2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant
MAKALE #8893 © Yazan Dt.Burak BAYRAK | Yayın Nisan 2012 | 4,068 Okuyucu
Normal şartlarda hastanın kemik yapısı uygun ise ortalama 8 adet implant ile sabit diş yapılabilir. Kaç implant yerleştirileceği ise panaromik röntgen ya da CT denilen gelişmiş görüntüleme yöntemleri ile belirlenir. Tüm bu tetkiklerin sonunda çene kemiğine istenilen sayıda implant konulamayacağı sonucu çıkabilir. Bu şu anlama gelir;

Dişlerinize örneğin 2 ila 4 implant yerleştirilip üzerine yine takmalı çıkarmalı hareketli protez yapılır.

Ancak yine belli açılarla yerleştirilen 4 implant sistemleri üzerine sabit diş yapılabilir. Buna All on 4 yöntemi denilmektedir. All on 4 implant uygulaması için detaylı gelişmiş görüntüleme sistemlerinden faydalanılır. Cerrahi aşamaya geçmeden önce birçok rehber aşamalar bilgisayar teknolojileri ile hazırlanır.

Hangi vakalar All on 4 için uygundur?

- Kemik miktarı az kalmış olan hastalarda.Hastanın alt çene ön bölgesinde en az ve 5mm. eninde kemik olması gerekir.

- Hastanın diş sıkma gibi çenelere aşırı yük getiren alışkanlıklarının olmaması

- İmplant uygulanmasını engelleyen herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan hastalar

- Fazla sayıda implant konulmasını istemeyen, tek seansda implantlarının yerleştirilmesini isteyen hastalarda.

İmplant planlamasında en önemli amaçlardan biri de ideal estetik için dişlerin nereye yerleştirilmesi gerekliliğidir. Bazı durumlarda impant yerleştirilmek istenen bölgede kemik yapısı uygun olmayabilir. Eğer ideal bir estetik isteniyorsa (burada dişlerin simetrik olabilmesi için bu çok önemlidir ) kemikte ve dişetinde bazı operasyonların yapılmasışarttır. Hastanın estetik beklentisine göre bu operasyonlarla implant için yeterli kemik oluşumu ve dişeti oluşumu sağlanır. Bilgisayarlı tomografi teknikleri ile hastanın 3 boyutlu çene görüntüsü elde edilir. İmplantların gelmesi gereken yerler programda işaretlenir. Kişinin yüzüyle uyumlu estetik dişlerin yapılması implant cerrahisine başlanmadan önce belirlenmiş olur.

Diş implantında en önemli estetik sorun; gülümsediğinizde dişetlerinizin görünüyor olmasıdır. Burada implatın üzerine konulan porselen dişin doğallığı ve simetrisi çok önemlidir. Bazı durumlarda eğer çok dikkat çekmiyorsa, kemikte çok fazla işlem yapmamak adına hafif asimetriler de kabul edilebilir.


İmplant titanyumdan yapılmış gri bir metal olduğundan dişetinizin tipi çok ince ise hafif gri yansımalar olabilir. Dişeti kalınlığınız 1.5 mm.den az ise bu tipe girer ve çok hassas dişeti olduğundan çekilmeler bile görülebilir. Dişeti kalınlığınız normal ve üstünde ise böyle bir sıkıntı oluşmaz.

Eğer dişetleriniz çok görünüyorsa gingivektomi denilen operasyon da implant cerrahisinden önce önerilebilir.

Dudak yapısı da çok önemlidir. Çok ince dudak yapısından dolayı dişetleri çok görünüyorsa gerektiğinde plastik cerrahiden de yardım alınabilir.

Diş implantında diğer bir sorun ise dişeti çekilmeleridir. İmplant yerleştirilmeden önce dişetleriniz mutlaka tedavi edilir. Bazen de implant cerrahisi sırasında dişetinde estetik düzenlemeler yapılabilir.

Aslında implant yerleştirmede en önemli konu yeterli kemiğin olmaması ve onun getirdiği estetik sorunlardır. Kemik ne kadar ideal ve simetrik ise yapılacak implant diş de o kadar estetik olacaktır. Ancak dişinizi yıllar önce kaybetmişseniz ,genelde kemiğinizde erimeler olmuş olduğu için önce o bölgede kemik yapımının desteklenmesi gerekir.
İdealde çekilen her dişin yerine kemik grefti denilen kemik oluşumunu uyarıcı maddeler konulup implant yapılmasıdır.

İmplant hastalarında bir başka sorun ise, çok sayıda diş kaybı olanlarda dişeti papili dediğimiz iki dişin arasındaki üçgen şeklindeki dişetinin kaybolmasıdır. İmplant cerrahisi sırasında ve üst porselenini yapım sırasında papil oluşturmaya yönelik teknikler uygulanır.

İmplant cerrahisi ve üst porselen estetiği teknikleri çok kapsamlı bilgi ve deneyim gerektirir. Ülkemizde diş dokusu ve dişeti kaybına yönelik koruyucu önlemlerin alınması çok daha aciliyeti olan konulardır. Diş eksiği sayısının fazla olduğu ve bu sayının gün geçtikçe arttığı toplumumuzda implant temel tedavi yöntemlerindendir.

Diş Hekimi
Burak Bayrak

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Burak BAYRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Burak BAYRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak BAYRAK Fotoğraf
Dt.Burak BAYRAK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Burak BAYRAK'ın Makaleleri
► İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplant Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
► İmplant Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir? Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İmplant' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:23
Top