2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deprem Psikolojisi : Depremde Sarsılan Binalar Mı, Psikolojimiz mi?
MAKALE #3677 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Ekim 2009 | 6,047 Okuyucu
DEPREMDE SARSILAN BİNALAR MI, PSİKOLOJİMİZ Mİ?

10 yıl önce yaşadığımız büyük deprem, içimizde saklanan o sinsi düşmanı uyandırdığında toplum olarak belki bildiğimiz ama görmek istemediğimiz bir gerçeği bir kez daha ortaya çıkardı: Türkiye deprem ülkesi ve insanoğlu ölümlü.

Belki en emniyetli bölgelerden biri ilan edilen Konya ve çevresi önce Zümrüt apartmanı faciası ve son olarak da arka arkaya gelen küçük depremlerle sarsıldı. Manşetlere yansıyan ise halk olarak yaşadığımız panik oldu.

İnsanoğlunun doğasında yer alan kendini koruma içgüdüsü her tehlike ve uyarı durumunda otomatik olarak devreye girecek ve belki de yaşamımızı kurtaracak. Ancak bu uyarıcı deprem gibi, nerede, ne zaman, nasıl olacağı, nasıl etkileyeceği bilinmeyen bir uyarıcı olunca güvenlik seviyemiz en üst seviyede alarm vermekte ve beraberinde yaşadığımız panik ile hayatımız alt üst olmaktadır. Üstelik bu paniği psikolojik bir travmadan öteye götürerek, yalan yanlış bilgiler ışığında falanca saat deprem olacak, filanca gün şu kadar şiddetle sarsılacağız, anons yapıldı evlerde durmayalım gibi sosyolojik bir travma haline döndürerek birbirimize bulaştırmaktayız.

Korkularımızın artık korku olmaktan çıkıp birer travmaya döndüğü durumlarda psikopatolojik bir durum söz konusudur. Bu yeni durumun adı artık post-travmatik stres bozukluğudur. Travma sonrası kişi de gelişen stres bozukluğu. Bu rahatsızlık kişinin günlük yaşantısını çekilmez hale getirip gündelik yaşantıdan kopmasına, konsantrasyon bozukluğuna, beslenme ve uyku bozukluğuna neden olmakta. Bazen kaygılarımız o kadar ilerlemekte ki evlerimize bile girememekteyiz. En ufak bir sarsıntı veya titreşimde panik durumumuz zirveye çıkıyor. Hiçbir şeyden haberi olmayan çocuklar ise ebeveynlerin düştüğü bu çaresizlik ve korku durumunu içselleştirerek belki ömür boyu güvensiz ve ürkek bireyler haline geliyorlar.

Artık bütün korku ve kaygılarımıza bir dur demeli korkunun ecele faydasının olmadığını hatırlamalıyız. Hayatımızı normal akışında sürdüreceksek bunu kendimize zehir etmeden yapmalıyız. Elbette insanın korkularıyla baş edebilmesi öyle her babayiğidin harcı değil. Bunun için psikologlardan profesyonel destek alabilir korku, kaygı gibi daha birçok psikolojimizi bozan konuların üstesinden gelebiliriz.
. Korku ve kaygı hissini yaratan ortamdaki düşüncelerini derinlemesine irdeleyen ve bu ortamdan kaçmayan kişiler, bu duygularını yenmeleri sonucunda hem önemli beceriler kazanırlar hem de kendilerine olan güven ve yeterlilik hislerinin artması gibi pozitif yönde gelişmeler gösterirler.

Korkunun başlangıcı olan anksiyete (gerginlik) durumunda bireyler nefes almakta zorlanır. Panikler ve terler. Ayrıca bu kişilerin kalp atışları da hızlanır. Önlem almanın yolu, bu korkuyu yenmeye çalışmaktan geçiyor. Korku ve kaygı ile mücadele için Jacobson Yöntemi de önerilen alternatiflerden biri. Eğer bu öneriler işe yaramıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım isteyin.

Jacobson Yöntemini Deneyin

>>Önce derin bir nefes alın.

>>Tüm kaslarınızı sıkmaya çalışın.

>>Birkaç saniye sonra kaslarınızı serbest bırakın, nefes verin ve gevşeyin.

>>Nefes alıp verin ve içinizden sürekli "rahatla" diyerek, tekrarlayın.

>>Bu kelimeyi, heceleyerek ve heceleri nefes alıp verirken söyleyin.


Zayıf yanlarımızın bizi ele geçirmesine izin vermeyeceğimize dair kendimize bir söz vererek başlayabiliriz. Sonra sevdiklerimiz, sevenlerimiz ve kendimiz için zaferi hedefleyerek sorunlarımız ile yüzleşmeliyiz. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir…

Psikolog Cüneyt KAYA

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Deprem Psikolojisi : Depremde Sarsılan Binalar Mı, Psikolojimiz mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cüneyt KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cüneyt KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Yazıları
► Deprem ve İnsan Psikolojisi Psk.Mehmet Fatih YİĞİT
► Deprem Travması ve İnsan Psikolojisi Psk.Sabahattin ZENGER
► Pandemi ve Psikolojimiz Psk.Namık ACAR
► Sıcaklar ve Psikolojimiz Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Yeni Şehir ve Mekanda Psikolojimiz Dr.Psk.Dnş.Azmi Bayram İLBAY
► Deprem ve Çocuk Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Deprem Psikolojisi : Depremde Sarsılan Binalar Mı, Psikolojimiz mi?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Takım Tutmak ve Aidiyet Mayıs 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
◊ Aldatılırsam Ne Olur? Mayıs 2017
◊ Stres Çarkı Çark Etti Mayıs 2017
◊ Kadın Dediğin… Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top