2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yarışma-Kadın Çocuklar: Tv Yarışma Programları ve Psikolojimiz
MAKALE #4176 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 7,845 Okuyucu
Son zamanlarda televizyon kanallarında içerikte aynı ancak formatta farklı birçok yarışma programı türedi. Yarışanlar kimler? Çocuklar, anneler, babalar, damatlar, gelinler... Hepsi psikolojik ve fizyolojik bir yarış içinde.
Peki bu yarışmalar birdenbire böyle nasıl yaygınlaştı? Türkiye'nin ilk güzellik yarışması, 1926’da İpek Film Şirketi tarafından düzenlendi. ’16-25 yaş arasındaki hanımlar arasında mühim ve ciddi bir müsabaka yapılacaktır’ başlığıyla reklamlarda yerini aldı. Güzellik derecelendi. Peki ya elenenler? Güzellik yarışmalarının peşi sıra tarih 2000'li yılların başlarını gösterdiğinde gözetlenme yarışmaları ve gelin-kaynana programları sıradaydı. Onu takip eden eğlence yarışmaları ve bilgi karşılığında para kazandıran yarışmalardı. Yurtdışından kopya edilen bu yarışmalar ülkemize göre değiştirildi ve ekranlarda yerini aldı. Ekonomik krizin baş gösterdiği vakitlere denk getirildi yarışmalar. İş bulamayan kişilere bir çıkış kapısı şöhret olmak. Böyle gösterildi, böyle anlatıldı halka. Şöhret olursan hayatın kurtulur hem senin hem de ailenin. Kısa yoldan kazanç böyle sağlanıyordu. Tabi ki işin iç yüzü farklıydı. İnsanların kendilerini ispatlamak adına başvurdukları bu yarışmaların son kurbanları da çocuklar.
İlk önceleri en güzel çocuk yarışması yapıldı. En güzel çocuk kimin? Gelinlikle poz verdirilen çocuklara bir de cinsellik motifleri eklendi; göğüs dekoltesi ve değişik pozlarla. Sonrasında en iyi ağlayan çocuk yarışması. Anneler ve babalar çocuklarını kıyasıya ağlattılar. En iyi kim ağlayacak, en çok kim acı çekecek? Bir çocuk nasıl olurda böyle zorlamalara tabi tutulabilir? Yeteneklerini milyonlara ispatlamak zorunda bırakılan çocukların psikolojik durumu nasıl bu kadar göz ardı edilebilir? Çocukları ele alırken onların ruhsal ve bedensel gelişimine zarar vermemek gerekiyor.

Peki bu yarışmalar bu kadar dikkatli mi davranıyor?

Yarışmalarda çocuklar büyük insanlar gibi gösteriliyor; kıyafetler, saçlar, makyajlar… 9 yaşında çocuk ağıt yakıyor tüm içtenliğiyle, sesine o hüznü yansıtmaya çalışıyor, diğer yandan 10 yaşında başka bir kız çocuğu tuhaf bakışlar atarak seyirciye oynuyor. Bunların yanında aileler de çocuklarının bu durumuna destek oluyor ve daha çok oy almaları için yüreklendirmenin yanında onlarla birlikte yarışmaya katılıyorlar. Sanatı ve sanatçılığı böyle aktarıyorlar çocuklara. Halbuki bu yarışmalara katılan çocuklar meslek seçimine karar verebilecek yaşlarda değiller. Şarkıcılık onlara ve ailelerine bir kurtuluş yolu olarak empoze ediliyor. Bir maraton koşusu gibi, çocuk her hafta biraz daha iyi olmaya çalışıyor. Reyting için kullanılıyor.
Sahne önünde çocuğuna sarılarak ağlayan anne ve çocuğun psikolojisi halkı da ağlatıyor, böylece reytingler onlara yüzlere katlanıyor. Bunun yanı sıra yarışmalardaki dekorda bir diğer problem. Ekrandaki led ışıklar epilepsi hastalarını krize sokabilecek nitelikte. Hem psikolojik hem de bedensel sağlığı tehdit eden yarışmalar için tek önlem, programların kısa aralıklarla bölünüp reklam alınması oluyor.
Kültür nereye gidiyor? Evlenmek için, borçlarımızı ödemek için, güzelliğimizi ve yeteneklerimizi kanıtlamak için, değişmek ve değiştirmek için yarışmalara katılıyoruz.
Medenileşme olarak algıladığımız aslında kültürümüzün yozlaşması mı?
Bu biz miyiz?
Biz nereye gidiyoruz?

ANAHTAR KELİMELER:

Reyting: Televizyon kanallarının izlenme oranlarına göre alınan sayısal sonuç
Ruhsal Ve Bedensel Gelişim: Yaş düzeyine,çevresel faktörlere göre değişen psikolojik ve fiziksel değişim ve gelişim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yarışma-Kadın Çocuklar: Tv Yarışma Programları ve Psikolojimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Pandemi ve Psikolojimiz Psk.Namık ACAR
► Sıcaklar ve Psikolojimiz Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Yeni Şehir ve Mekanda Psikolojimiz Dr.Psk.Dnş.Azmi Bayram İLBAY
► Çocuk Programları ve Reklamlar Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yarışma-Kadın Çocuklar: Tv Yarışma Programları ve Psikolojimiz' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:18
Top