2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Bozukluğa Mal Edilen Güzellik Algısı
YAZI #6959 © Yazan Psk.Çiğdem DAYAN | Yayın Nisan 2021
Bugün idealize edilen güzellik algısını anlayabilmek adına geçmiş tarihte güzellik algısının hangi yollardan ilerlelediğini, sosyo-iktisadi ve kültürel yapılarını ve gelişim aşamalarını öğrenmek gerekir. Farklılaşan kültürle beraber güzel olana yöneltilmiş olan algının da çokça farklılığa uğradığı kesindir. Çağdaş yaşamla beraber farklılaşan algılar bireylerin kendi güzel olma düşünce şeklini ortaya çıkarmıştır ve güzelliğin sergilenmesi ön safhaya çıkmıştır. Güzel olma düşüncesi bir yandan normalleşirken düşünce ile bir taraftan da idealize edilebilen durumundan farklı bulunduğu için bakım, kozmetik, estetik müdahale ve diyet gibi yöntemlerle şekil verilmesi gerekli olan toplumsal bir durum vaziyeti almıştır. Çağımız toplumların da bir yandan ideal güzellik algısı övülürken, bir diğer taraftan ise kişisellik adına atılmakta ve toplumun kabul ettiği alışılmış güzellik konumuna oturtulmaktadır.
Günümüzde kadın için idealize edilen güzel beden, fazla yağı olmayan, ince ve sıkı olmasıdır. Bu görüş ne genç kadın bireye ne de yaşlı kadın bireye ait bir tiplemedir. Öyle ki olgunlaşmamış gencin gençliğini koruduğu yaşlı bir kadın vücududur. Günümüzde ki bu algılayış sebepleri sorulduğunda televizyon bilhassa toplumsal yapıyı bir nevi aynası olan toplumun sahte gerçeği sosyal medyanın ideal olan güzellik bedenin zayıf olması düşüncesini halka ne yazık ki empoze etmektedir.
Kişinin kendi bedenine yönelik algıları ve inanışları olumlu yönde olduğunda bireyin kendine saygılı ve güvenli olduğu; olumsuz yönde değerlendirmelere sahip kişilerin ise değersiz ve güvensiz hissettikleri görülmüştür. Her kişinin kendi normları ve standartları vardır ve bunlar hemen hemen her gün değişebilir. Eğer standart gerçekçi değilse, mutsuzluk, hatta depresyon durumu görülmektedir. Birçok durumda bu gibi standartları kendimiz seçmeyiz, çünkü toplum ve arkadaşlarımız daha evrensel bir güzellik ideali saptayabilirler. Netice itibariyle hatalı veya çarpıtılmış güzellik algısına sahip bireylerin sıklıkla çaptırılmış inançlarla öz saygı düşüklüğünden özgüven eksikliğine daha birçok çaptırılmış düşünceye mal olmaktadır. Kendi öz değerimizin bütünü olan toplumun görülerine göre uyumsuzluk değersizliğe sebep olan psikolojik birçok sorun yaratabilmektedir.
__Uzm. Klinik. Psk. Çiğdem Dayan
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çiğdem DAYAN Fotoğraf
Psk.Çiğdem DAYAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çiğdem DAYAN'ın Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluğa Dair Psk.Dilek AKICI TAYANÇ
► Güzellik: Bir İktidar Meselesi Psk.Özge SOYSAL
► Panik Ataktan Panik Bozukluğa Psk.Gökhan BİNGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Bozukluğa Mal Edilen Güzellik Algısı' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top