2007'den Bugüne 92,353 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,982 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?
YAZI #7787 © Yazan Op.Dr.Sefa KÖSEM | Yayın Ocak 2024
Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?
Kas ve iskelet sistemindeki hastalıklarla ilgilenen tıp dalına ortopedi ve travmatoloji denilmektedir. Latince kökenli bir kelime olan ortopedi ortho ve pedios kelimelerinin birleşiminden oluşur. Ortho “düzgün”, pedios “çocuk” anlamına gelir. Travmatoloji ise kazaya uğrayan hareket sistemine ait organların eski işlevine dönmesi ile ilgilenir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanları eklem kireçlenmeleri, spor yaralanmaları (ön çapraz bağ, menisküs, tendon yaralanmaları vs.), kırıklar, çıkıklar, burkulmalar, omuz problemleri (omuz sıkışması, omuz kas yırtılmaları, omuz çıkıkları), el ve ayak cerrahisi, gibi konularla ilgilenir.

Ortopedi ve Travmatoloji hangi hastalıkların tedavisi ile ilgilenmektedir?
Eklem kireçlenmeleri: İlerleyen yaşla birlikte eklemleri oluşturan kıkırdak dokular yıpranmaya başlar. Ameliyatsız tedavi yöntemleriyle kireçlenme yavaşlatılabilir ama durdurmak çok mümkün değildir. Genellikle yük taşıyan eklemlerde görülen kireçlenme hastalığı ileri seviyeye ulaştığında ve kişinin hayat konforunu kısıtladığında protez cerrahisi kaçınılmazdır.

Diz kireçlenmesi

Kalça kireçlenmesi

Omuz kireçlenmesi



Spor yaralanmaları: Sporcu yaralanmaları genellikle bağ ve tendondaki problemleri kapsar. İsminin spor yaralanması olması sadece sporcularda görüldüğü anlamına gelmez. Örneğin menisküs yırtığı bir spor müsabakasında gerçekleşebileceği gibi ileri yaştaki kişilerde de gerçekleşebilir.

Ön çapraz bağ

Menisküs

Yan bağ

Aşil tendonu



Kırık ve çıkıklar: Kemiğin anatomik yapısının bozulmasına kırık, eklemlerden ayrılmasına çıkık denir. Kırığı oluşturan güçler çevre dokulara, tendonlara, sinirlere, cilde zarar verebilir. Kırığın tipine ve yerine göre tedavi yöntemleri değişir.

Kalça kırığı

Kol kırığı

Uyluk kırığı

El bileği kırığı

Ayak bileği kırığı



Diz kapağı hastalıkları: Dizin bükülmesi ve sağlıklı bir şekilde hareket etmesinde önemli bir görevi olan diz kapağında meydana gelen problemler yoğun ağrı şikayetine neden olabilir.

Diz kapağı çıkığı

Diz kapağı kireçlenmesi

Diz kapağı tendiniti



Omuz yaralanmaları: Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Rotasyon yeteneği sayesinde çok avantaj sağlar ancak bu özelliği omuz ekleminin çok fazla yaralanmasına neden olur. Örneğin bir kere çıkan bir omzun tekrar çıkma ihtimali yüksektir. Omuz sıkışması tedavi edilmediğinde donuk omuz dediğimiz vahim tabloya dönebilir.

Omuz sıkışması

Omuz yırtığı, rotator manşet yırtığı

Tekrarlayan omuz çıkığı

Donuk omuz



Ayak ve ayak bileği cerrahisi:

Halluks valgus

Tırnak batması

Morton nöroma

Topuk dikeni



Çocuk ortopedisi:

Doğuştan kalça çıkığı

Düz tabanlık

Çarpık ayak

Perthes hastalığı



Travma cerrahisi:

Düşme, trafik kazası ve iş kazası gibi travmaya bağlı hastalıklar

Yabancı cisim çıkarılması



Protez cerrahisi:

Diz protezi

Kalça protezi

Omuz protezi



Artroskopik cerrahi:

Diz artroskopisi

Omuz artroskopisi

Kalça artroskopisi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa KÖSEM Fotoğraf
Op.Dr.Sefa KÖSEM
Denizli
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Sefa KÖSEM'in Makale ve Yazıları
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,982 uzman makalesi arasında 'Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Artroskopik Cerrahi Ocak 2024
◊ Çocuk Ortopedisi Ocak 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top