2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Futbol Hakemlerinde Görülen Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları
YAZI #1482 © Yazan Fzt.Eren Mehmet BOZOĞLU | Yayın Ağustos 2012
Futbol hakemlerinde görülen kas-iskelet sistemi yaralanmaları
Eren Mehmet Bozoğlu, Semih Zengin, Nurullah Büker, Nihal Gelecek
Dokuz Eylül Ü, Fizik Tedavi ve Rehab YO, İzmir

Amaç: Çalışmanın amacı, futbol hakemlerinde görülen kas-iskelet sistemi yaralanmalarını belirlemek ve aktif hakemlik süresinin yaralanmalara etkisini araştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya, İzmir İli Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’ne (TFFHGD) kayıtlı farklı klasmanlarda hakemlik yapan, yaş
ortalaması 25.4±5.7 yıl, aktif hakemlik süresi ortalaması 4.6±3.7 yıl olan toplam 130 futbol hakemi dahil edildi. Hakemlerin kariyerleri boyunca meydana gelen kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hakemlik yapmalarına engel olacak kas-iskelet sistemi ağrısı ile ilgili bilgiler, hakemlerin doldurduğu formlarından elde edildi. Sonuçlar: 57 hakemin kas-iskelet sistemi yaralanmasına maruz kaldığı ve aktif hakemlik yapılan sürenin 1 ile 18 yıl olduğu belirlendi. En çok yaralanan bölgenin ayak bileği (% 44) olduğu ve sonra diğer bölgelerden sırasıyla diz (% 31) ve lumbal bölgenin (% 12) yaralandığı görüldü. Aktif hakemlik yapılan süre ile kas-iskelet sistemi yaralanması ve ağrı arasındaki ilişki incelendiğinde, aktif hakemlik süresinin yaralanma ve ağrı üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü (p>0.05). Tartışma: Sonuçlarımız futbol hakemlerinde en fazla kas-iskelet sistemi problemlerinin hakemlik yapılan süreden bağımsız olarak ayak bileği, diz ve lumbal bölgede meydana geldiğini gösterdi.

Musculoskeletal ınjuries in football referees Purpose: The purpose of this study was to investigate musculoskeletal injuries and to determinate relationship between active years in referees and injuries in football referees. Methods: A total of 130 referees, members of Turkish Football Referees Society in Izmir were included in this study with mean age 25.4±5.7 years and mean active years in referees 4.6±3.7 years. The information about musculoskeletal injuries and pain collected from assessment forms filling by referees. Results: It was determined that 57 referees of them had to musculoskeletal injuries and total active referees years of the players were between 1-18 years. Ankle injuries (44%) were found at higher rates compared to the injuries in the other body parts in football referees and other injury rates was determined as knee (31%) and low-back (12%) respectively. When the relationship of musculoskeletal injuries and pain, and active years in referees investigated, no significant relation was found (p>0.05). Conclusion: Our results showed that the musculoskeletal injuries of
ankle knee and low-back occurs frequently in football referees independent active referees years.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Eren Mehmet BOZOĞLU'nun Makaleleri
► Yüz İskelet Restorasyonu Dr.Güner UYSAL
► El Yaralanmaları Op.Dr.Onur SAKA
► Omurilik Yaralanmaları Dr.Kenan KIBICI
► Dizde Bağ Yaralanmaları Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Futbol Hakemlerinde Görülen Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:26
Top