2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Nedir?
YAZI #3562 © Yazan Psk.Ebru ÖZYILMAZ AYERLİKAYA | Yayın Mayıs 2017
‘‘Kuşlar uçar,balıklar yüzer,çocuklar oyun oynar.’’
Garry Landreth

Oyun çocukların kendilerini ifade etme biçimidir. Çocuklar yaşadıkları sosyal, fiziksel, duygusal zorlanmalara yetişkinler gibi tepki veremezler. Duygularını ifade etmek ,bu problemlerle başa çıkmak konusunda zorlanırlar. Dolayısıyla çocukları anlamak, yaşadıkları problemlere müdahale etmek için yetişkinlere uygulanandan farklı bir yol kullanmak gerekir.
Oyun terapisi ; çocukların yaşadığı duygusal,davranışsal problemlerin oyun yolu ile iyileştirilmesidir.Oyun terapisinde ilk hedef çocukla güven ilişkisinin kurulmasıdır.Terapist çocukla güvene dayalı bir ilişki kurduktan sonra ,çocuk yaşadığı problemleri oyuna taşır.Böylece terapist çocuğun duygularına oyun ve oyuncaklar yardımıyla ulaşır,duygularını kabul eder ve çocuğun problemlerini ifade etmesine yardım eder. Sonrasında terapist, çocuğun bu problemlerle baş edebilmesi için ona yine oyun yoluyla yardımcı olur.

Oyun Terapisinin Normal Oyundan Farkı Nedir?

Her ikisinde de çocukla ilişki kurmak esastır. Ancak oyun terapisi tekniği evde anne babayla ya da okulda öğretmenle oynanan oyundan farklıdır. Oyun terapisinin çocuk için özel hazırlanmış bir odada, çocuğun oyununun ve seçtiği oyuncakların sembolik anlamını bilen ,çocuğu koşulsuz kabul edip,onu destekleyen,gözlemleyen bir uzman tarafından gerçekleşmesi oyun terapisini normal oyundan farklı kılmaktadır.

Oyun Terapisinden Hangi Çocuklar Fayda Sağlar?

Oyun terapisi 2.5 yaşından 13 yaşına kadar her alanda problem yaşayan çocuğa terapistin uygun teknikleri belirlemesiyle uygulanabilir. Oyun terapisinden faydalanamayacak bir çocuk ve problem çeşidi henüz araştırmalarca bilinmemesine rağmen ruh sağlığı çalışanları bu konuda işbirliği içinde olmalıdır. Oyun terapisinin yardımcı olacağı psikolojik problemlerden bazıları şunlardır:

Kayıp ve yas sürecindeki çocuklar
Öfke Kontrolü
Anne –baba ayrılığı ya da aile için ilişkilerin bozulması
Travmatik yaşam olayları
Davranış Bozuklukları (Hırçınlık, saldırganlık, yalan söyleme, çalma, küfür etme)
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Anksiyete
Depresyon
Otizm
Öğrenme Güçlüğü
Akademik, sosyal, fiziksel gelişim sorunları
Kronik sağlık problemleri yaşayan çocuklar

Oyun Terapisi Çocuğa Nasıl Yardım Eder?

Duygularını ifade etmeyi, duygularını deneyimlemeyi öğrenir.
Kendisine ve başkalarına karşı kabullenme duygusunu geliştirir.
Yaşadıkları duygusal, davranışsal zorluklarla baş edebilmeyi öğrenirler. Problem çözme becerileri kazanırlar.
Seçim şansı yakalarlar ve sorumluluk duygusu geliştirirler.
Çocukların kendilerine olan saygı ve güveni artar. Kendi yeteneklerini fark edebilirler.
Çocukların aile ve arkadaşlarıyla ilişkileri daha sağlıklı bir hal alır.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Terapi süreci her çocuk için farklı işler. Çocuğun durumuna göre değişen zamanlarda uygulansa da genel olarak 30-50 dk. arası sürmektedir. Çocuğun haftada bir ya da iki kez terapiye gelmesi tercih edilir. Oyun terapisinin toplam süresi ise çocuğun sorununa ,çocuğun terapiye uyumuna ya da direncine,ailenin işbirliğine göre değişmektedir.

Ebru Özyılmaz
Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ebru ÖZYILMAZ AYERLİKAYA
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÖZYILMAZ AYERLİKAYA'nın Makaleleri
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:51
Top