2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Modumuzla Başa Çıkmak
MAKALE #20544 © Yazan Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN | Yayın Mayıs 2019 | 2,107 Okuyucu
İNCİNMİŞ BENLİĞİNİZİ TAMİR EDİN


Geçmiş yaşantılarımız ile şimdiki yaşantılarımız arasında duygu, düşünce ve tepki bakımından kopmaz bir bağlantı vardır. Bu duygu ve düşünceler o kadar yerleşmişlerdir ki artık onları eski yaşantılarımız olarak hatırlamayız ve otomatik olarak her an aktif olurlar. Geçmişte incitildiğimiz, kızdırıldığımız zamanlarda neler yaşamış isek, yaşadığımız duygular olduğu gibi zihnimize hapsolmuştur. Aynı şekilde şimdiki yaşantımızda benzer yaşantılarla karşılaştığımızda kendimizi incitilmiş ve mutsuz hissederiz.


Bütün terapilerin ortak noktası olan, geçmişte yaşadığımız olumsuz anılarımızdaki küçük benliğimizi bulup ona hayatın hep böyle olmadığını, aslında kendisinin güçlü olduğunu öğrettiğimizde şimdiki yaşantımızda birçok şeyin değişeceği varsayımıdır. Böylede olmaktadır. Bunu yaparken beynimizin ilginç bir özelliğinden yararlanılmaktadır. Bütün bilim adamlarının hayranlıkla baktığı beynimiz, hayalle gerçeği ayırt edememektedir. İşte bu özellik bizim geçmiş yaşantılarımızdaki olumsuz duygularımızı tamir etmemize yardımcı oluyor. Bunun neticesinde de geçmiş yaşantılarımız ile şimdiki yaşantılarımız arasında kopmaz bağ olumsuzdan olumluya dönüşmüş oluyor.
Hayatta bir çok farklı durumda farklı modlarda davranışlar gösterebiliyoruz. Bazen anne babamız gibi davrandığımız olduğu gibi bazen bir çocuk gibi üzülüyor veya bir çocuk gibi hırçınlaşıp öfkelenebiliyoruz. Bazen çok olgun davranışlarımız olduğu gibi bazen kendimize acımasızca kızıyoruz.



Günlük yaşantılar karşısında gösterdiğimiz bu farklı tepkileri 4 ana başlık be 10 alt başlık altında toplayabiliriz.

Bunlar Çocuk modları-Ebeveyn modları-Başa çıkma modları-sağlıklı mod olmak üzere 4 grupta toplanabilir.



Çocuk modları İncinmiş Çocuk Modu, Öfkeli-Kızgın Çocuk Modu, Dürtüsel Çocuk Modu olarak 4 farklı mod olarak gruplanabilir.



Uyumsuz Ebeveyn Modları Cezalandırıcı Ebeveyn Modu ve Talepkar Ebeveyn Modu olmak üzere 2 grupta toplanabilir.



Başa çıkma Modları ise bir olay karşısında her canlının verebildiği 3 tepki olan savaşmak, kaçmak veya donup kalmak-teslim olmak tepkileridir.



Bu tepkilerin modlar olarak gösterimi Aşırı Telafici Mod (savaş), Kopuk Korungan Mod (kaç-duygularınla yüzleşme) ve Teslimci Mod ile diğer modumuz olan Sağlıklı Yetişkin Modumuz olarak toplam 10 farklı modumuz olarak açıklayabiliriz.


Ancak bu yazımızda en ilgilenmemiz gereken ve onun ihtiyaçlarının giderilmemesinin büyük etkilerini hissettiğimiz İncinmiş Çocuk Modununa nasıl yardımcı olacağına odaklanacağız. Aşağıda incinmiş Çocuk Modumuza nasıl yardımcı olacağımızla igili alıştırmaları uyguladığınızda bir çok faydasını göreceksiniz.


Terapi ortamlarında sıkça kullandığımız yöntemlerden bir kaçını aşağıda yazmaya çalışıyorum.


Kendi küçük-ben’inize hayali bir yolculuk


Bu alıştırma için sessiz ve rahat oturabileceğiniz bir yerde olmanız çok önemlidir. Öncelikle en az 20 dakika boyunca rahatsız edilmeyeceğinizi garantileyin. Bu alıştırmanın içeriğini iyice okuyun. Sonra gözlerinizi kapatın ve rahatlayın. Yeşillikler arasında yürüdüğünüzü hayal edin. Sağ ve solda yeşil ovalar uzanıyor, güneş parlıyor ve hafif bir rüzgâr esiyor. Gittiğiniz yol bir dağın arkasına doğru uzanıyor. Ayaklarınızın yeri duyumsadığını, güneş ve hafif rüzgârı yüzünüzde nasıl hissettiğinizi mümkün olduğunca yoğun şekilde hayal edin. Bu resmin içinde tamamen rahatlamış ve dingin hale gelmiş olana kadar bir süre kalın.


Bir süre sonra hayalinizde dağın arkasından size doğru gelmekte olan küçük bir çocuk görürsünüz. Bu çocuk 5-6 yaşlarındadır. Yavaşça yürümeye devam edin ve bu küçük çocuğun size yaklaştığını görün. Az sonra bu çocuğun kendiniz olduğunu anlayacaksınız. “Küçük-ben” gittikçe yaklaşmaktadır. Sakinlik içinde ona bakmak ve ona yaklaşmak için kendinize zaman tanıyın. Sonunda karşılaştığınızda arkadaşça onu selamlamak için kendinize zaman verin. Belki de onun başını okşamak veya onu kollarınıza almak istersiniz. Veya belki de önce aranızda biraz mesafe bırakmak istersiniz. Bu anı mümkün olduğunca canlı şekilde resmetmeye çalışın: Kendi küçük-ben’iniz tam olarak nasıl görünüyor? Bu karşılaşma size ne hissettiriyor? Belki de küçük-ben’e söylemek istediğiniz bir şeyler vardır veya onunla oynamak için yeşilliklerin üzerine oturursunuz. Bu karşılaşma için kendinize birkaç dakika ayırın. Eğer durumun sizin için uygun Olduğunu hissediyorsanız, küçük-ben’e veda edin. Ona iletmek istediğiniz bir şey var mı? Yavaşça küçük çocuğun yol boyunca ardından bakın. Sonra otururken vücudunuzu nasıl hissettiğinizi, ayaklarınızın yere bastığını fark ederek gerçek dünyaya yavaşça geri dönün. Sonrasında gözlerinizi Yavaşça tekrar açın


İncinmiş Çocuk Modunun “izini sürmek”


Gözlerinizi kapatın, rahatlayın ve kendinizi kısa süre önce içinde bulunduğunuz İncinmiş Çocuk Moduyla ilintili olumsuz hisleri ortaya çıkartan bir durum içine yerleştirin. Bu durumu içsel olarak bir kez daha yaşamayı ve duyumsamayı deneyin. Eğer duyguları tekrar aktif edebilirseniz; (yakın geçmişte yaşadığınız bir anıyı gözünüzün önü getirdiğinizde yaşadığınız duyguları tekrar yaşıyor gibi olmanız çok çabuk olacaktır) yeni yaşadığınız bu durumu iç gözünüz yardımıyla silin ve geçmişe geri gidin. Hangi resim ve anıların oluşacağını bekleyin. Bu resimlere ait çocuksu duygularınızı tekrar hissedin. Bugünkü duygularınızla bunlar arasındaki ortak noktaları ve farkları düşünün, kontrol edin.


İncinmiş Çocuk Modu ortaya çıktığında ne yapmalıyım?


İncinmiş Çocuk Modu ortaya çıktığında gözlerinizi kapatın ve onu hissetmeye çalışın. Onu hissedince kendinize neye ihtiyacınızın olduğunu sorun. Ne istediğinizi anlamaya çalışın. Şuan hani ihtiyaçlarınız karşılanmamış durumda? Bu size çocukluğunuzda hangi durumu hatırlatıyor? Çocukluğunuzda ihtiyaç duyduğunuz ve mümkün olduğu halde gideremediğiniz ihtiyaçların hangilerini bu gün karşılayabilirsiniz? Bu soruların cevabı size çok önemli kılavuz olacaktır.


İncinmiş çocuk modunuzun duygu ve düşüncelerini daha iyi yakalayabilmek için geçmiş resimlerinizden yararlanabilirsiniz. Veya çocukken yanınızdan ayırmadığınız oyuncaklarınız veya uyurken sarılarak uyuduğunuz ayıcıklarınız vs size çocuk modunuzun duygularını daha iyi hissetmenizde katkı sağlayacaktır. Kullandığınız resim, sembol vs ile geçmişteki anıya giderek oradaki küçük beninizle yakın diyalog kurup ona yardımcı olamaya çalışmayı hayal etmeniz küçükken hapsettiğiniz ama şimdi farkında olmadan olaylar karşısında tekrar tekrar yaşadığınız duyguların deşarj olmasında büyük katkı sağlayacaktır.


İncinmiş çocuk modunuzla ilgili daha fazla şey biliyorsanız “içinizdeki çocuk”a mektup yazmayı deneyebilirsiniz. Başlangıçta belki size kolay gelmeyecektir. En iyisi “küçük ben”inize ne söylemek istediğinizi ve daha önce neleri eksik hissettiğinizi yazın. Daha sonra bu gün içinizdeki çocukla daha iyi ilgilenmek için neler yapabileceğinizi düşünün.
Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise incinmiş çocuk ile ilgili anılarınızı hayal ettiğinizde ebeveynlerinize hak vermiş olmanız olası bir durumdur. Tabiî ki hemen hemen her anne baba çocuklarının daha iyi yetişmesi için bazı yaptırımlar uygulamışlardır. Niyetleri kötü değildir. Ancak bizim burada dikkat etmemiz gereken nokta hayal ettiğimiz anı ile birlikte ebeveynlerimizi topyekün suçladığımız anlamına gelmemekte, sadece o anıda çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmadığının görülmesine odaklanmamızdır. Bu imgeleme çalışmalarında ebeveynlerimizin sesine değil küçük benimizin sesine kulak vermemiz en önemli noktalardan birini oluşturmaktadır.


Kendi incinmiş çocuğunuzla ilgilenmeniz kendi öz bakımınız ve kendinize gösterdiğiniz özen ile yakından ilgilidir. Burada kastedilen, kişinin kendini sevgiyle karşıladığı ve ihtiyaçları mümkün olduğunca karşılamaya çalıştığı temel bir davranış şeklidir.
İçinizdeki çocuğun bakımını sağlamak için kendinize yöneltebileceğiniz birkaç soru şu şekildedir;
• Kendimi neden üzgün ve yaralanmış hissediyorum?
• Bu duyguyu dindirmek için neye ihtiyacım olurdu?
• Bu duyguların tam tersini yaşamam için ne yapmam gerekir?


Sonuç olarak incinmiş çocuk modları sağlıklı yetişkin ben tarafından her gün sevildiğini ve ihtiyaçlarının karşılandığını görürse sürdürülebilir şekilde iyileşebilir.


Klinik Psikolog Alpaslan KESKİN
KAYNAKÇA
Gitta Jacob & Hannie Van Genderen Laura Seebaur, MOD TERAPİSİ, Psikonet yayınları, 2018
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Modumuzla Başa Çıkmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in Makaleleri
► Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkmak Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
► Öfkeli Bir Gençle Başa Çıkmak Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Panik Bozukluk ile Başa Çıkmak Psk.Tuğçe PEKER
► Hamilelik Stresiyle Başa Çıkmak Psk.Serap DUYGULU
► Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak Psk.Nezahat BEDİR
► Krizler Ülkesinde Krizle Başa Çıkmak Doç.Dr.Psk.Dnş.Aylin DEMİRLİ YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öfke Modumuzla Başa Çıkmak' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:55
Top