2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinal Ruga Restorasyonu ve Vaginal Rejuvenation (Vajinal Gençleştirme)
MAKALE #7057 © Yazan Op.Dr.Eser AĞAR | Yayın Haziran 2011 | 11,733 Okuyucu
Vajina estetiği konusu son yıllarda çok hızlı ilerleme kaydetmekle birlikte mevcut yöntemlere yenileri eklenmektedir. Son yıllarda labioplasti, labium majus plasti, klitoral hood redüksiyonu gibi işlemlerin ardından kadının cinselliğini daha kaliteli yaşaması için yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bunların başında Vaginal Rugae Restoration (VRR) yani Vajinal Rugaların Restorasyonu işlemi gelmektedir.

Vajinal Ruga Nedir?

Vajina, vulvadan rahim ağzına (serviks) uzanan yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda boru şeklinde bir organdır. Normalde ön ve arka duvarları birbirine yapışık duran vajina duvarlarında ruga adı verilen kıvrımlar vardır. Vajinal ruganın iki fonksiyonu vardır. Doğum sırasında rugalar sayesinde vajen bebeğin geçebileceği kadar genişleyebilir. İkinci fonksiyonu cinsel fonksiyondur. Bu kıvrımlar cinsel ilişki sırasında sürtünme etkisine sebep olurlar ve hem kadında hem erkekte zevk alma düzeyi açısından önemli fonksiyona sahiptirler.

Vajinal Rugalar Neden Silinir?

Yaşın ilerlemesi, menopoz, çok doğum yapma, zorlu doğumlar vajinadaki bu rugaların silinmesine yol açarlar. Östrojen eksikliği de rugaların silinmesinde önemli bir etkendir.

Vajinal Rugaların Ortadan Kaybolması ve Belirtileri?

Genellikle doğurganlık çağı sonrası ortaya çıktığı için doğum ile ilgili bir sorun yaratmazlar. Ancak cinsellik açısından çok ciddi sorunlara neden olabilir. Kadın ve erkeğin zevk alamaması, vajinada genişlik hissi ve sürtünme kaybına bağlı cinsel tatminsizlik meydana gelir.

Vaginal Rugae Restoration (Vajinal Ruga Restorasyonu - VRR) Nedir?

Teknolojinin ilerlemesi ile kaybolmuş ya da silinmiş rugaları yeniden oluşturabilmekteyiz. Bu işleme vaginal rugae restoration, türkçe ismi ile vajinal ruga restorasyonu denir.

Vaginal Rugae Restoration (Vajinal Ruga Restorasyonu - VRR) Nasıl Yapılır?

Bu işlem için radyofrekans veya CO2 lazer kullanılır. Kaybolmuş rugalar yeniden oluşturulur. İşlem lokal anestezi ile yapılır. Yaklaşık 15-20 dakika sürer. İşlem sonrası hasta hemen evine gidebilir, günlük işlerine dönebilir. Rugalar oluşuncaya kadar cinsel ilişki önerilmez.

Vaginal Rejuvenation (Vajinal Gençleştirme) Kozmetik cerrahinin en hızlı gelişen dalı genitoplasti yani genital bölge estetik cerrahisidir. Yapılan ameliyatları tanımlamak için bir çok isim türetilmiştir. En bilinen terimlerden birisi vaginal rejuvenation yani vajinal gençleştirmedir. Bu terim labioplasti (iç dudakların küçültülmesi) ve vajinoplasti (vajinanın daraltılması) operasyonlarını tanımlar.

Bir kaç yıl öncesine kadar genitoplasti ameliyatları doktorlar tarafından bile gereksiz olarak nitelendirilmekteydi. Ancak kadınlar, simetrisi olmayan, sarkmış ve büyük labialar ile yaşamak istemiyorlar. Genişlemiş vajina ve bunun sonuduna cinsel ilişki sırasında aldıkları zevkin azalmasından hiç hoşnut değiller.

Hastalar genellikle doğumda oluşan yırtıklar ve takiben yetersiz doku iyileşmesi sonucu vajinada genişleme şikayetleri ile doktora başvururlar. Esasında bir çok hasta da bu problemin tedavisi olduğunu bilmemekle birlikte eşi ile ciddi cinsel problemler yaşamaktadır. Hasta kendine güvenini kaybetmekte, yaşadığı ciddi stres sonucunda vajinal salgı da azaldığından cinsel ilişki artık eziyet haline gelmektedir. Bazı hastalarda ilişki sırasında vajinadan ses gelmekte ve yine çok ciddi kendine güven sorunu ortaya çıkmaktadır. İç çamaşırlarda devamlı bir ıslaklık, koku oluşmakta, hasta idrar torbası sanki düşecekmiş gibi hissetmektedir. İleri evrelerde gerçekten de idrar torbası veya rektum vajinadan dışarıya sarkmakta bunlar sonucunda idrar kaçırma, kabızlık ve sürtünmeye bağlı tahriş oluşmaktadır.

Genç kızlar artık genital bölgenin şeklinin ve görünümünün önemli olduğunu düşünmekte, orta yaşlı bayanlar doğum hasarlarının sebep olduğu fonksiyonel kaybı sineye çekmeyip kendilerini tekrar 21 yaşında hissetmek istemektedirler. Bu hareketin başladığı yer Güney California Eyaletidir.

Sevindirici olan ise bu operasyonların genel anestezi almadan, muayenehane şartlarında bile rahatlıkla uygulanabilmesidir. Genel anesteziden kaçınmakla, anesteziye bağlı bir çok komplikasyon ekarte edilmektedir. İşlemin maliyeti azalmaktadır.

Vajinoplasti hasarın derecesine göre değişmekle birlikte ortalama 60 dakika sürmektedir. Bu ameliyatları muayenehane şartlarında gerçekleştirebilen az sayıda uzman vardır.

Randomize kontrollü çalışmalar olmamasına rağmen bir çok çiftin vajinal rejuvenation sonrasında cinsel hayatlarında kaydadeğer bir düzelme izlemekteyiz.
Genel anestezi gerektirmeyen genital bölge estetiği işlemleri:

1)Labioplasti (İç ve dış dudakların şekillendirilmesi)

2)Cliteral Hood Reduction (Klitorisin şekillendirilmesi, küçültülmesi)

3)Vajinoplasti (Vajinanın daraltılması, hasar görmüş kas ve yumuşak dokunun tekrardan onarılması ve fonksiyonel hale getirilmesi)

4)Mesane ve rektum sarkmasının düzeltilmesi gerekirse sentetik destek uygulanması)

Genitoplasti operasyonlarını yapabilmek için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ya da Plastik Cerrah olmak yetmemektedir. Ülkemizde bu ameliyatları standartlarına uygun yapabilen cerrah sayısı çok azdır. Teknik beceri ve konuya sanatsal yaklaşım çok önemlidir. Tüm dünyadaki jinekologların %1'inden azı kozmetik vajinal cerrahi konusunda eğitime ve sertifikaya sahiptir.

Lütfen doktorunuzu dikkatli seçin. Aksi taktirde telafisi mümkün olmayan çok üzücü sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

Ameliyatın yapıldığı hastane, ofis tercihi ve anestezi şekli fiyatları etkilemektedir. Fiyatlar konusunda doktorunuzdan bilgi alınız.

Dr. Eser AĞAR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinal Ruga Restorasyonu ve Vaginal Rejuvenation (Vajinal Gençleştirme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Eser AĞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Eser AĞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eser AĞAR Fotoğraf
Op.Dr.Eser AĞAR
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Eser AĞAR'ın Makaleleri
► Vajinal Gençleştirme Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Vajinal Akıntılar Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Akıntılar Dr.Nuray ATACAN
► Vajinal Akıntı Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Vajinal Mantar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Caner SÖNMEZ
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Doğum Vajinal Mi, Sezaryan Mı Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinal Mantar Enfeksiyonu Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Vajinal Muayene Ağrılı Mıdır? Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinal Ruga Restorasyonu ve Vaginal Rejuvenation (Vajinal Gençleştirme)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:42
Top