2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahramanımız Diş Hekimleri..
YAZI #1521 © Yazan Dt.Tuba Uluneke UYGUN | Yayın Eylül 2012
Kadın diş hekimleri, yüzlerinin büyük bölümünü kapatan maskeye rağmen, açıkta kalan renk renk gözleriyle, kimi zaman safir, kimi zaman zümrüt, kimi zaman bütün renklerde pırlanta gibi ışıldayan değerli taşların ışıltısıyla bakarlar hayata. Gözlerinden çıkan ışıltı, şifa bekleyenlerin ağrılarının ve üzüntülerinin giderilmesinde ilk etkili olan ilaçtır sanki. Maskelerinin altından bile gülümsemelerini hissedebilirsiniz onların. Gözbebekleri ve gözkapakları şifa dağıtırken, dudakları hareket etmese de konuşur onların yerine sizinle.
Sesleri çocuk hastalarıyla konuşurken annedir, hastalarını sakinleşirmeye çalışırken romantik bir şarkı gibidir, verdiği öğüdü tutmayan hastanın ızdırabıyla kendi de üzülürken otoritedir, kimi zaman koltuktaki hastasının anlattığı dertlerinin üzüntüsünden büzülen dudaklarından ağlamaklı bir sesle ama mutlaka güzel ve sakinleştirci sözler dökülür. Yanlarına dertli gelip, ruhunu dinlendirip çıkanların koltukta bıraktıkları üzüntülerine rağmen, umutlarını hiç kaybetmeden o koltuğa yeni oturacak hastanın derdine çare aramaya başlarlar.

El aletlerini cımbız, rimel veya ruj tutar gibi tutsalar bile, ağızların içinde yarattıkları eserlerle yetenekli mimarlar gibi bitirirler işlerini. Ufak tefek olanları bile, kendisinin üç katı cüssede birinin alt yirmiliğini çekerken, ilahi bir kuvvete bürünür. Artistik dolgular yaparlar, sanat filmi gibi radyografik filmler çekerler, ışıl laminalarla, pırıl pırıl zirkonlarla, diş eti cerrahisiyle, implantla ve çeşit çeşit mesleki uygulamalarla güvenle gülümsetirler hastalarını. Kimi zaman hiçbir işleme ihtiyaç duymadan, bir genç kızı aslında ne kadar güzel olduğuna ve istediği protetik işlemler yerine sadece ağız hijyenini düzelterek daha da güzelleşeceğine ikna ederek, koruyucu önleyici tedavi bile tatlı dilleriyle yapabilirler kadın diş hekimleri.

Kadın diş hekimleri her zaman çalışkan ve süslü öğrenciler gibidir. Yenilikleri takip ederler, meslek içi eğitime, kendisini geliştirmeye önem verip hep daha iyi bir hekim olmaya çalışırken, bir yandan değişen mevsimde yapacağı alışverişini de planlar. Kendi emekleri ile kazandıkları paralar ile gönüllerince alışveriş yaparken kendileriyle gurur duyarlar. Spor takımlarından da anlarlar, yeni çıkan akıllı tencereleri de bilirler, interneti ister mesleki olarak kullanırlar, ister yemek tarifi öğrenmek için kullanırlar. Bazıları annedirler, işleri biter bitmez evlatlarına koşarlar. Evde de bir melek gibi ailelerine mutluluk vermeye devam eder, emek harcarlar. Sırtları, başları ağrıyor diye uzanıp evde yatmazlar hiç. Bu yüzden emeğin anlamını da en iyi onlar bilirler. Ellerindeki kompozit tabancasının kendilerine yakışan uyumuna rağmen, ''tabanca'' kelimesini hiç sevmezler ve bu dünyada bir tek ''şiddetin sebebini'' anlamazlar....

Onlar, yüzlerinin büyük bölümünü kapatan maskeye rağmen açıkta kalan gözleriyle, kimi zaman bir dalgıç gibi derinlerde gezinirken, kimi zaman değerli taşları işleyen sanatçılar gibi hemen gözlerinin önündeki eserlerini işlerken; hiç yılmadan hedefine ulaşıncaya kadar, neredeyse mitolojik tanrı heykelleri gibi saatlerce ve kusursuz bir şekilde dişlere bakarlar.

Erkek diş hekimleri mimardırlar. Bazen ağızdaki harabeleri restore ederler; bazen bomboş ağızlara harika eserler tasarlayıp yaparlar. Bazen mühendistir onlar. Hem de sönmüş kireci sadece yapı malzemesi olarak değil, kalsiyum hidroksit olarak dentin ve pulpa üzerindeki etkileri ile de bilirler. Ağızlara köprüler nereden nereye yapılacak, implantlar nereye konulacak diye düşünürken, bir yandan da hastaların bitmek bilmeyen sorularına bir derviş sabrı ile cevap verirler. Sonsuz posterior boşluklu ağızlara neden implant yapmadan sabit protez yapılamayacağını anlatırken bahsettikleri fizik kuralı bilgileri ile değme inşaat mühendislerine taş çıkarırlar. Ünitlerinin bir yeri arızalandığında hemen morallerini bozmaz, hemen sorunun kaynağını ararlar. Gün içinde kimi zaman elektrik arızalarını tamir ederler; kimi zaman ellerinde bir kompozit tabancasıyla ve bir parça kompozitle kliniğin kapı kolunu tamir ederler.

Erkek diş hekimleri sporcu ruhludur. Kimi denizlerin derinliklerine dalmayı sever, kimi kayak ya da snowboard yapar, kimi motosiklet ya da yelken tutkunudur, kimi futbolcu, kimi atışçı, kimi de golfçudur. Aralarında hiç spor sevmediğini söyleyenleri bile bütün gün güçlenmiş kol kaslarıyla hünerlerini gösterirler. Bazıları da doğuştan sanatçıdır. Sazlarının tellerini titretirken, gitarının penasını adeta dans ettirirken ya da bir kanunun akordunu yaparken görebilirsiniz onları. Değme şairler gibi şiir, yazar gibi dokunaklı yazılar yazanları vardır erkek diş hekimlerinin arasında.

Mutfakta bile diğer erkeklerden çok daha başarılıdırlar yetenekli ellerini konuşturduklarında. Bazıları modacı kadar bilgilidir, hastaları ya da kadın meslektaşlarına moda tavsiyeleri verebilecek kadar görsel algıları vardır. Dekorasyondan ve renklerden bir iç mimar gibi haberdardır bazıları kendi kliniklerini özenle hazırlatırken. Erkek diş hekimleri, hastalarının en güvenilir danışmanı, en iyi sırdaşıdırlar ihtiyaç duyulduğunda. Erkek diş hekimleri, erkeklerin de hassas olabileceğini, erkeklerin de acıları dindirebileceğini, incitmeden, acı vermeden güzellikler katabileceğini diğer insanlara umutla ve sevgiyle kanıtlarlar.

Kadın Diş hekimleri..Erkek Diş hekimleri… Onlar ''iyi ki'' varlar....
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuba Uluneke UYGUN Fotoğraf
Dt.Tuba Uluneke UYGUN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Tuba Uluneke UYGUN'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kahramanımız Diş Hekimleri..' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Ağız Kanserleri Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top