2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmuslu Kadını Anlayabilmek
MAKALE #2599 © Yazan Uzm.Psk.Hülya TOPAL | Yayın Mart 2009 | 7,101 Okuyucu
VAJİNUSMUSLU KADINI ANLAYABİLMEK

Vajinusmus; kadının eşi ile cinsel ilişkide bulunmak istediği anda bilinçdışı olarak vajen (PC) kaslarının kendi kendine kasılmasıyla oluşan kitlenmeyle penisin vajeneye girişinin engellenmesidir. Buna bağlı olarak vücudun belli bölgelerinde ağrıların oluşumudur. Cinsel ilişkiye girmeden veya girme anında İstem dışı vajen kaslarında oluşan kasılma ve kapanmaya bağlı olarak meydana gelen ağrı,acı,sızı ve uyuşmaya vajinusmus denir. Kasılmaları kadının bacaklarında, kasıklarında, karnında ve hemen hemen tüm kaslarında hissedilecek kadar acı ve ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Ağrı ve kasılmaların getirdiği ağır yükler kadının kocasını itmesine, kendini geriye atmasına, bacaklarını kapatmasına veya rahat olması gereken pozisyondan farklı bir duruma girmesine neden olmaktadır. Arkasından ağlama krizleri kendini suçlamak, değersizlik duyguları, başarmamak korkusu, her defasında gireceği ilişkiden kaçma ve kaçınma ile kendini gösterir.Vajunusmuslu kadın ve eşi kendi kendilerine bu durum için bir çok anlamlar yükleyerek sebep aramaya çalıştıklarını görülür.

Kendileri için birçok nedenleri olabilmekle birlikte ilk başta bunu kabul edilir olarak görmek istemezler. Her gün bunu yapabileceği inanıcı ile birlikte her seferinde başarısızlık özellikle kadını derinden etkilemektedir. Bununla birlikte hele birde erkek olan eşin, kadını anlamaması ile kadının motivasyonunu daha çok düşürmektedir. Yaptığımız sayısızca vajinusmuslu kadınların çalışmalarında bilinçaltı nedenler her kadında farklılık göstermektedir. Tek başına kadınların bu sorunları ile merkezimize uğrayarak bunun üstesinden gelme başarısını gösterenler azımsanmayacak kadar çok. Ayrıca güçlenen kadın her anlamda hayatında bu ve daha önceki nedensiz olarak kendisinin bile fark edemediği korku ve kaygıları ilede başa çıkmaktadır. Buda kadının kendine olan güveni ile yaşamın diğer alanlarında da gelişmeleri görmesi ile kendini daha mutlu hissetmektedir. Her başarısı onu daha mutlu ederken ve hayatına tatlı heyecan katarak başarının şaşkınlığını yaşar.

Vajinusmuslu kadın sağlıklı olması gereken rahat ve zevkli bir cinsel ilişkiyi hiç yaşamayacağını zanneder. Bu nedenle olumsuz düşüncelerine bağlı olarak birçok olumsuz duygularında beraberinde getirmektedir. Karamsar, başaramamak, kendine güvenmemek, birçok yapması gereken işlerin arkasında bu durumuna sığınarak yaşamdan zevk alma isteğinin olmayışı. Korku, kaygı, panik atak, öfke, eşe karşı bazen ters anlamalar, kızgınlık, yorgunluk ve öğrenilmiş çaresizlik

Her cinsel deneyimindeki başarısızlık kendisini ve eşini hayal kırıklığına uğramasına neden olduğundan birbirlerini üzmemek adına cinsel yaşantılarını çeşitli bahanelerle ertelemekte veya vazgeçirmektedirler. Kaçma ve kaçınma davranışlarını göstererek cinsel yaşantılarını erteleyebilmektedirler.

Çoğunlukla ailelerine söylememe sıkıntısını çekebilmektedirler. Bu sıkıntı özellikle toplumsal baskı ve ailelerin çocuk sahibi olmaları istemeleri üzerine daha fazla kendilerinde hissetmelerine neden olmaktadır. Kadın vajinusmuslu ve çalışıyorsa iş hayatındaki performansını sebep olaraktan göstermektedir. Dikkat dağınıklığı işine yoğunlaşamadığından yakınabilmektir.

Kendini değersiz görebilmektedirler. Bu nedenle çarpık düşüncelerle kendilerini negatif yönde enerjilerini kullanırlar.’Herkesin yapabildiğini ben neden yapamıyorum. Benden sonra evlendiği halde çocukları oldu. Benden daha küçükleri yapabilirken ben neden yapamıyorum. Arkadaşlarım, ailem bende bir vajinusmuslu olduğumu bilirlerse inanmazlar, Ailem çok üzülür. Eşim ya beni terk edip giderse. Eşim her ne kadar beni seviyorsa ya bir gün bu durumdan sıkılırsa... v.b’Ayrıca vajinusmusun yüksek eğitimli, eğitimsiz, illeri yaş, uzun veya kısa flört, daha önceki sevdiği kişi ile hiçbir ilgisi yok. Yaptığımız vajinusmuslu çalışmalarımızda Mersin de eğitim düzeyi yüksek olanlar ilk sırayı alırken diğer illerde bunu takip etmektedir. Evhanımı,doktor,avukat,öğretmen,hemşire......her meslek grubunda psikolojik bir sorun olarak vajinusmuslan karşılaşmaktayız.

Kadının yetişme tarzına bağlı olarak bilinçaltındaki korkuları bilişsel, davranışsal, varoluşsal özelliğine göre ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vajinusmuslu kadın tek bir kategoride değerlendirmek doğru değildir. Çözüm çalışmasında her kadına özel bireysel terapi gerekmektedir.

Vajinusmusun nedenleri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Kadının küçük yaştan itibaren bilinçaltındaki olumsuz cinsellikle ilgili düşünceler. Bedenini korumak amacı ile verilen yanlış mesajlar. Mitler, tabular, çarpık düşünceler veya buna bağlı olarak küçük yaşta zihninde cinsellikle ilgili anlamlandıramadığı bilişsel şemalar. Cinsel taciz, dini öğretiler, baba otoritesi, ailede cinsel bakışın aşağılayıcı pis olarak öğretilmesi. Cinsel eğitimini yanlış ve kulaktan dolma bilgilerle alınması. Ayıptır diyerekten kendi kendine anlamlandırmak ve sormamak. Vajinusmuslu kadınların evlilik öncesi yetersiz cinsel bilgiye sahip olmaları. Toplumumuzda giderek ortadan kalkan sağdıçlık kurumunun olmaması. Sayısızca nedenler farkında olarak ya da olmayarak kadının rahat ve huzurlu cinselliğini yaşamasına engel olmaktadır.

Vajinusmuslu kadınlar öncellikle bildikleri, duydukları tüm yöntemleri yanlış ya da doğru denemek için uğraşırlar. Alkol, uyku hapı, anastezi v.b.Doktora çoğunlukla gitmekten ve kendilerini muayene ettirmekten korkarlar. Ya da öncellikle bildikleri ve duydukları yöntemleri denedikten sonra bilimsel anlamda vajinusmus tedavisine başlamak isterler
Vajinusmuslu kadınlarla yaptığımız çalışmalarda vajinusmus nedeni her kadında farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle çalışmalar her kadında farklılık göstermektedir.
Vajinusmuslu kadına öncellikle bu sorun çözdüğünde neler hissedeceği? sorulduğunda Vajinusmuslu kadın kendini daha mutlu,sağlıklı düşünmek,özgür, kendine güvenen, işine daha konsatre olabileceğini belirtmektedir. Ayrıca şimdiye kadar ertelediği kariyer, iş imkanını değerlendirme, düzenli bir cinsel yaşantıya sahip olacağını söyler. Özellikle uzun yıllar bu sıkıntıyı çekenler hemen çocuk sahibi olmak istediklerini belirtirler. Her şeyden önemlisi yuvasını kurtaracağını söyler. Toplum içinde evli olup çocukları olanlara gıpta ile bakmayacağım.”Herkes bunu yaparken bende yapabiliyorum artık.”Başarmanın gururunu yaşayacağını söyler.”Yapmam gereken işleri ertelemeyecek daha mutlu bir şekilde yapacağını” söyler.”En önemlisi anne olacağım.””Eşimi mutlu edeceğim, artık üzülmeyeceğim.”Başkaları bana ilk gecen nasıl geçti sorusuna rahat anlatabilecek yaşantımın olacağını bileceğim. Kendimle gurur duyacağım.Artık bu sırrı saklama gereği duymayacağım.Eşimle olan ilişkim daha çok güçlenecek.Her ne kadar anlayışlı olsa bile ben bunu başarmak istiyorum.

Vajinusmuslu kadın öncellikle bilmesi gereken bu çektiği sıkıntının çözümü vardır. Cinsel yaşamını sağlıklı bir şekilde partneri ile sürdürebileceğini bilmelidir.Tıbbi anlamda öncellikle bir jineloga muayene olması gerekir. İnanarak ve güvenerek alanında uzman cinsel terapistlerden bilimsel tedavi ile yardım alarak üstesinden gelebileceğini bilmelidir.Vajinusmuslu eşler, uzmana giderken dikkat etmeleri geren önemli bir konu;cinsel terapistin alanında bilgi birikimi olmasına, sayısızca çalışma tecrübesi olan uzmana başvurmaları yararlı olacaktır.Her zaman için kendileri ile iletişim kurabilecekleri,güvenecekleri bir cinsel terapist olmalıdır.Özellikle vajinusmuslu kadının uzmanına güvenerek rahat ve çekinmeden her türlü sorusunu sorabilecek biri olmalıdır.
Vajinusmus durumu ne kadar inatçı ise bir o kadar da vajinusmus kadını da çalışmalarını ERTELEMEDEN-ÜŞENMEDEN-VAZGEÇMEDEN ödev ve sorumluluklarını sabırla yerine getirerek başarılı olacaktır. Her bir küçük başarıyı mutlulukla karşılayarak üstüne gitmek başarıyı arttıracaktır.

Bilişsel-davranışsal-var oluşsal-geştalt-bilinçaltı teknikleri (HİPNOZ, EFT, EMDR vb) eklektik psikoterapi ile vajinusmus çözülmektedir. Seanslar kadının mevcut olan vajinusmus altındaki nedenlere bağlı olarak değişmektedir. Seanslar 1-3 veya 12 seans arasında değişebilmektedir. Çoğunlukla 3 ile 4 seans arasında eşlerin birlikte gösterdikleri güven, inanç ve ödev çalışmaları ile başarıya ulaşılmaktadır. Herkese sağlıklı, mutlu ve keyifli yaşam dilerim.

Hülya TOPAL
Uz.Psik.Dan.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmuslu Kadını Anlayabilmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya TOPAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın Makaleleri
► İçindeki Kadını Hapisten Çıkar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmuslu Kadını Anlayabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Alt Islatma Aralık 2015
► Öfkeli Çocuklar Eylül 2008
► Beyin Nasıl Öğreniyor? Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:31
Top