2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu (Fobisi) ile Başa Çıkmak
MAKALE #3630 © Yazan Uzm.Psk.Hülya TOPAL | Yayın Eylül 2009 | 6,229 Okuyucu
OKUL KORKUSU (FOBİSİ)

Anne -baba ya da çocuğa bakmakla yükümlü olan kişiler tarafından okula çocuk kayd edilir.Okula gidilecek güne kadar büyükler ve çocuklar çok sevinçli ve heyecanlı olurlar.Okulun ilk günleri ve öğrencinin okula uyumu çok önemlidir.Çocuğun okula ilk günleri daha sonraki okul hayatını olumlu da olumsuz da etkilemektedir.Bu nedenle dikkat etmek gerekir.Çocuğun okuldaki ilk günkü heyecanı ve sevinci çok anlamlı ve önemlidir. Okul korkusu çocuğun okula karşı oluşturduğu olumsuz tepkilerdir.Zihinsel ve bedensel uyarımlarla kendini gösteren okul korkusunun kesinlikle üzerine gitmek gerekir.
Anne ve babalar yaz tatilinde çocuğu okula hazırlamak için gerekli alt yapı çalışmalarında bulunmalıdırlar.Yani çocuğun “hazırbulunuşluğu” nu sağlayabilmelidirler.Zihinsel, ,ruhsal ,fiziksel ve sosyal anlamda hazırlamaları çocuğun okul korkusunu oluşturmasına engel olabilirler. Çocuğun korku,kaygı ve endişelerini okula başlamadan önce azaltılmalıdır.Çocuğun korkusunun nedenini anlamak gerekir.

Çocuk ne kadar hazırbulunuşluğu ile okula başlarsa uyum sağlaması bir o kadar kolay olmaktadır.Bu durum öğrenci,veli ve öğretmen açısından daha sağlıklı olmaktadır.

ÇOCUK OKULA NEDEN GİTMEK İSTEMEZ

1. Anne ve babasından hiç ayrılmayan ve yalnız kalmayan .Ya da kısa sürelide olsa başkalarının yanında kalmayan çocuklar.
2. Ebeveynleri tarafından çok bağımlı yetişen çocuklar.
3. Evde kardeşi var ise onu düşünmek ve onunla birlikte olmak istemesi.Ya da evde birlikte yaşadığı diğer yakınlarını terk etmek istememesi.
4. Annesini evde yalnız bırakmak istemeyen çocuklar.
5. Çocuk evde sevdiği oyuncaklarından ve bilgisayarından vazgeçmek ayrı düşmek istemeyişi.
6. Kendisinden küçük olan çocukların hala oyun oynaması onun oyun oynamaması canını sıkıyor olması.
7. İlk kez okula giden çocuğa diğer büyük öğrenciler tarafından okulda cezalandırmanın hatta öğretmenin dayak atabileceğini söyleyerek çocuğu korkutmaları.
8. Çocuğun okulda kendini güvende hissetmemesinden dolayı oluşan bir tedirginlik ve huzursuzluk.
9. Çocuk her an terk edilme korkusunu yaşaması.
10. Okulda,farklı ve yabancı kişilerle ilk sosyaleşmenin çekingenliğini yaşaması.
11. Çocuğun yaşıtları ile birlikte okula başlamaması.
12. Zamanında okula başlamayıp geç giden çocukta uyum problemi yaşanılır.Arkadaşlarının ondan daha önde olması onda başarısızlık korkusu yaratarak benzer tepkiler gösterirler.
13. Sınıfta ağlayan başka bir çocuk var ise sizin çocuğunuzda ondan muhtemelen etkilenebilir.

ÇOCUKLAR OKUL KORKUSUNA BAĞLI OLARAK NASIL TEPKİLER GELİŞTİRİRLER

Çocuk okul bahçesine gelir gelmez anne yada babasını zorlaştıracaktır.Ağlayacak kendini yerden yere vuracaktır.Okula gelmek istemeyecektir.Karın ağrısı,baş ağrısı şikayetleri baş gösterecektir.Bazen idrarını tutamamak.Hatta kaçırmalarda olabilir.Sınıftan kaçmalar.Anne –baba yada kendisini okula getiren yakını kim ise onu kontrol etme ihtiyacını duyarak okul bahçesine kaçmalar gösterebilir.Hatta başını alıp eve doğru gitmek isteyenler olacaktır.Sınıfta öğretmenini dinlememek ve sürekli ağlamak.Söylenenleri yerine getirmek istemeyecektir.Camın kenarına geçerek dışardaki yakınını bulmaya çalışır.Sabahları okul saatti yaklaştığında okula gitmemek ve geç kalmak için bahanelerde bulunacaktır.”Başım ağrıyor,karnım ağrıyor,diğer çocuklar çok gürültü yapıyorlar bu nedenle okulda başım ağrıyor.Midem bulanıyor.” Bazen araya giren hafta sonu ,bayram tatillerin dönüşünde de Çocuk bunlara benzer fizyolojik ve psikolojik tepkileri okul saatine yakın zamanda gösterecek ve okula gitmek istemeyecektir.

ÇOCUKLARIN OKULA UYUM SAĞLAMASI (ORYANTASYON) İÇİN ALINACAK TEDBİRLER

Öncellikle anne ve baba çocuğu okula başlamadan önce kendileri bu konudaki kaygı ve telaşlarını kontrol altına almalılar.Kendileri ne kadar sakin ve rahat bir şekilde hazır olurlarsa çocuklarıda bir o kadar rahat uyum sağlar.Yaz tatilinden itibaren okulun güzelliklerinden okuma yazmanın kendisi için yararından anlayabileceği bir dille anlatılır.Okulda arkadaşlarının olacağı ve arkadaşları ile daha güzel oyunlar oynayacağını söylemek.Resimler ve boyamaların yapılacağı belirtilir. Eline kalem ve boya kalemleri verilerek çalışmalar yapılır.Anne ve baba çocuk okula gelmeden önce bu dönem içinde bedensel ve ruhsal anlamda kendisini hazırlamalıdırlar.

Okula ilk gün çocuğunuz ile birlikte gidin.İlk gün heyecanını ve coşkusunu birlikte yaşayın.Öğretmeni ile tanışın çocuğunuzu tanıştırın.Çocuğunuzun özel bir durumu var ise ilk günden öğretmenine söylemekte fayda vardır.Herhangi bir hastalık,engel durumu veya ailevi problemi var ise söylenilir.Öğretmenine çocuğu teslim ettikten sonra okul bahçesinde beklemekte fayda vardır.Ola ki çocuğun ihtiyacı olduğunda sizi hemen aramak istediklerinde bulabilsinler.Telefon numaranızı öğretmeninize bırakmayı unutmayın.Çocuğun kendini rahat ve güvende hissetmesi gerekir.Okulun bölümleri öğretmeni tarafından ilk gün gezdirilmelidir ki çocuk kendini güvende hissetsin.Kendisini sevgi ve şefkatle karşılayan öğretmene çocuk daha rahat uyum sağlar.Tedirgin ve kendini sınıf içinde rahat hisetmeyen çocukları pencere kenarına oturtularakdışardaki yakınını görmesini sağlamak gerekir.Çok bağımlı olan çocuklarda çok sevdikleri bir oyuncağını veya herhangi bir eşyasını sınıfa getirmesine izin vermek gerekir.Çocuk kendisine ait olan o nesneye baktığında evde ki duygularına bağlı olarak kendini daha rahat hisedecektir. Kesinlikle çocuğu okulun açıldığı ilk günden götürmek gerekir.Aksi takdirde diğer çocuklar hemen kaynaşıp arkadaş olacağından çocuğunuz kendini yalnız hisedecektir.bunun için diğer çocuklardan hiçbir şekilde geri kalmayacak şekilde hemen okula götürmek gerekir. Hiçbir zaman çocuk istemediği için okula götürmemezlik yapılmamalıdır.Hiç bir sorun yok ise okulda 2-3 gün kalmanız yeterli olacaktır.En fazla bir hafta kalma uygun olabilir.Ancak
nadirde olsa bazı öğrencilerde bu durum uzun sürebilir.Bunun için uzman birinden yardım almanız iyi olacaktır.

Okula ilk gün çocuğunuz ile birlikte gidin.İlk gün heyecanını ve coşkusunu birlikte yaşayın.Öğretmeni ile tanışın çocuğunuzu tanıştırın.Çocuğunuzun özel bir durumu var ise ilk günden öğretmenine söylemekte fayda vardır.Herhangi bir hastalık,engel durumu veya ailevi problemi var ise söylenilir.Öğretmenine çocuğu teslim ettikten sonra okul bahçesinde beklemekte fayda vardır.Ola ki çocuğun ihtiyacı olduğunda sizi hemen aramak istediklerinde bulabilsinler.Telefon numaranızı öğretmeninize bırakmayı unutmayın.Çocuğun kendini rahat ve güvende hissetmesi gerekir.Okulun bölümleri öğretmeni tarafından ilk gün gezdirilmelidir ki çocuk kendini güvende hissetsin.Kendisini sevgi ve şefkatle karşılayan öğretmene çocuk daha rahat uyum sağlar.Tedirgin ve kendini sınıf içinde rahat hisetmeyen çocukları pencere kenarına oturtularakdışardaki yakınını görmesini sağlamak gerekir.Çok bağımlı olan çocuklarda çok sevdikleri bir oyuncağını veya herhangi bir eşyasını sınıfa getirmesine izin vermek gerekir.Çocuk kendisine ait olan o nesneye baktığında evde ki duygularına bağlı olarak kendini daha rahat hisedecektir. Kesinlikle çocuğu okulun açıldığı ilk günden götürmek gerekir.Aksi takdirde diğer çocuklar hemen kaynaşıp arkadaş olacağından çocuğunuz kendini yalnız hisedecektir.bunun için diğer çocuklardan hiçbir şekilde geri kalmayacak şekilde hemen okula götürmek gerekir. Hiçbir zaman çocuk istemediği için okula götürmemezlik yapılmamalıdır.Hiç bir sorun yok ise okulda 2-3 gün kalmanız yeterli olacaktır.En fazla bir hafta kalma uygun olabilir.

Hülya TOPAL
Uz.Psik.Dan.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu (Fobisi) ile Başa Çıkmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya TOPAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın Makaleleri
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkmak Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
► Öfke Modumuzla Başa Çıkmak Psk.Alpaslan KESKİN
► Öfkeli Bir Gençle Başa Çıkmak Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Panik Bozukluk ile Başa Çıkmak Psk.Tuğçe PEKER
► Hamilelik Stresiyle Başa Çıkmak Psk.Serap DUYGULU
► Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak Psk.Nezahat BEDİR
► Krizler Ülkesinde Krizle Başa Çıkmak Doç.Dr.Psk.Dnş.Aylin DEMİRLİ YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu (Fobisi) ile Başa Çıkmak' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Alt Islatma Aralık 2015
► Öfkeli Çocuklar Eylül 2008
► Beyin Nasıl Öğreniyor? Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top