2007'den Bugüne 92,354 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,984 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav ve Sınanma Kaygısı
YAZI #7780 © Yazan Psk.Deniz BAĞDAŞ | Yayın Aralık 2023
Kaygı duygusunun önemini ve etkisini daha iyi görebildiğimiz bir hafta sonu bizi bekliyor. Yaklaşık bir milyonun üzerinde öğrenci bu Pazar günü LGS’ ye girecek ve bir kısmı sınanma kaygısı taşıyacak. Sınav dendiğinde adeta potansiyeli felç olan tazecik beyinlerin öyküsünü binlerce kez dinledik...
Sınav öncesinde veya esnasında yaşanan fizyolojik tepkilerin (kalp çarpıntısı, zihin karmaşası, görme bulanıklığı, sıcak basması, terleme, titreme, kızarma vb.) ve hissedilen kaygının sebebi sınav olgusuna yüklenilen anlamın ve gösterilen tavrın, sınav ve sınanma gerçekliğinden tamamen uzaklaşmış olmasıdır. Sınavın belirli bir konuda ve sürede kazanılmış bilgilerin ölçümü olduğu unutulup yerine benlik değeri ölçümü anlamı yerleştirilir. Bu anlamlandırma hatası ise sınav puanının düşük gelmesi halinde kötü veya başarısız bir öğrenci olarak etiketlenme ile sonuçlanır. Bu yüzden pazar günü sınava girerek benlik değerinin sınanacağını düşünen binlerce gencimize buradan son tavsiyelerde bulunmak istedim.
Sınav sadece bilginizi ölçer, kişilik değerinizi değil!
Sınav performansınız sizin becerileriniz, potansiyeliniz ve değerleriniz hakkında bir genelleyici/toptancı sonuç çıkarmaz.
Kişiliğiniz ve yapabildikleriniz “iyi ya da kötü”, “başarılı ya da başarısız”, “güzel ya da çirkin” olmanın çok ötesindedir.
Yine de sınanma olgusunu bu şekilde anlamlandıramaz ve ortalama kaygı seviyesinin üzerine çıkarsanız lütfen sınav öncesinde ve esnasında şu önerilerden birkaçını deneyin!
Önünüzde bulunan su şişenizden bir yudum su için ve ağız kuruluğunuzu giderin.
Oturduğunuz sırada rahat bir pozisyonda olduğunuzdan emin olmak için bedeninizi tarayın. Sırtınızın dik durduğundan, omuzlarınızın havada asılı olmadığından, bacaklarınızın yere olduğunca paralel uzandığından emin olun.
Daha önce öğrendiğiniz nefes alma-verme egzersizini birkaç kez deneyin. Burnunuzdan alarak diyafram kasınızı şişirin ve ağzınızdan nefesinizi tamamen verin. Üç saniye kuralını uygulayın ve bunu 3 kez tekrarlayın.
Hala kaygı düzeyiniz katlanacağınızın çok üzerindeyse bildiğiniz kas germe-gevşetme hareketlerini diğer öğrencilerin dikkatini bozmayacak şekilde uygulayın. Omuz başlarınızı, kollarınızı, ellerinizi, karnınızı, kalçalarınızı, bacak ve ayaklarınızı sırayla sakin bir şekilde gerin ve gevşetin.
Bunu denemenize rağmen hala geçmediyse üzülmeyin daha önce başvurduğunuz psikolojik danışmanınızın size öğrettiği güvenli yer imajinasyonunuzu (yönlendirilmiş hayal) hatırlayın.
İşte bu kadar, hepinize kolaylıklar 😊
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BAĞDAŞ Fotoğraf
Psk.Deniz BAĞDAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz BAĞDAŞ'ın Yazıları
► Sınav (Sınanma) Kaygısı Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,984 uzman makalesi arasında 'Sınav ve Sınanma Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:46
Top