2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Cinsellik Nasıl Anlatılmalı, Nasıl Anlatılmamalı?
MAKALE #13134 © Yazan Psk.Serhat DAMAR | Yayın Eylül 2014 | 4,487 Okuyucu
ÇOCUKLARA CİNSELLİK NASIL ANLATILIR?

Cinsellik, anne babaların çocuklarıyla konuşurken zorlanmalarına neden olan konuların en başlarında gelmektedir. Bununla birlikte, cinsellik konusunun uygun bir biçimde konuşulması, çocuğun sağlıklı cinsel tutumlar geliştirmesi açısından çok önemlidir. Çocukları cinsellik konusunu merak ederek anne babalarına cinselliğe dair sorular sorduğunda bu sorulardan kaçarak cevapsız bırakan anne babalar, anne-babalık görevlerini eksik yapmaktadırlar. Bu tür anne babaların çocukları cinsellikle ilgili bilgileri başka kişilerden edinmeye çalışacaklardır. Bu başka kişiler ise cinsellik hakkında sağlıksız, eksik ya da yanlış bilgiler verebilmektedirler.

Gelişim Yaşına Uygun Bilgi Verin
Verdiğiniz bilgiler, çocuğunuzun anlama düzeyine uygun olsun. Küçük yaştaki çocuklara daha basit bir dille ve kısa cümlelerle anlatın.

Çocuğunuzla daha erken yaşlarda cinselliği (sadece cinsel ilşkiyi değil, bedenin bölümlerini, olgunlaşmayı vb.) konuşun. Çocuklar daha çok küşük yaşlarda cinselliği merak ederler ve soru sorarlar. Anne baba ilk soruları ne kadar iyi ele alabilirse, sonraki sorularda anne babanın görevi o denli kolay olacaktır. Anne babasıyla cinselliğe dair konuşabilen çocuk, daha ileri gelişim aşamalarında bir sorusu ya da sorunu olduğunda anne babasına kolaylıkla açılabilecektir.

Ulaşılabilir Olun
Anne babalar hem davranışları ile, hem de sözleri ile, çocuklarına “Bana istediğin her şeyi sorabilirsin ve ben senin soracağın tüm soruları cevaplamaya hazırım” mesajını açık ve net vermelidirler. Cinsellik konusunu çocuğunuzla sakin ve sıradan bir konu gibi konuşun. Eğer anne baba cinsellik konusunu konuşmaktan rahatsızlık duyarsa çocuk bunu hisseder ve bir daha bu konuyu anne babasına açmaz. Sorunu olduğunda da anne babasıyla değil, başka kişilerle paylaşır. Anne babanın cinsellik konusunun gündeme gelmesinden rahatsızlık duyması aynı zamanda çocuğun cinselliğin “kötü”,“yanlış” ya da utanç veren br şey olduğuna inanmasına da neden olabilir.

Çocuğunuzun Cinsellik Hakkında Soru Sormasını Beklemeyin

Anne babaların konuyu kendilerinin açıyor olması, çocuğun cinsel konulardaki sorularını anne babaya rahatlıkla sorabilmesini sağlayacaktır. Anne baba çocuğuna sağlıklı ve doğru cinsel bilgiler verirken günlük yaşamda doğal olarak olan durumlardan yararlanılmadır. Çocuk çok küçükken, bez değiştirme sırasında bedeninin bölümlerinin ne olduğu gerçek isimleri söylenerek, işaret edilerek öğretilmelidir. Beden bölümleri ve genital organlar takma isimler ya da sembollerle anılmamalı, doğrudan bunların gerçek isimleri (el, kol, göğüsler, penis, vajen) söylenmelidir. Açıklamalarınızı tekrarlayın. Tekrar tekrar sorduklarında siz de sıkılmadan tekrar tekrar açıklamaya hazırlıklı olun.
Cevaplarken de rahat ve normal bir biçimde açıklamalarınızı yapın. Gergin halde ve utanarak yapacağınız açıklamalar yarardan çok zarar verir.

Okul öncesi çocuklarda, çocuğun kendi bedeniyle ilgili farkındalık kazandırın. Bedenini tanımak ister. Bedenine dokunur, cinsel organına dokunması kaçınılmazdır. Kendi cinsel organına dokunduğunda onu kesinlikle cezalandırmayın. Bunu yaptığı için onu utandırmayın çünkü yaptığı şeyin nedeni sadece meraktır. Bununla beraber çocuklara “bedenin mahremiyeti” mutlaka öğretilmelidir. Bedenin mahremiyeti, çocuğun bedenindeki özel kısımlar özel olduğu için, bu kısımlara kimsenin dokunmaması konusudur. Bu konu çocuğa açıklanmalı ve tekrar tekrar anlatılarak öğretilmelidir. Bedeninin özel kısımlarına onun mahremiyetini ihlal ederek dokunan biri olduğunda mutlaka bunu anne ve babasına haber vermesi gerektiği çocuğa öğretilmelidir.
Cinsiyet farkları anlatılmalıdır. Erkekler ve kızlar arasındaki cinsel farklılıklar konusunda çok meraklı olan çocuğa bu konularda bilgi verilmelidir. Anne baba, çocuğuna, küçük erkeklerin penisleri, küçük kızların ise vajinaları olduğunu söylemelidir. İlköğretim çocukları cinsellik hakkında daha ayrıntılı bilgi ve açıklamalara ihtiyaç duyarlar. Anne babalar, bir bebeğin anne karnında nasıl büyüdüğünü, bebeğin annesinin karnına nasıl girdiğini, sperm ve ovum’ un birleşerek döllenmenin nasıl oluştuğunu anlatmaları gerekir. Bu açıklamalar yapılırken, örnek vermek gerekirse sperm kesinlikle “tohum” şeklinde anılmamalı, gerçek biyolojik ismi olan "sperm" adı kullanılmalıdır. Tohum doğada var olan başka bir kavram olup, bu kavramların insanın doğumuyla hiçbir ilgisi olmadığından, tohum ve yumurta kelimeleri çocukta kafa karışıklığı yaratır. Aynı şekilde, bebeğin annenin midesinde ya da karnında değil, annenin “rahminde” büyüyüp geliştiği, ve bir bebeğin gelişmesinin 9 ay sürdüğü çocuğa anlatılmalıdır. Çocuğun tüm bu bilgiyi gerçekten anlayabilmesi için yıllar içinde bir çok kez tekrarlanmalıdır. Kız çocuklarına adet görmeyle ilgili anneleri tarafından bilgi verilmelidir. Temizlenme ve hijyenlerini nasıl sağlayacakları anneleri tarafından anlatılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklara Cinsellik Nasıl Anlatılmalı, Nasıl Anlatılmamalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat DAMAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat DAMAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat DAMAR Fotoğraf
Psk.Serhat DAMAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat DAMAR'ın Makaleleri
► İkiz Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Cinsellik Nasıl Anlatılmalı, Nasıl Anlatılmamalı?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:33
Top