2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ya Başarısız Olursam...
YAZI #6364 © Yazan Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ | Yayın Mart 2020
Birçok insan sürekli bu ihtimali düşünerek yaşar. İçimizde bir yerlerde güvenli olan yerde kalmaya, konfor alanından çıkmamaya yönelik bir istek vardır. Ama bu istek yaşamın ve canlılığın doğasına terstir. Çünkü doğduğumuz anda zaten anne rahminin konforlu alanından ayrılarak o ilk adımı atıyoruz. Yaşamdaki en büyük çatışmamız da böyle başlıyor galiba. Hayatımız boyunca yeterli düzeylerde risk alabilmemiz gerekir ki hayatta kalalım, gelişebilelim ve bireyleşebilelim. “Ya başarısız olursam?” düşüncesinin altındaki asıl mesaj “büyüme, dışarı çıkma, sorumluluk alma; bunları yaparsan kırılabilirsin, incinebilirsin, üzülebilirsin” dir. Başarısızlıktan ve incinmekten aşırı derece korktuğumuzda, kaçındığımızda hayatımız felç olur ve aslında bu kendi kendini yenilgiye uğratmaktır. Bu sese kulak verildiğinde kişi özgüvenini ve özsaygısını da kaybediyor. İşin sırrı tüm duyguların akışına izin vermekte ve sorumluluğunu alabilmekte. Biz bazı duyguları yaşamaktan kaçtığımızda dengemizde bozulmaya başlıyor. Çünkü duyguları seçici olarak uyuşturamıyoruz. Birini hissetmek istemiyorsak tüm duygularımıza karşı bir tetikte olma ve sürekli kontrol altında tutma çabasına giriyoruz. Bu da doğal akışı ve işleyişini bozuyor. Kişi haliyle yoruluyor ve yıpranıyor. Kırılganlığımızı da tamamen kucaklayabilir hale geldiğimizde, onun da gerekliliğini kabullendiğimizde her şey çok daha kolay ve doğal olacaktır. Kırılganlık; korku, utanç ve değerli olma mücadelemizin özüdür. İnsanı kırılgan yapan şey aslında onu güzel de yapıyor çünkü o kırılgan tarafımız da kendiliğimizin önemli bir parçası. Her şeyi mükemmelleştirmekten vazgeçip kusurlu olmaya cesaret edebildiğimizde değişim başlayacak ve potansiyelimizi çıkaracağız demektir. Önemli olan dışarı çıkıp elimizden geleni yapmaktır.
Tabi ki başarısızlıktan bu kadar çok korkmamızın geçmişimizden gelen çok geçerli sebepleri vardır. Hiçbir duygu ve davranış boşa değildir, tesadüf hiç değildir. Ama geçmişten gelen ve şimdiyi etkileyen yanlış bir inanç, hatalı algılama şekli ve olumsuz duygusal yük varsa bunları güncelleyip düzenleyerek akışı yakalamak mümkün.
Tuğçe MUTLU GÜNEŞ
Klinik Psikolog/Psikoterapist
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe MUTLU GÜNEŞ Fotoğraf
Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğçe MUTLU GÜNEŞ'in Yazıları
► Başarısız Sınavlar Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► İlişkiler Neden Başarısız? Psk.Bilge ÇAPOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ya Başarısız Olursam...' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Vajinismus Nedir? Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:48
Top