2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu (Okul Fobisi)
YAZI #3096 © Yazan Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA | Yayın Ekim 2016
Okul Korkusu (Okul Fobisi)

Okul korkusu, karşılıklı hostil bağımlı patolojik anne-çocuk ilişkisi içinde gelişen ve ortak yaşam (sembiyoz) ölçüsüne varan derecede sıkı bir ilişkidir. Araştırmacılar okul korkusundaki anksiyete (kaygı) kaynağının, çocuğun çoğu kez anneden (daha az olmak üzere babadan) ayrılma korkusu olduğunu söylemektedirler.
Çocuklarda okul fobisinin bir çok farklı etkenleri ve nedenleri vardır. Fakat okul fobisi genel tanımla bir kaygı bozukluğu durumudur. Okul fobisi ile ilgili yapılan gözlemlerde çıkan sonuç genel olarak çocuğun aileden, ebeveynde ve evden ayrılma kaygısıdır.
Dünyaya gelen bebeğin hayatta kalabilmesi için en önce anneye ikincil olarak da babaya ihtiyacı vardır. Bu durum bebeğin hayatını devam ettirebilmesi için ebeveynlerine bağımlılık geliştirmesine neden olmaktadır. Bu bağımlılık durumu normaldir fakat belirli bir süreden sonra atlatılması gerekmektedir. Hayatının ilk yıllarından başlayarak okul öncesi çağa ve okul çağına kadar bu bağımlılık durumunu atlatması beklenmektedir.
Okul çağına gelen ve okul korkusu yaşayan çocuklar yukarıda anlatılan bağımlılık durumunu sağlıklı şekilde atlatamayan çocuklarda görülmektedir. Çocukların yaşadığı yüksek kaygı durumu anneyi kaybetme, babayı kaybetme gibidir. Bu düşüncenin oluşmasında çocuğun ilk toplum deneyimi olan okul ve sınıf ortamında ebeveynlerden aldığı yoğun sevgi, kabul edilme, ihtiyaçlarının giderilmesi, ilgi ve saygı ihtiyaçlarının anne-baba kadar doyurucu karşılanmamasıdır. Buradaki çatışmanın oluşmasında anne-babanın çocuğun toplum hayatında bu ilgi isteğinin karşılanamayacağını öğretememesi, çocuğun bireyselleştirilmemesi ile ilgilidir.
Çocuğun Bireyselleşmesi Nasıl Sağlanabilir ?
Çocuğun toplumsal hayata uyum sağlaması için sorumluluk bilincinin gelişmesi gerekmektedir. Küçücük çocukta bu nasıl olur, küçücük çocuğa nasıl öğretilir ? diye sorular aklınıza gelecektir. Çocuktan beklediğimiz sorumluluklar onların seviyesinde olmalıdır. Bu sorumluluklar ;
• Kendi odasında ve kendi yatağında uyuması
• Oyuncaklarını kendisinin toplaması
• Giyeceği kıyafetleri sorarak seçmesini sağlaması (Hava şartlarına göre)
• Kendi çatalını, bardağını, tabağını taşıması
• Yiyeceklerini dökerek de olsa kendisinin yemesi gibi küçük sorumluluklardır.
Yoğun yaşanan okul korkusu durumlarında ailenin çocukla birlikte profesyonel psikolojik yardım alması önerilmektedir. Yapılacak olan yardım çalışmasıyla çocuğun yaşadığı kaygı düzeyi beklenen seviyeye getirilip okul korkusu yenilir ve ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl sağlıklı iletişim kuracakları ile ilgili paylaşımlarda bulunulur.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerem ÇETİNKAYA Fotoğraf
Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kerem ÇETİNKAYA'nın Makale ve Yazıları
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Reddi & Okul Korkusu Psk.Onur CANSIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu (Okul Fobisi)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:04
Top