2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klitoral?, Vajinal? Kadında Orgazm ve Sorunları
MAKALE #14469 © Yazan Dr.Ceyda GÜVENÇ | Yayın Mart 2015 | 4,616 Okuyucu
Klitoral orgazm, vajinal orgazm sorunsalı

Orgazm; kadınların tanımlamakta, terapistlerin ise ortak dil oluşturmakta en zorlandığı kavramlardan biridir. Bir uçta orgazmın ne olduğunu bilmeyen dolayısıyla da talep etmeyen kadınlar, öteki uçta aynı anda orgazm gibi yüksek beklentiler, yine tabular, yine yanlış inanışlar yer alır. Danışanlarımdan birkaç örnek;
Orgazm olur musunuz?
“Kocam bilir”
“Bilmem ki bazen boşalıyorum ama, öyle yıldızlar falan yok”
“Ben de ondan geldim, komşular söyledi, kadınlar da orgazm olurmuş”
“Eskiden olduğunu sanıyordum ama cehalettenmiş. Hiç çığlık falan atmıyorum filmlerdeki gibi”
“Çocuk için geldik dedim ya, ben orgazm olmuyorum, çocuğum ondan olmazmış”
“Orgazm kolay, biz aynı anda orgazm olamıyoruz ondan geldik”
“O önemli değil de , benim karnım kasılıyor zevklenince, ikimiz de bir şey oldu diye korkuyoruz, sevişmekten kaçar olduk ”…
Soruya soruyla karşılık daha da yaygındır. Orgazm olur musunuz?
“O ne ki?”, “ Nasıl anlaşılır?”, “ Şart mıdır?”.

Bu sorular kimi zaman sağlık profesyonellerini de ürkütmekte, zaten “ayıp” olan konunun uygun bir dille açıklanması zorluklar içermektedir. Haz açısından orgazm tanımlanmaya çalışıldığında soyut kavramların anlaşılmasında bireysel farklılıklar olacaktır. Oysa orgazmı fizyolojik belirtiler üzerinden tanımladığımızda sorun aşılacaktır. Orgazm süre açısından en kısa, cinsel haz açısından en yoğun yaşanan evredir. “Kadın orgazmı; çoğu kez cinsel uyarılma ve ıslanmayı takip eden süreçte yoğun bir haz duygusunun eşlik ettiği, alt karın ve genitaller çevresinde kısa süreli küçük kasılmaların hissedildiği bir durumdur. Kasılmaların şiddeti ve sayısı kişiden kişiye değişken olabilir, aynı kişide zamana göre farklılaşabilir, genellikle kasılmalar 3-25 saniye sürer, 3-5 ila 10-15 kasılma olabilir.

Kadınların, aslında erkeklerin de çoğu birleşme sırasında penisin hareketleriyle orgazm olmaya koşullanmışlardır. Freud ve psikoanalitik literatür de olgunlaşmış kadının “vajinal orgazm” olacağını ifade etmiş, klitoris uyarısıyla olan orgazmın “olgunlaşmamışlık” belirtisi olduğuna işaret ederek bu savı desteklemiştir.1970’lerden sonra orgazmın tek bir refleks yanıt paternini izlediğini, bunun hem klitoral hem vajinal bileşenleri olduğunu gösterilmiştir. Klitoral ve vajinal uyarı olmaksızın, fanteziler, düşler gibi psikolojik uyaranlarla ya da başka erojen bölgelerin fiziksel uyarısıyla da kadında orgazmının gerçekleşebildiği göz önüne alındığında zaten bu ayrımın yapay olduğu söylenebilir. Bugün klitoral ve vajinal orgazm ayrımı ortadan kalkmış, “direkt klitoral uyarıyla orgazm”,” birleşmeyle orgazm”, “birleşmede ek klitoral uyarıyla orgazm” terimlerinin kullanımı kabul görmeye başlamıştır. Her koşulda orgazmın tetiğini klitorisin çektiği anlaşılmış, klitorsin sadece küçük bezelye boyutunda bir organ olmadığı belirlenmiştir. Birleşmeyle ya da bacakların kasılmasıyla gerçekleşebilen orgazm dışarıda yer alan klitoris başlığı ve içerde vajinayı saran klitoris kollarının ve komşu yapıların etkilenmesiyle olmaktadır.

Klitoral?, vajinal?, fizyolojik?, psikolojik?..hepsi insanda olan..Cinsellikte olan her şeyin aslında genital organda değil, beyinde olup bittiği; kendine keyf alma izni veren, cinselliği haz davranışı olarak kodlayan her kadının isterse orgazm olabileceği unutulmamalıdır.

Kadında orgazm bozuklukları danışmanlık ve cinsel terapi

Yakın döneme kadar ülkemizde kadınlar nadiren orgazm bozukluğu nedeniyle yardım aramakta, genelde azalmış istek bozukluğu yakınmasıyla başvuran kadınlarda ya da erkekte işlev bozukluğu ile gelen çiftlerde, kadında orgazm bozukluğu saptanmakta ve tedavi için kadınlar ikna edilmeye çalışılmaktaydı. Son yıllarda “orgazm yaşamak istiyorum” diyerek cinselliğine sahip çıkan, daha keyifli bir cinsellik talep eden kadın sayısındaki artışa şahit olmak çok sevindirici.

Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ve yineleyici biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması orgazm bozukluğu olarak tanımlanıyor. Kadınların zaman zaman ya da farklı partnerlerle orgazm olamamaları beklenebilen bir durum oysa. Cinsel ilişkilerinde orgazm olamadıklarından yakınan kadınların çoğunda, ilişkinin süre ve biçim özelliklerinin uyarılma ve orgazm ortaya çıkarmak için yetersiz olduğu görülmekte. Bu kişilere birkaç seansta danışmanlık verilip, sevişme tekniklerinin gözden geçirilmesi, varsa partnerdeki cinsel işlev bozukluğuna yönelik çalışılması sorunu düzeltiyor.

Çoğu kadında orgazm bozukluğu birincil, yani orgazm daha önce hiç deneyimlenmemiş olabiliyor. Bir kısım kadın mastürbasyonda direkt klitoris uyarısıyla orgazm olabilirken, partner yanında ya da birleşmeyle orgazm deneyimlememiş oluyor. Bu durumda çiftin beklentilerine göre psikoterapi planlanıyor. Sonradan kazanılmış orgazm bozukluklarında ise öncelikle altta yatan sorunlarla çalışılması gerekiyor. Orgazm bozukluğu genç kadınlarda daha yaygın olarak karşımıza çıkıyor, kimi kadın yaş aldıkça orgazmı öğrenip deneyimleyebiliyor. Menopoz sonrasında kadınlarda orgazmla ilgili sorunlar artabiliyor.
Cinsel terapide ayrıntılı cinsel yaşam öyküsü alınıyor. Çift terapisi çoğunlukla 4-7 seansta tamamlanıyor. Kendinde ya da partnerinde ek bir psikiyatrik bozukluk ya da cinsel sorunu olan hastalar, geçmişinde cinsel travma öyküsü olanlar tedaviye daha geç yanıt verebiliyor. Bazı kadınlarla bireysel çalışmak gerekebiliyor.

Orgazm süre açısından en kısa, cinsel haz açısından en yoğun yaşanan evre, ancak kadınlarda cinsel doyum sadece orgazmın niceliği ve yoğunluğuyla bağlantılı değil. Öte yandan orgazm vajinanın boyu ve yapısıyla bağlantılı değil, penis boyutuyla hiç bağlantılı değil.

Unutulmamalıdır ki ek bir cinsel sorun yoksa; Kendine haz alma izni veren hemen her kadın uygun şekilde ve yeterli süre uyarıldığında orgazm olabilir.

Ceyda Güvenç; Cinsel terapi Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh sağlığı - TPD Yayınları kendi kitap bölümümden alıntılama yapılmıştır. http://tpdyayin.psikiyatri.org.tr/BookShopData/02_KadinRuhSagligi.pdf
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klitoral?, Vajinal? Kadında Orgazm ve Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ceyda GÜVENÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ceyda GÜVENÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceyda GÜVENÇ Fotoğraf
Dr.Ceyda GÜVENÇ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ceyda GÜVENÇ'in Makaleleri
► Kadında Orgazm Bozukluğu Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Vajinal Akıntılar Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Akıntılar Dr.Nuray ATACAN
► Vajinal Akıntı Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Vajinal Gençleştirme Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Vajinal Mantar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Caner SÖNMEZ
► Kadında Genital Bölge Estetiği Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Klitoral?, Vajinal? Kadında Orgazm ve Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:36
Top