2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soma da Göz Göre Göre..
YAZI #2109 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Haziran 2014
YÜZDE 85’İ KAYITDIŞI

Çocuk işçiler*Madende çalışan çocuk işçiler
Kayıtdışı Çalıştırılma Oranı*83%*85,50%
Haftada Çalışılan Ortalama Saat*47 saat*32 saat
Aylık ortalama net kazanç*410 TL*226 TL
Kaynak: TUİK, 2012 Hane Halkı İşgücü Anketleri

SOMA FACİASI, her türlü faciada olduğu gibi yüreğimizi dağladı. Bir süre herkes bu konu ile ilgilendi ve ilgilenmeye devam ediyor olsa da gün geçtikçe ilk günkü sıcaklığını koruması mümkün değil. Günlük yaşam şartlarına uyum ve yapılması gerekenler var. Kayıplarımıza Allah tan rahmet; ailelerine, yakınlarına çok büyük sabırlar diliyorum. Bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamak ve gereken önlemlerin alınması en önemli dileğimiz.. Ocaklar söndü ve ailelerin direkleri yıkıldı..

Yukarıdaki istatistikte, benim dikkatimi en fazla kayıtdışı çalıştırılma çekti. Çocukların çalıştırılması yasalarla belirlenmiş olsa da KAYITDIŞI lık en önemli konu. Neden kayıtdışı? Ucuz işçilik, yasak- ki çocuk gelişimine, ruh sağlığına, aile ilişkilerine ve dolayısıyla toplum geleceğine zarar veren bir yaklaşım. Çocukların haklarını koruyabilmek gibi güçlerinin olmamasından yararlanma, baskı ve zorla çalıştırılmaya açık halde olmaları ve ezici güçten korkmaları.. Aileye minik ellerinin katkıda bulunması için bekleyiş, beklenti, onlardan medet ummak..

Oysa çocukluk bir daha geri gelecek mi? Hep en güzel anılar, en kötü anılar hiç unutulmadan yaşam boyu bizimle birlikte yaşamamakta mıdır? Yetişkin olunduğunda bu izler önümüze her zaman çıkıp, ''çocukluğuna dönelim orada sorun vardır'' yaklaşımı içinde olmuyor muyuz? Kişinin çevresine yaklaşımları, çocuğunu olumsuz etkilemiyor mu? Bakıyorsunuz, sorun çocukta değil; anne ya da babasında !!

Soma da olduğu gibi birçok çocukta yetişkinliğe adım atamadan hayatları pahasına ailelerine katkıda bulunuyor. Bedelini hayatları ile ödüyor.

Gelir dağılımında dengesizlik ve kazanç elde eden kişilerin ''hep bana, daha fazlası gerek, yetmez'' tarzındaki yaklaşımları, belli bazı meslek grubundaki kişilerin KAYITDIŞI ve fazla kazançları dikkate alınması gereken hususlar. Kazanç, işle ilgili yaşamsal iyileştirilmelerde kullanılabilmeli, hep kazanç hanesi iş sahibine olmamalı.

Kayıtdışı olma durumu birbirimizi yakın takiple çözebiliriz. Bana ne? Onun çocuğu.. yaklaşımı içinde olmasak, yasakları '' boşuna yasak değil; mutlaka bir sebebi var'' şeklinde gerçekçi olarak algılasak, çocukları iş gücü olarak düşünmesek, tehlikeli durumları sıradanlaştırmasak ( hergün madene iniyoruz, bir şey olduğu yok), ilgili mercilere bildirimde bulunabilsek. Yasalarla, çocukların maden gibi ağır işlerde çalıştırılmaları yasaklanmıştır. 14 yaşından büyük çocuklar ise hafif işlerde çalışabiliyor.

Bazı hususlara sahip çıkabilmek, benimsemekle olur. İçselleştirilme için gündemde tutulması gerekiyor. Bazı önemsemediğimiz, ama hangi emeklerle elde ettiğimizi düşünmediğimiz pek çok şeyi sıradan olarak görüyoruz. Kömürü fiatını ödeyip alıyoruz ama insan gücünün en ağır şartlarda kullanıldığını düşünmüyoruz. Ölmeden mezara girmekle eş değer olduğunu, gün, güneş görmeden madencilerin yaşamlarını yerin metrelerce altında geçirdiğini aklımıza bile getirmiyoruz.

Olanakların artırılması, insan sağlığı ve yaşamına değer verilmesi, gelir dağılımında dengesizliklerin gözden geçirilmesi önemsenmesi gereken hususlar..

Soma da aileler yok oldu, babalar ölmedi sadece.. En önemli destek annelere sağlanmalı ve psikolojik yardım verilmeli ki çocuklarına yansıması pozitif olabilsin, olabildiği kadarıyla..Uğraşı terapileri, yakın sevgi ve ilgi, dayanışma, yalnız olmadıklarının hissettirilmesi gerek. Burada dokunarak ve sarılarak destek vermenin önemini unutmamak gerekir.

Çocuklar, baba, ağabey kayıplarının acısını yaşayacaklar ve annelerinin üzüntüsü, psikolojik sorunları yaşamaları ile yüz yüze kalıp, bu olumsuz ortamı uzun zaman yaşayacaklardır. Annelerin psikolojik olarak güçlendirilmeleri, çocuklarına pozitif olarak yansıyacaktır. Bu nedenle annelerin psikolojileri önemsenmelidir.

Annelerde acı ortaktır, yan komşusununda eşi, oğlu kaybedilmiş, kendisi de acıyı derinden yaşamaktadır. Aynı acı, ortak dostlukları oluşturmaya ve birbirlerine kenetlenmeye yardımcı olabilir. Ancak, iyi bir organizasyonla yapılacak, psikolojik ve maddi destek ile..

Acınız, acımızdır.. Derin üzüntümüzü paylaşmak isteriz.

Öznur Simav- pedagog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Makaleleri
► Somatik Deneyimleme Tam Bize Göre Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Kişilik Bozukluklarına Göre Instagram Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Gelişim Dönemlerine Göre Mutluluk Psk.Dnş.Yelda YAVUZ
► Yaşlara Göre Çocuk Gelişimi Pdg.Aykut AKOVA
► Kuramlara Göre İnsan Modeli Psk.Bahar TURUNÇ
► Demografik Değişkenlere Göre Dini Tutum Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Soma da Göz Göre Göre..' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top