi normal sayılabilecek bir rakamdır. Çünkü; dökülen saçların yerine zaten saç çıkıp uzamaktadır. 100 tel saçın üzerindeki kayıplarda saç dökülmesinden bahsedebiliriz. Saç dökülmesi diye tabir edilen yoğun saç kayıplarında mutlaka takip, sorgulama ve belli analizlerle sebep bulmaya yönelik bir yol izlenmelidir. Daha önce de bahsetmiş olduğum gibi; temelinde herhangi bir rahatsızlıkta yatıyor olabilir. Hormonal bozukluklar, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, demir,çinko eksikliği vs.


Tıpta Androgenetik Alopesi denilen erkek tipi saç dökülmesi en sık rastlanan saç kaybı nedenidir. Saç kaybı ne kadar erken başlarsa, kellik gelişmesi de zamanla o kadar hızlı olmaktadır. İlk olarak 20’li yaşlarda baş gösteren saç kayıpları 25 yaşa kadar erkeklerin %30 unda, 50’li yaşlara gelindiğinde ise %60’ında görülmektedir. Erkek tipi saç dökülmelerinin asıl sebebi genetik faktörlerdir. Bu tip saç dökülmeleri saç mezoterapisi ile tedavi edilebileceği gibi saç ekimi ile de kesin çözüme kavuşturulabilir.

Başlangıç evresindeki saç kayıplarında yani henüz seyrelme yeni başlamışken bir takım ilaçlar ile belli oranlarda fayda sağlamak mümkündür. Ayrıca bu dönemde saç hijyeni daha fazla önem kazanmakta olup kaliteli şampuan ve tarak kullanımı gerekmektedir.

Saç mezoterapisi nedir? Kimlere uygulanır?

Saç derisinin orta tabakasına uygulanan bir işlem olup; saçın ihtiyacı olan vitaminlerin, minarellerin, proteinlerin, …. saçlı deri içine 2 veya 4 mm’lik özel iğneler ve bir enjektör vasıtasıyla direkt kıl köklerine verilmesine dayanır.

Yıpranmış ve cılızlaşmış saçları canlandırıcı, kalınlaştırıcı ve sıkılaştırıcı etkisi ile henüz tam açılmamış fakat seyrekleşme başlamış saç kayıpları durumunda uygulanmaktadır. Saç mezoterapisinde fayda sağlanabilecek dökülmeler arasında; strese bağlı, mevsimsel, metabolik nedenli saç dökülmeleri ve gebelik sonrası ani saç dökülmeleri sayılabilir. Yan etkilerinin azlığı, bölgesel uygulama imkanı sağlaması, etkilerinin kısa sürede alınması ve maliyetinin düşük olması gibi avantajları vardır.

Genetik ve hormonal saç kayıplarında bu yöntem destekleyici tedavi olarak tercih edilebilir.

Saç mezoterapisinde kişiye göre değişen karışım içerikleri oluşturmakta bu nedenle bu işlemi; kullanılan ilaçların farmakolojik özelliklerini, birbirleriyle olan etkileşimlerini ve yan etkilerini iyi bilen uzman hekimler yapmalıdır.

Saç mezoterapisi ilk ay haftada 1 seans, ikinci ay 10 günde 1 seans ve sonra ayda 1 seans olmak üzere toplam 10-12 seans arasında gerçekleştirilir. Olumlu değişiklikler beşinci seanstan sonra görülmeye başlar.

Saç ekimi (saç nakli) nedir?

Saç Ekimi (saç nakli) olarak tabir ettiğimiz işlem aslında bir doku naklidir. Kişinin kendi dokusunun kendine nakledilmesidir. Uygun kök alınıp, uygun zemine ve doğru işlem yapılarak transfer edildiği takdirde doğal saç artık hayal olmaktan çıkmıştır.

Temel olarak saç nakli, genetik olarak dökülmediği bilinen ensenin üst bölümünde kalan ve her iki kulak arasında yer alan saçlı deri alanından alınan saçların incelmiş ya da tamamen açılmış bölgeye taşınması işlemidir. Saç nakli işleminde verici ve alıcı alana lokal anestezi uygulanır.

Saç ekiminde uygulanan yöntemeler

1. FUT (Folliküler Ünite Transplantasyonu): Dökülmeye karşı en dayanıklı saçların bulunduğu ense bölgesinden ihtiyaç miktarına göre 10-20 cm uzunluk ve 1-2 cm genişliğinde şerit şeklinde saçlı deri adacığı çıkarılır. Çıkarılan bu saçlı deri adacığı içinde 1 ile 3 adet kıl kökü içerenler küçük parçalara ayrılır. Bu parçalara mini greft ve ya mikro greft denilir. İşte mikro greft denilen parçaların alıcı bölgeye nakledilmesi işlemine FUT denir.

Deri adacığının alındığı ense bölgesi, yara dudakları birbirine dikilerek kapatılır. İşlem lokal anestezi altında ve ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir.

2. FUE( Follikiler Ünite Ekstraksiyonu): Saç ekiminde son dönemde en fazla tercih edilen saç ekim yöntemidir. Bu yöntemle, mini ve ya mikro greftler özel mikro aletlerle ense bölgesindeki saçlı dokudan saç kökleri tek tek alınarak saçsız alana nakledilmektedir. FUE yöntemini kısaca, lokal anestezi altında saçlı doku alınmadan ve neşter kullanılmadan; kesi, dikiş izi olmadan, saç köklerinin tek tek alınması ile uygulanan bir teknik olarak tanımlayabiliriz. Sadece ense bölgesi dediğimiz başın arka kısmından değil yan bölgelerden de saç almak mümkündür. Ayrıca bazı kişilerde vücut kılları transplantasyona uygundur. Bu kişilerde göğüs, sırt ve karın bölgesinden alınan kıllar kafaya nakledilebilirler. Bu sayede bir seansta ekilebilen greft ve saç teli sayısı daha fazla olabilmektedir.

Fue Tekniginin Avantajları
  1. Neşter kullanılmaz, bu nedenle de dikiş gerektirmez.
  2. Yara izi kesinlikle bırakmaz dışardan herhangi bir şey gözle gözükmez.
  3. İyileşme süreci çok kısadır. Operasyondan hemen sonra hemen normal aktivitelere başlanabilir.
  4. Sonuçlar oldukça doğaldır.
  5. Estetik cerrahi yüzeysel olduğundan kısa süreler içinde birkaç uygulama yapılabilinir.
  6. Vücut kıllarının tamamının nerdeyse kullanılabilirliği söz konusudur.
  7. Verici bölge kısıtlaması olmamasından dolayı alıcı bölgelerde istenilen yoğunluğa erişilebilmesi.
Saç ekimi operasyonu ortalama 6-8 saat kadar sürer ve FUE tekniği ile kişi aynı gün sosyal yaşantısına geri dönebilir. Operasyon sonrası kafaya bir bandaj yapılır. Bu bandaj bir şapka veya bereyle kamufle edilebilir. İki gün içinde günlük hayatına dönebilir.
Ekilen saçlar kısa bir süre sonra hasta başını yıkadıkça dökülürler. Üç ay sonra yeni saçlar çıkmaya başlar. Altıncı ayda yaklaşık 1,5 cm uzunluğa ulaşabilirler. Dokuzuncu ayda ekilen saçların %90' ı çıkmış olur. Yeni saçların çıkması bir yıla kadar devam eder. Ekilen saçların yaklaşık %15 kadarının tutmaması ise normal bir durumdur.

Kimler saç ekimi için uygun adaydır?

Saç nakli için en uygun grup erkek tipi saç dökülmesi olan kişilerdir. Başka tip saç dökülmeleri de vardır. Ekime karar vermeden önce kişinin kullandığı ilaçlara, geçirdiği ve ya geçirmekte olduğu bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığına, bu durumun geçici olup olmadığı gibi durumlara bakılmalıdır. Bu gibi durumlarda ilgili branş hekimlerinin konsültasyonuna ihtiyaç vardır.

Saç ekimi için başvuran herhangi bir kişinin bu işleme uygun bir aday olup olmadığı ekim işlemini yapacak uzman hekimin muayene sonucunda karar vereceği bir durumdur.

Tüm saydıklarımız arasında aslında en önemlisi ve unutulmaması gereken durum; saç ekimi bir cerrahi işlem yani bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyathane koşullarında ve bir estetik-plastik cerrahi uzmanı ve deneyimli uzman ekibi ile yapılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Dökülmesi ve Çareleri: Saç Ekimi, Saç Mezoterapisi, Saç Nakli, Fue Tekniği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Kaş Dökülmesi ve Saç Dökülmesi Guatr Habercisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Saç Mezoterapisi Dr.Emrah ÇİNİK
► Saç Nakli ve Restorasyonu Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
► Kornea Nakli - Keratoplasti Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Sperm Donasyonu (Nakli) Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Saç Dökülmesi ve Çareleri: Saç Ekimi, Saç Mezoterapisi, Saç Nakli, Fue Tekniği' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:55
Top