2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Biyonik Kulak (Koklear İmplant)
MAKALE #7823 © Yazan Op.Dr.Abdullah AHMED | Yayın Kasım 2011 | 5,740 Okuyucu
Biyonik kulak ile duymayan kulak artık duyabilecek

Dünyada doğan her bin insandan biri sağır doğmaktadır. Hemen hemen eşit sayıda insanda ise hayatının ilerideki dönemlerinde sağırlık gelişebilir.


Koklear implant ileri-çok ileri işitme kaybı olanlarda kısmi duymayı sağlayan elektronik bir araçtır. Koklear implant, hasarlı iç kulak fonksiyonunun yerine getiren bir elektronik bir cihazdır. Seslerin şiddetini yükselten işitme cihazlarının aksine, koklear implantlaar beyine ses sinyalleri sağlamak için iç kulağın hasarlı parçalarının işini yapar.

Normal Duyma

Kulak üç bölüme ayrılmıştır; Dış, Orta, İç kulak. Her bölümün kendi içinde önemli fonksiyonları vardır. Ses dalgası ilk önce kulak zarını titreştirir. Bu titreşim orta kulaktaki küçük kemikçiklere aktarılır. Çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri bu titreşimi iç kulağa burada işitmeyi sağlayan organ olan koklea’ya aktarırlar. Koklea’daki titreşim buradaki 16.000 saçlı hücreyi uyarır. Bu saçlı hücrelerin hareketi elektriksel bir uyarım oluşumuna yol açar. Oluşan bu karmaşık elektriksel uyarımlar beyinde ses olarak algılanır.

İşitme Kaybının Tipleri

Eğer dış veya orta kulakta bir engel varsa bu iletim tipi işitme kaybına yol açar. Bu tip kaybın altında pek çok neden olabilir ve ilaçla veya cerrahi girişimlerle tedavi edilebilirler.

Eğer işitme kaybının nedeni iç kulaktaki bir problemden kaynaklanıyorsa buna iç kulak tipi işitme kaybı denir. Genellikle neden saçlı hücre hasarıdır ve ilaçla tedavi edilemez.

Koklear İmplant Nasıl Çalışır?


Koklear implant’ın amacı çalışmayan saçlı hücreleri geçip doğrudan duyma sinirinin uyarılmasını sağlamaktır. Koklear implant bir mikrofon, bir sinyal üretici ve bir veya daha çok elektrodu bulunur. Mikrofon ve sinyal üretici bir işitme cihazı gibi vücudun dış kısmına yerleştirilir. Vücudun dış kısmında alıcısı olan bir transmiter veya derinin dışına taşan kulağın hemen arkasındaki bir konnektör kullanılabilir. Her ikisinin de amacı sinyal üreticisi ile elektrodlar arasında direkt bir ilişkiyi sağlamaktır. Elektriksel uyarılar vücudun içine yerleştirilen elektrodlara gönderilir. Elektriksel uyarılar işitme sinirini uyarır ve bu sinyal beyine gönderilir. Ve bunlar beyinde ses olarak algılanır.

Koklear İmplant Kimlere Uygulanır?


Koklear implant işitme cihazlarından yararlanamayanlar için planlanmıştır. Adaylar en az 2 yaşında veya daha büyük olmalıdır.
Koklear implant, her iki kulakta ileri-çok ileri derecede sensörinöral ( ileti tipi olmayan) işitme kaybı olan ve işitme cihazından yarar görmeyen kişilerde aşağıdaki kriterlere haiz olması halinde uygulanır;
. Pre-lingual (konuşmaya başlamamış çocuklarda) işitme kaybı olan çocuklarda (işitme cihazı hiç kullanmamış olanlar da dahil dört yaşını tamamlayıncaya kadar koklear implant uygulanır.
. Dört yaş üzeri pre-lingual işitme kaybı olan çocuklarda kronolojik yaşla konuşma yaşı arasındaki fark dört yıldan az ise koklear implant uygulaması yapılır.
. Post-lingual ( konuşmaya başladıktan sonra ) işitme kaybı olanlarda koklear implan uygulanır, ancak hiç işitme cihazı kullanmamış post-lingual işitme kaybı olanlarda 10 (on) yıl geçmesi halinde koklear implant uygulanmaz.
. Menenjit sonrası oluşan işitme kaybı.
Koklear implant uygulaması sonrasındaki eğitimin takibi mutlaka yapılması gereklidir.

Koklear İmplantasyon Cerrahisi


Koklear implantasyon cerrahisi genel anestezi altında yapılır. Kulak arkası yapılan bir kesi ile posteriyor timpanotom yaplırarak aparat cilt altına ve elekrod probu da kokleada ki oval pencereye açılacak bir deliğe yerleştirilir. Bilgisayarla cihaz test edildir ve kesi yeri estetik yöntemle sutur edilir. Operasyon yaklaşık 1.5 ile 2 saat sürer.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Biyonik Kulak (Koklear İmplant)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Abdullah AHMED'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Abdullah AHMED'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah AHMED Fotoğraf
Op.Dr.Abdullah AHMED
Ankara
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Abdullah AHMED'in Makaleleri
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kulak Estetiği, İple Kulak Estetiği Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Kulak Çınlaması Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Dış Kulak Hastalıkları Prof.Dr.Selçuk ONART
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Mert BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Biyonik Kulak (Koklear İmplant)' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:19
Top