2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıcaklar ve Psikolojimiz
MAKALE #12882 © Yazan Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR | Yayın Temmuz 2014 | 2,734 Okuyucu
SICAKLAR VE PSİKOLOJİMİZ

Doğduğumdan beri İzmir’de yaşıyorum, hani şu “doğma, büyüme” denileninden. Belki sizde katılacaksınızdır. İzmir sıcak olurdu da ama imbatla serinlerdi, bu yaz ne mümkün.(KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT, SİZDE BU DUYARLILIĞA KATILIN) İşte hal böyle olunca bende aşırı sıcakların insan psikolojisi üzerine bir etkilerini sizinle paylaşmak istedim.
İnsan biopsikososyal bütün bir varlıktır. Biyolojik-psikolojik yanı ise iç içedir. Biyolojik dengeye hormonların çok büyük etkisi, vücut sıcaklığının da hormonal dengeye etkisi çok fazladır. Hormonal dengedeki değişiklerde insan davranışlarını çok etkilemektedir……
Bunun en kısa sonucu sıcakların insan davranışlarını çok fazla etkileyebildiğidir.
Bu durumun, öfke, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizliğe, yorgunluğa ve refleks zayıflığına sebep oluyor, bu durumda sinir sistemi, psikolojik yapıyı etkileyebiliyor. Bunların sonucunda kişi panik atak, obsesyon ve depresyona varan psikolojik rahatsızlıklar da yaşanabiliyor”
Size bazı hatırlatmalarım ve önerilerin olacak şimdi.
Sıcak havalarda öncelikle ve en çok dikkat edilmesi gereken insanın öfke kontrolü yada öfke kontrolü güçlüğü yaşan insanlardan korunma yöntemleridir.
İnsanlar, öfkesini denetleyemeyerek, ani tepkilerden kaçınamaz ve saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Özellikle öfke ve anksiyeteye yatkın kişilerde sabırsızlıkla tahammülsüzlük sıcakla birlikte tetiklenmekte, sıcakla birlikte tepkisel hareketler artmakta. Sonuçta, bireyler en son yapacağı şeyi ilk başta yapmaya başlamakta
Öfkenin nedeni aranmadan, aniden ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra umutsuzluk, karamsarlık, yorgunluk, olumsuzluk ve uyku hali de sıcakla birlikte daha yoğun hissediliyor. Bu nedenle kişi, belki en son söyleyeceği ya da yapacağı şeyi ilk başta yapıyor.
Ani tepkiler ve kararlar yerine, birkaç dakika nefes alıp verdikten ve birkaç dakika düşündükten sonra olaylar karşısındaki tepkiler ortaya koyulmalı. Tepkilerin insancıl olması gerektiği telkiniyle dışarı çıkmalı. Kendimize dinlenecek zaman ayırmalı. Bol sıvı alınmalı. Serin bir ortamın olmaya özen gösterilmeli.
Benim bu konuda asıl uyarmak istediğim şey sadece kendimiz değil karşımızdaki kişilerin yoğun sıcak ve öfke kontrol güçlüğü yaşıyor olduğunu göz önünde bulundurmanızdır. Böyle kişi ve durumlardan uzak durabilmektir
Sıcak havada araç kullanmaya da dikkat etmeliyiz. Aşırı sıcakların kişinin reflekslerini zayıflatır, ağırlaştırır bireyde uyku hali yaratır. Refleks zayıflaması özellikle trafik için hayati bir konudur, trafikte dikkatli olunması gerekir. Trafikte sinirlenmemek, klimalı araçlarda bulunmak, sabırsızlık göstermemek, öfke patlamalarına engel olmak olası kazaları önleyecektir. Yazının başında belirtmiştim Sıcak insanı sinirli yapıyor. Bunun için trafiğe çıkarken kişi kendi kendine sakin olmayı telkin etmelidir. Bu tip telkinler, olumsuzlukları engelleyecektir. Sıcaklarda yayaların dikkatli olması yada yayalara dikkatli olunması gerekmektedir. Yayaların dikkatli olması gereken konu, sürücülerin hata yapabilecekleridir. Bu nedenle yolun karşısına geçerken dikkat edilmesi gerekir.
Kendimizi, trafikte karşı tarafa toleranslı olacağımıza inandırmalıyız.
Ayrıca dikkat gerektiren işleri sıcakların az olduğu saatlere kaydırmalı. Sıcaktan bir an evvel kurtulmak için işlerini aceleye getirmeleri iş kazalarına neden olacağından acele etmemeliyiz.

SICAĞA PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANIN

Evden dışarı çıkarken, ”Bugün sıcak olabilir, gösterilmemesi gereken tepkiler verilebilir. Ama ben sinirlenmemeliyim” düşüncesiyle hareket edilmeli. İnsanın bilinçaltına yerleştirdiği düşüncelerin kendisini ve duygularını yönlendirir, düşüncelere ne yüklenirse duygularda ve davranışlarda o görülür. Bu nedenle ‘sakinim ve sıcaktan etkilenmeyeceğim’ dediğiniz zaman sinirlerinize kontrol etmede güçlenebilir ve kendinizi olumsuzluklara hazırlayabilirsiniz. Kişinin kendini sıcağa karşı psikolojik anlamda hazırlaması yaşayabilecek yada yaşanabilecek olumsuz davranışların da önüne geçebilecektir.
Neyse! Siz kendinizi serinletmeye devam edin, bu sıcakların gideceği yok, görüşmek dileğiyle.

Uzm. Ferhan BIÇAKÇILAR
Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıcaklar ve Psikolojimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferhan BIÇAKCILAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR'ın Yazıları
► Pandemi ve Psikolojimiz Psk.Namık ACAR
► Yeni Şehir ve Mekanda Psikolojimiz Dr.Psk.Dnş.Azmi Bayram İLBAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sıcaklar ve Psikolojimiz' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:41
Top